Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2020

Τι συμβαίνει στο νεκροταφείο Σούδας;

» Κατασκευάστηκαν και νοικιάστηκαν τάφοι χωρίς έγκριση!

 

Χωρίς καμία έγκριση, άδεια ή σχετική ενημέρωση, εννέα νέοι τάφοι κατασκευάστηκαν στο δημοτικό νεκροταφείο Σούδας που έχει κορεστεί, όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ στη συνεδρίαση του συμβουλίου της δημοτικής ενότητας Σούδας.

Στη συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη στον αύλειο χώρο του δημοτικού καταστήματος συμμετείχε ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για την Δ.Ε. Σούδας, Μιχάλης Τσουπάκης, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Χρυσούλα Χατζηδάκη και δημοτικοί σύμβουλοι προερχόμενοι από την Δ.Ε. Σούδας.
Στην συνεδρίαση, συζητήθηκαν  οι εξελίξεις σχετικά με το κοιμητήριο Σούδας, μετά το ζήτημα που προέκυψε από την ιδιωτική διάνοιξη εννέα τάφων χωρίς καμία σχετική απόφαση ή τοπογραφικό σχέδιο και τις φήμες ότι οι τάφοι πωλούνται έναντι κάποιων χιλιάδων ευρώ! Τα παραπάνω κατήγγειλαν μέλη του συμβουλίου, σημειώνοντας πως το νεκροταφείο διαθέτει 531 τάφους, από τους οποίους ο Δήμος διαθέτει προς ενοικίαση τους 27 ενώ οι υπόλοιποι είναι οικογενειακοί. Ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Σούδας, Δημήτρης Κλωθάκης και εργολάβος ο ίδιος, απάντησε: «Έφτιαξα μερικούς τάφους με δική μου πρωτοβουλία. Είναι κάποιοι που πρέπει να φύγουν, που είναι εκεί 6 χρόνια. Υπήρχε ανάγκη, τάφους δεν είχαμε και άνοιξα αυτούς τους τάφους σε σημεία που δεν υπήρχαν. Φυσικά και δεν τους πουλήσαμε».
Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη συζήτηση, ήδη έχει γίνει ταφή στους τάφους αυτούς, καθώς ο Δήμος Χανίων προχώρησε κανονικά σε ενοικίαση μνήματος! «Εγώ έδωσα την άδεια για την ταφή και στη συνέχεια πήγαν στο Δήμο και πλήρωσαν», συμπλήρωσε ο κ. Κλωθάκης. Όπως εξήγησε με αυτόν τον τρόπο ήθελε να δώσει λύση σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα.
Για «πρωτοφανή ανευθυνότητα» κατηγόρησε τον πρόεδρο ο σύμβουλος κ. Γιώργος Γιαννουλάκης, λέγοντας πως το θέμα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με δεδομένο ότι 《κυκλοφόρησε η φήμη πως οι τάφοι θα πωλούνταν έναντι χιλιάδων ευρώ. Ακόμα ζήτησε από τον Δήμαρχο Χανίων να ξεκινήσει έρευνα για να αποδοθούν πιθανές ευθύνες.
Από τη μεριά ο κ. Αντώνης Μπραουδάκης τόνισε: «Απορώ πώς το έκανες αυτό! Αφού όλοι σου είχαμε πει να μη γίνει. Και σε εμένα τον ίδιο είχες πει πως θα πωληθούν οι τάφοι».
«Μετά από συζήτηση που είχαμε μαζί του έχει κάνει τοπογραφικό και το έχει προσκομίσει στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Θέλω να πιστεύω πως ό,τι έγινε, έγινε με καλή πρόθεση. Ως Δήμος, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η εύρυθμη λειτουργία του κοιμητηρίου» απάντησε ο αντιδήμαρχος κ. Τσουπάκης, προαναγγέλοντας έρευνα. Όπως γνωστοποίησε η νέα πρόταση των μελετητών για το γενικό πολεοδομικό σχέδιο περιλαμβάνει χωροθέτηση νέου νεκροταφείου και όχι επέκταση του υφιστάμενου.
Στην απροθυμία των οικογενειών να συμμορφωθούν με το νόμο και να αδειάσουν τους τάφους μετά από κάποια χρόνια, αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας, Κώστας Φωκάς που έκανε λόγο για ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται από τον κορεσμό των κοιμητηρίων.

Πλατεία Σούδας και άλλα έργα

Όσον αφορά την ανάπλαση της Πλατείας Σούδας, έργο για το οποίο έχει δοθεί παράταση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ο κ. Τσουπάκης διαβεβαίωσε πως το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Πάντως, μέλη του συμβουλίου χρεώνουν στον πρόεδρο έλλειψη ενημέρωσης για έργα και παρεμβάσεις που γίνονται στην περιοχή, όπως διανοίξεις δρόμων με ευθύνη ιδιωτών, ή το ότι απομακρύνθηκαν τα κολονάκια που είχαν τοποθετηθεί στην πλατεία για την αποτροπή στάθμευσης: «Αυτά τα απομάκρυνα διότι ο κόσμος πάρκαρε δίπλα στα κολονάκια και δημιουργούσαν κυκλοφοριακό χάος γιατί δεν χωρούσαν τα φορτηγά και τα λεωφορεία», απάντησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.
Ενημέρωση για τον κόμβο Σούδας ζήτησε ο κ. Πέτρος Κοκοτσάκης, με τον κ. Τσουπάκη να απαντά πως η μελέτη έχει παραδοθεί από τον Δήμο Χανίων στην Περιφέρεια Κρήτης για τις περαιτέρω ενέργειες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες