Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Το διαχρονικό άρωμα του Εθνάρχη

Ι.-ΣΠΑΝΙΑ περίπτωση πολιτικού να είναι ταυτόχρονα γοητευτικός ομιλητής, αξιόπιστος και σεβαστός διπλωμάτης, συναρπαστικός συγγραφέας, διανοουμένος και “συμβουλάτορας” ενός έθνους. Τέτοιος πολυτάλαντος πολιτικός υπήρξε για την Ελλάδα ο Ελ. Βενιζέλος: ένας άνδρας ασύγκριτου μεγέθους πολιτικού ανδρός, που εξακολουθεί να επηρεάζει την ελληνική πολιτική σκέψη.

ΚΑΙ ΜΟΝΟ τις “Υποθήκες για τους νέους” που συγκέντρωσε ο Στέφανος Ι. Στεφάνου το 1986 (και εξέδωσε μέσω της “Λέσχης Φιλελευθέρων” σε μικρό επετειακό για τα 50χρονα από το θάνατο του Εθνάρχη βιβλίο) να διαβάσει κανείς, αρκεί για να πάρει μια ιδέα της τεράστιας “πατρικής” επιρροής του στη μετέπειτα πορεία του Ελληνισμού.

ΙΙ.-ΚΡΑΤΟΥΜΕ σήμερα στα χέρια μας -και ευχαριστούμε γι’ αυτό το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελ. Κ. Βενιζέλος”, προσωπικά τον γενικό δ/ντή του, τον κ. Ν. Παπαδάκη- την τελευταία πολύτιμη έκδοση του Ιδρύματος (φωτ. βιβλίο).

ΜΕ τον ενδιαφέροντα τίτλο “Η πολιτική κληρονομιά του Ελ. Βενιζέλου – Συνέχειες και ασυνέχειες”, το νέο βιβλίο του Ιδρύματος αποτελεί ένα συλλογικό τόμο (470 σελίδων) μέσα στον οποίο αντικατοπτρίζεται η μετέπειτα (1936 και εντεύθεν) παρουσία του βενιζελισμού σε όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής ζωής:

«…Και αν σήμερα η μνήμη αυτού του μεγάλου πολιτικού ανδρός αξίζει να είναι αντικείμενο, όχι μόνο έρευνας, αλλά και διάδοσης, αυτό αποδεικνύει» -τονίζει στο προλογικό σημείωμα του τόμου ο Κ. Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής- «ότι η σημασία του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι τεράστια, ως διδάχου, ως διδασκαλίας για το πώς μπορούμε να ξεφύγουμε οριστικά από τη μεγάλη δοκιμασία στην οποία έχουμε περιέλθει και να αντικρύσουμε επιτέλους μια κανονικότητα που και ο ίδιος είχε επαγγελθεί στην αυλαία της πολιτικής του σταδιοδρομίας, όταν με τραγικό τρόπο έθαπτε το τέκνο της πολιτικής του επιλογής, τη Μεγάλη Ιδέα, και με ρεαλισμό κορυφαίο και επώδυνο, στη θέση αυτής της ταφής ανεδείκνυε στην τελευταία πρωθυπουργική του τετραετία την αξία του να μετατραπεί η Ελλάς και να γίνει ένα κράτος αγνώριστο […]».

ΙΙΙ.-ΤΟ άρωμα του βενιζελισμού πράγματι διαχέεται παντού. Ειδικότερα στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ενώ στην εσωτερική, ακόμη κι άλλοτε άσπονδοι εχθροί του τον επικαλούνται προσπαθώντας να “υιοθετήσουν” ιδέες και τακτικές του!

ΕΙΝΑΙ γεγονός πως «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν καλοπέρασε στην πολιτική του σταδιοδρομία», όπως τόσο εύστοχα χαρακτηρίζει το πέρασμά του ο κ. Κ. Τασούλας που όμως, ευθύς αμέσως προσθέτει: «Καλοπερνάει η μνήμη του, γιατί φροντίζουν γι’ αυτήν ιδρύματα, όπως το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, γιατί γίνονται σοβαρά συνέδρια για την πολιτική κληρονομιά του και γιατί, τελικά, οι Έλληνες συνήθως τιμούν κάποιον πολύ μεγάλο πολιτικό πολύ μετά τον θάνατό του…».

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τον διαρκή απόηχο του έργου, των ιδεών και των επιρροών του Ελ. Βενιζέλου στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, θα πρέπει να αποκτήσει το βιβλίο, ως ένα πασχαλινό δώρο αλλά και ως “κτήμα εσαεί” στη βιβλιοθήκη του.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες