Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Το 4o Γενικό Λύκειο Χανίων στο Τορίνο της Ιταλίας

» Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 με θέμα τις Έξυπνες Πόλεις

Το διάστημα 3 Απριλίου – 9 Απριλίου 2022, δύο εκπαιδευτικοί και επτά μαθητές του 4ου Λυκείου Χανίων μεταβήκαμε στο Τορίνο της Ιταλίας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “ (S)TEAM TODAY, MAKE CHANGES FOR TOMORROW” με εταίρους σχολεία από την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Λιθουανία προκειμένου να συμμετάσχουμε σε κοινές εκδηλώσεις της διοργανώτριας χώρας, Ιταλίας.

Πρωτίστως, στόχος μας ήταν η διάχυση πληροφοριών σε θέματα που αφορούσαν την δημιουργία και ανάπτυξη Έξυπνων Πόλεων (Smart Cities) στον Ευρωπαϊκό χώρο. Στα πλαίσια αυτού του σκοπού ενημερώσαμε τις χώρες εταίρους μας για την κατάσταση που επικρατεί κατ’ αρχάς στην πόλη μας και γενικότερα στη χώρα μας και ενημερωθήκαμε, αντίστοιχα, για το την πρόοδο των δικών τους χωρών.Στη συγκεκριμένη συνάντηση, συμμετείχαν και διακεκριμένοι επιστήμονες από τεχνολογικά εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα της διοργανώτριας χώρας, που μας παρουσίασαν το πώς οι ίδιοι αναμένουν στο μέλλον τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα. Επισκεφθήκαμε to Τεχνολογικό Πάρκο του Τορίνο (Envipark) και ενημερωθήκαμε για τις εξελίξεις στις βιώσιμες πηγές ενέργειας (Sustainable Energy Resources). Εκεί, μας έγινε ξενάγηση σε διάφορους εργαστηριακούς χώρους και ενημέρωση για την παρούσα κατάσταση της Ιταλίας στον συγκεκριμένο τομέα. Ξεναγηθήκαμε στο Πάρκο Ενέργειας του Τορίνο (Turin Energy Center) και συμμετέιχαμε σε ενημέρωση που αφούσε την παρούσα κατάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα της ηλεκτροκίνησης τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, επισκεφθήκαμε χώρο εγκαταστάσεων οπου φιλοξενούνται νεοφυείς επιχειρήσεις και ενημερωθήκαμε για τα χρηματοδοτικά πλάνα στα οποία θα μπορούσαμε να στηριχτούμε για να υλοποιήσουμε καινοτόμες ιδέες μας. Βέβαια δεν έλειψαν και οι στιγμές ξεκούρασης και διασκέδασης που μποραστήκαμε με τις υπόλοιπες χώρες του προγράμματος. Ξενάγηση στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Τορίνο, στο μουσείο κινηματογράφου και αυτοκινήτου, βόλτες και φαγητό στο κέντρο της πόλης. Πραγματικά μια μοναδική στο σύνολο εμπειρία για όλους μας.

Οι καθηγητές Αριάδνη Παπιδάκη Αντώνης Δασκαλάκης Οι μαθητές Δήμητρα Βορεινάκη, Αικατερίνα Γαλανάκη, Τζωρτζίνα Αργυροπούλου, Ελένη Απλατίδου, Στέλιος Βολτυράκης, Παναγιώτης Γιακουμάκης, Αντώνης Πουλόπουλος

Οι μαθήτριες μας είπαν:
Τζωρτζίνα Αργυροπούλου:

Η εμπειρία μας στο φετινό Εράσμους ήταν μια από τις πιο όμορφες που ζήσαμε. Εξερευνήσαμε την πανέμορφη Ιταλία , κάναμε γνωριμίες με ανθρώπους απο διαφορά μέρη της Ευρώπης και ανακαλύψαμε την ιταλική κουζίνα. Το ταξίδι αυτό θα μείνει για πάντα αξέχαστο!

Έλενα Απλατίδου: Το ταξίδι μας στην Ιταλία αναμφισβητητα μας άφησε μια αξέχαστη εμπειρία. Γνωρίσαμε διαφορετικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις, κάναμε καινούργιες φιλίες, εξερευνήσαμε την όμορφη πόλη και πήραμε πολλές γνώσεις στον τομέα των έξυπνων πόλεων. Πάνω όμως από όλα, περάσαμε ευχάριστα με τους φίλους μας και ελπίζουμε να ξαναζήσουμε παρόμοιες στιγμές.

Δήμητρα Βορεινάκη: Το Τορίνο είναι μία πολύ οργανωμένη, με οικολογική συνείδηση πόλη. Ήταν πολύ ενδιαφέρον να γνωρίσουμε μία πόλη μοντέλο, κατά την γνώμη μου, για τις υπόλοιπες. Παρόλο που θεωρείται βιομηχανική από πολλούς, έχει το στοιχείο της φύσης σε αρκετά σημεία και ήταν τιμή μας να την επισκεφτούμε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα