Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022

Το 2o ΕΠΑ.Λ. στην Πορτογαλία

Στην πόλη Lousado της Πορτογαλίας βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑ.Λ. Χανίων, Καρτάκη Μαρία και Παπαδομανωλάκη Μαρία, από 14 έως 18 Μαρτίου 2022 στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ERASMUS+ KA2 με θέμα: “The future of the jobs vs the jobs of the future”. Στόχος του προγράμματος αποτελεί η παρουσίαση, η ανταλλαγή και η διάχυση καλών πρακτικών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στα πλαίσια αυτής της κινητικότητας, την πρώτη ημέρα εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ουγγαρία συναντηθήκαμε στο χώρο του σχολείου “FORAVE” όπου γίναμε δεκτοί σε θερμό κλίμα καθώς είχαν αναπτυχθεί στενές διαπροσωπικές σχέσεις λόγω των προηγούμενων συναντήσεων. Ακολούθησε παρουσίαση του Πορτογαλικού εκπαιδευτικού συστήματος και της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αλλά και παρουσίαση καλών πρακτικών σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου και η μέρα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην πόλη Guimarães, το ιστορικό κέντρο της οποίας αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Tη δεύτερη ημέρα επισκεφθήκαμε δύο εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται με το σχολείο. Αρχικά, ξεναγηθήκαμε στην Centi, εταιρεία νανοτεχνολογίας και έξυπνων υλικών και συσκευών. Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας και τον τρόπο διασύνδεσής της με εκπαιδευτικούς φορείς και πιο συγκεκριμένα το σχολείο επίσκεψης. Στη συνέχεια βρεθήκαμε στην ιδιωτική επιχείρηση μάρκετινγκ Madelu, όπου εκπρόσωπός της παρουσίασε τη φιλοσοφία της και το πώς διαμεσολαβούν μεταξύ εκπαιδευτικών δομών και επιχειρήσεων. Η συνεργασία με τέτοιες εταιρείες και επιχειρήσεις πραγματοποιείται ώστε το σχολείο να συνδεθεί με την αγορά εργασίας.
Την τρίτη ημέρα, υπεύθυνοι της εταιρείας ελαστικών Continental, εταιρεία συνδεδεμένη με το σχολείο, παρουσίασαν την ιστορία, τους στόχους και τις καλές πρακτικές για απορρόφηση μαθητών στο εργατικό δυναμικό της. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη απόκτησης δεξιοτήτων από την πλευρά των μαθητών για την κάλυψη πραγματικών αναγκών της αγοράς. Έπειτα επισκεφθήκαμε την Μπράγκα, την 3η μεγαλύτερη Πορτογαλική πόλη όπου και ξεναγηθήκαμε. Ήρθαμε σε επαφή με την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.
Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην γνωριμία μας με το Πόρτο, πόλη ενταγμένη στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης και επισκεφθήκαμε την CALEM, εταιρεία παραγωγής, εμφιάλωσης και διανομής του φημισμένου κρασιού Βίνιο ντο Πόρτο (Vinho do Porto). Στη συνέχεια παρατέθηκε δείπνο σε όλους τους συμμετέχοντες. Την τελευταία ημέρα συγκεντρωθήκαμε στον χώρο του σχολείου όπου έγινε η απονομή των πιστοποιητικών στους εκπαιδευτικούς και η αποτίμηση της κινητικότητας, ενώ δόθηκε ραντεβού για την επόμενη συνάντηση.
Ως εκπαιδευτικοί, για άλλη μία φορά, αποκομίσαμε πολύτιμη γνώση και εμπειρία αναφορικά με την ποικιλία των πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν και να αξιοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα