Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Τιμήθηκε η επανάσταση του 1821 στην Ασή Γωνιά

Τιμητική εκδήλωση για την επανάσταση του 1821 πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Ασή Γωνιά, ένα ιστορικό χωριό το οποίο στο πέρασμα των χρόνων είχε σημαντικό ρόλο σε επαναστατικά κινήματα, ενώ αποτελεί γενέτειρα γη πολλών οπλαρχηγών.

 

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού με την Περιφέρεια Κρήτης. Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων στην κεντρική πλατεία της Ασή Γωνιάς από τον εφημέριο της Ενορίας του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού, πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Χατζηδάκη για να ακολουθήσει ριζίτικο τραγούδι από την παρέα ριζιτών του χωριού και μουσική από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.
Εν συνεχεία, στον χώρο των εκδηλώσεων του χωριού, καλωσόρισμα απηύθυνε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασή Γωνιάς «Ο Τίμιος Σταυρός» Ευάγγελος Μανταδάκης, ενώ μαντινάδες απέδωσαν ο μαντιναδολόγος του Ρεθύμνου, Γιώργης Σηφάκης ή Σημυσακογιώργης και η μαντιναδολόγος από το Ηράκλειο Χαριστή Κουκουμπεδάκη.  Λεπτομερή αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, που αφορούσαν στην έναρξη της επανάστασης στον Αποκόρωνα και τα Σφακιά έκανε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Παπαδογιαννάκης.  Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συνεχίστηκε με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γεωργίου Τσιλιμπάρη να αποδίδει τραγούδια των Μ. Θεοδωράκη. Μ. Χατζηδάκη, Στ. Ξαρχάκου, Γ. Μαρκόπουλου και Κρητικά.  Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.) αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο διοικητής του Ναυστάθμου Σούδας αρχιπλοίαρχος Π.Ν. Ιωάννης Σαρρηγιάννης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γύπαρης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων με αρκετό κόσμο.
Με δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι «είμαστε εδώ για αποτίσουμε τον ελάχιστο  φόρο τιμής και να τιμήσουμε τους αγωνιστές που αγωνίστηκαν για την επανάσταση του 1821». Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης επεσήμανε: «Βρισκόμαστε στην Ασή Γωνιά, το χωριό των γενναίων, το χωριό που γέννησε οπλαρχηγούς, που έδωσε πολλά στους απελευθερωτικούς αγώνες. Σήμερα, λοιπόν, η Ασή Γωνιά τιμά τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, από την εθνική εξέγερση του 1821 που έδωσε την πολυπόθητη ελευθερία στη χώρα μας. Τιμή και δόξα σε όλους εκείνους που έδωσαν το αίμα τους, την ζωή τους, για να απολαμβάνουμε σήμερα εμείς τα αγαθά της ελευθερίας».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα