Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Την Κυριακή το βράδυ

Τι έγινε την Κυριακή το βράδυ στο ναό της Δημοκρατίας; Η απάντηση ευθεία και σκληρή. Πρωτοφανής ένταση μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί. Ούτε και επί εποχής Μητσοτάκη και Αντρέα, που τότε είχαν και προσωπική αντιπαλότητα. Συμπεριφέρθηκαν και οι δυο, λες και τους χώριζαν προσωπικές αντιδικίες. Οι “ατάκες” που ακούστηκαν δεν περιποιούν τιμή για κανέναν. Μενονωμένες και κοφτές φράσεις «Κοίτα με στα μάτια, γιατί δεν με κοιτάς»; ο κ. Τσίπρας, «δεν σε κοιτάω, διότι με πιάνουν τα γέλια», ο κ. Σαμαράς. «Δεν είναι για γέλια, αλλά για κλάματα» η αντίδραση του κ. Τσίπρα. «Εχεις εξυπηρετήσει συμφέροντα και συ και ο ΣΥΡΙΖΑ, να σου πω ονόματα» επετέθη με εμπάθεια ο κ. Βενιζέλος.
Και αντί ο κ. Τσίπρας να τον υποχρεώσει, να πει ονόματα του απάντησε ότι «πήγα στο Τέξας, να μάθω να μονομαχώ». Ασυνήθιστο για την Ελληνική κοινωνία, να βλέπει και να θεωρεί στο κοινοβούλιο, ότι μεταξύ των πολιτικών αρχηγών δεν υπάρχει ίχνος αλληλοσεβασμού κοινοβουλευτικού έτσι για το θεαθήναι, για τα μάτια του κόσμου. Τέτοια απαξία της φράσης «δεν αξίζει να σου μιλάω», δεν υπήρχε στο παρελθόν.
Και εμείς έξω από τον ναό της Δημοκρατίας τι κάνουμε; Είμαστε υποκριτές ή ανεύθυνοι ή αδιάφοροι! Ωχαδερφιστές και ας βρισκόμαστε σε περίοδο ορατής παρακμής κι ας υποβαθμίζεται το βιοτικό μας επίπεδο με γεωμετρική πρόοδο και ας έχουν “ξεφλουδίσει” όλοι οι θεσμοί, οι οποίοι από τίποτα δεν προστατεύονται αφού παραβιάζονται από την κορυφή της πυραμίδας. Γι’ αυτό δικαιούμεθα να διατηρούμε υποψίες για τα πάντα. Γνωρίζουν, ότι ο κόσμος έχει αποστασιοποιηθεί και παρά ταύτα η “μηχανή” συνεχίζει να δουλεύει. Συνεχίζουν να την τροφοδοτούν να βάζει “προοδευτικά προϊόντα” για να παραμείνει γεμάτη η πολιτική κονίστρα. Ολοι δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί από το ίδιο εργοστάσιο, ψωνίζουν. Καλύπτει μονοπολιακώς όλες τις ανάγκες για μια παράλληλη δημοκρατία των “φίλων”, που τη θωράκισαν με κανόνες ανεξάρτητους από Σύνταγμα και νόμους.
Παλαιότερα έλεγαν, “νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη”. Τώρα ομιλούν για “ελευθερία των πολιτών”! Ποιων πολιτών; Αυτών που οι 9 στους 10 αντιμετωπίζουν πρόβλημα έκφρασης γνώμης και γίνονται όργανα σχεδίων δημαγωγίας; Η κα Τζάκρη οδηγήθηκε από το σύνθημα “ο λαός στην εξουσία” και αρνήθηκε να παρατείνει την παραμονή των εξουσιαστών, να μην τους ισχυροποιήσει να γίνουν κύριοι της γνώμης του πλήθους το οποίον ανάγκασαν, να πείθεται σ’ αυτούς. Και τούτο το λένε Δημοκρατία, που κάθε άλλο παρά Δημοκρατία είναι. Πρόκειται για απατηλή εξουσία, που εξελίχθηκε σε πρωθυπουργοκεντρική “μοναρχία”, όπου οι ελευθερίες κατακρεουργούνται.
Είναι κυρίαρχος ο λαός, όταν νομοθετεί, μέσω των βουλευτών, που ψηφίζει και βγάζει την κυβέρνησή του; Ποτέ δεν θα νομιμοποιούσε μια κυβέρνηση, να φορολογεί ανάλγητα, να παραγράφει παρανομίες να χαρίζει χρέη, να μεροληπτεί υπέρ ημετέρων και να “υφαρπάζει” την ψήφο των αντιπροσώπων του λαού, που «αναγκάζονται να τη δώσουν» κατά τον κ. Σκανδαλίδη! Και θα έχει κάθε δικαίωμα να χαρακτηρίζει μια τέτοια κυβέρνηση “δεσποτική” αρχαιοπρεπώς ή “δημοκρατική δικτατορία” μεταγενεστέρως.
Αντιγράψανε τους τριάκοντα τυράννους, οι οποίοι «υποχρέωναν τους Αρεοπαγίτες να ψηφίζουν φανερά, για να τους κατευθύνουν κατά το κέφι τους», όπως μαρτυρεί ο Λυσίας. Ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ είχε πει για τους Αγγλους, ότι «από τη στιγμή που ένας λαός αποκτήσει αντιπροσώπους της νομοθετικής του δύναμης, δεν είναι πια ελεύθερος…».
Την Κυριακή το βράδυ η πολιτική ηγεσία αυτολοιδωρήθηκε. Αντί να μιλήσουν για τα φλέγοντα ζητήματα, εξαντλήθηκαν επί προσωπικών ιδεοληψιών, βάλλοντας οι μεν εναντίον των άλλων. Δεν έζησαν και τις καλύτερες στιγμές τους σ’ αυτή τη μονομαχία …. Ο καθένας συσπείρωσε γύρω του τη δική του ομάδα, ωφελήθηκαν αλλά ζημιώθηκε η πολιτική. Ο κόσμος με τα προβλήματά του έμεινε παγερά αδιάφορος. Μπορεί να κέρδισαν, η Δημοκρατία σίγουρα έχασε! Η Δημοκρατία αυταρχική ή αποκρουστική όπως την κατάντησαν, η ανάπηρη ή εκδηλωτική, όπως και να ’χει είναι μια μορφή Δημοκρατίας, που έχει ένα πλεονέκτημα. Κάθε 4 χρόνια να μπορούμε να την αλλάζουμε και μετά άλλα 4 χρόνια να την ξαναφέρνουμε “αποστειρωμένη”!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες