Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Το 4o Γυμνάσιο Χανίων στην Τενερίφη

» Εντυπώσεις μαθητών

 

Στo πλαίσιo του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος ΕRASMUS+ -Δράση ΚΑ2 (συμπράξεις σχολείων) με τίτλο: «CIT- For Conscious and Inclusive Tourism in Europe» και κωδικό αριθμό : «2020-1-PT01-KA229-078716_3» μια ομάδα παιδιών της Γ’ τάξης του 4ου Γυμνασίου Χανίων, ο Χρήστος Τσάτσας , η Ευτυχία Αρχοντάκη , ο Άγγελος Φραγκιαδάκης και ο Ανδρέας Μυγιάκης , με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Αθηνά Παπαναγιώτου και Απόστολο Παπαγιάννη ταξίδεψαν στη μακρινή Τενερίφη των Κανάριων νησιών.
Εκεί υλοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση με αντιπροσωπείες από σχολεία της Ισπανίας, Ιταλίας , Βουλγαρίας , Πορτογαλίας, Λιθουανίας και Ελλάδας και έγιναν εργασίες σε σχέση με το θέμα του προγράμματος που είναι ο βιώσιμος και ενσυνείδητος τουρισμός. Οι μαθητές μας δεν φιλοξενήθηκαν ως είθισται σε οικογένειες , αλλά έμεναν σε ξενοδοχεία λόγω των περιορισμών από την πανδημία.
Η αποστολή μας επισκέφθηκε το σχολείο υποδοχής IES El Sobradillo. Sant Cruz de Tenerife και απόλαυσε την εξαιρετική ξενάγηση και φιλοξενία από τους μαθητές στις εγκαταστάσεις του σχολείου που είναι Επαγγελματικό Λύκειο και που περιλαμβάνουν εργαστήρια πληροφορικής , εργαστήρια ειδικοτήτων , κυλικείο και αίθουσα εκδηλώσεων. Το καλωσόρισμα ήταν ιδιαίτερα ζεστό , τόσο από τους μαθητές που μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου , όσο και από τους συναδέλφους. Τις επόμενες μέρες , οι μαθητές με την επίβλεψη των καθηγητών εργάστηκαν πάνω στον «τουριστικό οδηγό» και επισκέφθηκαν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς του νησιού.
Πιο αναλυτικά , επισκεφθήκαμε το «Σπίτι του Καρναβαλιού» , καθώς η Τενερίφη οργανώνει κάθε χρόνο ένα εντυπωσιακό καρναβάλι που συγεντρώνει πληθώρα τουριστών. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε παρουσιάσεις για το πώς το Αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων (στο οποίο ανήκει και η Τενερίφη) στρέφεται στο βιώσιμο τουρισμό , επικεντρώνοντας τις δράσεις και οργανώνοντας τις υποδομές του με τη συμβολή των τουριστικών επιχειρήσεων σε αυτή τη μορφή τουρισμού που αποτελεί και το μέλλον , καθώς συμβαδίζει με τις νέες ανάγκες για το σεβασμό των οικοσυστημάτων , για την εξοικονόμηση ενέργειας , για την αξιοποίηση των τοπικών πόρων και δυναμικού , άρα ενδυνάμωση του συνολικού συστήματος οικονομίας ενός τόπου , και τέλος για τη γνωριμία με την πραγματική φύση ενός τόπου , κάτι που ο μαζικός τουρισμός έχει παραγκωνίσει εντελώς.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο , το μουσείο φυσικής ιστορίας και περιηγηθήκαμε στην Σάντα Κρουζ η οποία ήταν και ο τόπος διαμονής μας . Ξεναγηθήκαμε στην πρώτη πρωτεύουσα του νησιού , τη LA LAGUNA και θαυμάσαμε την ισπανική αρχιτεκτονική αποικιακού τύπου , που είναι τόσο διαφορετική από αυτό που έχουμε συνηθίσει.
Η πιο εντυπωσιακή επίσκεψη όμως , ήταν αναμφίβολα στο σήμα κατατεθέν της Τενερίφης , το ηφαίστειο EL TEIDE. Η Τενερίφη είναι ένα νησί που δημιουργήθηκε από ηφαιστειακές εκρήξεις πριν από 170.000 χρόνια με το ηφαίστειο El Teide ύψους 3715 μ. να αποτελεί το μεγαλύτερο και παλαιότερο ηφαίστειο στα Κανάρια νησιά. Επισκεφθήκαμε αυτό το επιβλητικό τοπίο ανεβαίνοντας μέχρι τα 2200 μ. , πάνω από τα σύννεφα , μένοντας άφωνοι μπροστά στο μεγαλείο της φύσης.
Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να μην επισκεφθούμε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο , διάσημο για το φυσικό του κάλλος αλλά και τις οικογένειες θαλάσσιων θηλαστικών , δελφινιών και φαλαινών που ζουν εκεί. Το LOS GIGANTES. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και οι επιβλητικοί ηφαιστιακοί σχηματισμοί πάνω από τη θάλασσα σχημάτιζαν μια απόκοσμη εικόνα στα μάτια μας. Εκεί είδαμε δελφίνια να κολυμπάνε δίπλα μας και κάναμε και μια βουτιά στα νερά του Ατλαντικού , τα οποία δεν ήταν τόσο κρύα τελικά όσο πιστεύαμε!
Μετά τις εργασίες στο σχολείο , η ελληνική ομάδα απόλαυσε δύο εξαιρετικής ομορφιάς μέρη : την παραλία LAS TERESITAS και το «καρφωμένο» στην πλαγιά του EL TEIDE , χωριό MASCA , με θέα που μας έκοψε την ανάσα!
Εκπαιδευτικοί και μαθητές μείναμε εντυπωσιασμένοι από τις υποδομές της Τενερίφης, την ομορφιά και καθαριότητα και το σεβασμό στην πολιτιστική τους κληρονομιά.
Όμως, η ικανοποίησή μας πολλαπλασιάστηκε από το γεγονός ότι οι μαθητές μας επέδειξαν ώριμη συμπεριφορά, συνεργατικό πνεύμα, επικοινώνησαν ουσιαστικά με τους ξένους μαθητές , άφησαν και αποκόμισαν και οι ίδιοι τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ας τους αφήσουμε λοιπόν να μιλήσουν:
«Το ταξίδι μας στην Ισπανία ήταν μια εκπληκτική εμπειρία που μας έμαθε πολλά πράγματα. Χάρη στο πρόγραμμα και στο ταξίδι στην Τενερίφη καταφέραμε να αποκτήσουμε γνώση σχετικά με τον βιώσιμο τουρισμό , ανταλλάσοντας απόψεις. Βέβαια , για μένα το ταξίδι ήταν κάτι παραπάνω , αφού παρότι δεν είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενηθούμε σε σπίτια ισπανικών οικογενειών, μας δόθηκε η ευκαιρία να κινηθούμε ελεύθερα μαζί με τους ξένους . Επίσης , μάθαμε πόσο σημαντικό και ωφέλιμο είναι να χρησιμοποιούμε μια κοινή γλωσσά για να συναντηθούμε και να συνεργαστούμε. Προσωπικά , λόγω της συνεχούς χρήσης της αγγλικής γλωσσάς , κατάφερα να μιλάω πιο άνετα. Ακόμη, σχετικά με το τι που μου έκανε εντύπωση : το ταξίδι με την βάρκα στο οποίο είδαμε δελφίνια, μια εμπειρία που αξίζει να βιώσεις, όπως και το κολύμπι  στον ατλαντικό ωκεανό. Ακόμη , η τελευταία μας μέρα θα μείνει στην μνήμη μου ως μια μέρα που δεν θα ξεχάσω καθώς είδαμε την πρωτεύουσα για μια τελευταία φορά κι αποχαιρετίστηκα με τα παιδιά. Το πρόγραμμα μου χάρισε την ευκαιρία να γνωρίσω άτομα και να συνεχίσω να μιλάω μαζί τους καθώς και να γνωρίσω τους καθηγητές συνοδούς καλύτερα. Ήταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ και σίγουρα θα μου μείνει χαραγμένη στην μνήμη».
Χρήστος Τσάτσας

«Το ταξίδι στην Ισπανία ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που θα θυμάμαι για πάντα. Αυτό το ταξίδι μου πρόσφερε φιλίες, εμπειρίες και γνώσεις. Έμαθα πως ζουν σε άλλες χώρες , κάτι που ήταν αρκετά ενδιαφέρον. Αξέχαστος επίσης θα μου μείνει ο σεβασμός που δείχνουν τα παιδιά στους καθηγητές τους , στους συνομήλικούς τους αλλά και στο περιβάλλον».
Ευτυχία Αρχοντάκη

 

«Η εμπειρία στην Ισπανία ήταν φανταστική , γνώρισα πολλά παιδιά που θα έχω στην καρδιά μου για πάντα. Μάθαμε πολλά για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων εκεί και για την ιστορία τους. Τα παιδιά από την Ισπανία μας δέχτηκαν με χαρά και ήταν πολύ φιλικά. Τα Εράσμους είναι μια ευκαιρία ζωής και χαίρομαι που την έζησα!»
Άγγελος Φραγκιαδάκης

*Η Αθηνά Παπαναγιώτου είναι υπ/ντρια 4ου Γυμνασίου Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα