Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Τιμή σε εκτελεσθέντες Περβολιανούς

Τη θυσία των Περβολιανών που τον Ιούνιο του 1941 εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τίμησαν κάτοικοι και τοπικοί φορείς της περιοχής το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Ηρώων.
Σ το μνημείο, δίπλα στο χώρο που έγινε η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, στη συνέχεια χαιρετισμοί, ομιλία για τα γεγονότα, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγή.
«Το μέρος στο οποίο βρισκόμαστε δεν αποτελεί μόνο ένα χώρο μνήμης των εκτελεσθέντων του χωριού μας αλλά κι ένα χώρο αναφοράς στον ανθρώπινο αγώνα να διατηρήσουμε τις ηθικές μας αξίες, την δημοκρατική μας σκέψη, την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο και την ελευθερία του σώματος και της ψυχής μας. Τα 33 κυπαρίσσια που βρίσκονται στον χώρο αυτό ας μας θυμίζουν ότι καμία κοινωνία δεν προόδευσε ξεχνώντας τις ρίζες της, ξεχνώντας τους αγώνες που έδωσαν οι προηγούμενοι για την ελευθερία της κι αν θέλουμε να παραδώσουμε ένα αισιόδοξο μέλλον στις γενιές που έρχονται ας τους διδάξουμε πως τις δυσκολίες πρέπει να τις ξεπερνούμε ενωμένοι κοιτώντας τις περήφανα και κατάματα όπως οι πρόγονοι μας κοίταξαν την κάννη του Ναζιστικού τουφεκιού» επισήμανε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Γεράσιμος Βερυκάκης.
Μένοντας στα γεγονότα ο ομιλητής στάθηκε στην ενεργό συμμετοχή και των Περβολιανών στη Μάχη της Κρήτης, στην έρευνα των ναζί στη συνέχεια για να εντοπίσουν όσους τους αντιστάθηκαν και στην απόφαση τους να προχωρήσουν σε εκτελέσεις 11 Κρητικούς για καθένα από τους 3 νεκρούς γερμανούς στρατιώτες που είχαν βρεθεί στην περιοχή. «…Η εντολή δίνεται. Ο κρότος ανατριχιαστικός και τα γενναία ανδρικά κορμιά βρίσκονται κατά γης. Κάποιοι δεν έχουν πεθάνει αλλά η χαριστική βολή δεν τους αφήνει δεύτερη ευκαιρία. Αναλαμβάνουν οι γυναίκες του χωριού και τα μεγαλύτερα παιδιά να μαζέψουν τα άψυχα σώματα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βερυκάκης. Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους του Δήμου ο αντιδήμαρχος κ. Τ. Αλόγλου, ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Π. Μιχαηλίδης, ενώ την οργάνωση ανέλαβαν η Δημοτική Κοινότητα Περιβολίων, ο πολιτιστικός σύλλογος “Το Πολυπλάνο”, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δ.Σ. Περιβολίων, ο Ε.Φ.Α. Θησέας- Α.Ο. Περιβολίων.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα