Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Τη σκότωσε γιατί (δεν) την αγαπούσε

Η νοοτροπία που θέλει τις γυναικοκτονίες να παρουσιάζονται σαν εγκλήματα πάθους, είναι μια ακόμα όψη της πατριαρχικής αντίληψης που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία. Μιας αντίληψης που θέλει τις γυναίκες – θύματα πάντα ένοχες για ό,τι τους συμβαίνει και τους άντρες – θύτες έρμαια του “έρωτα” και “θύματα” των συντρόφων τους.
Η εν ψυχρώ δολοφονία της εκπαιδευτικού στη Ρόδο πριν από λίγες ημέρες, ανέβασε τον συνολικό αριθμό των γυναικών που έχουν δολοφονηθεί στην Ελλάδα μέσα στο 2021 εξαιτίας αυτής της αρρωστημένης αντίληψης σε έντεκα.
Δεν είναι εύκολο να ξεριζωθεί αυτή η νοοτροπία. Γιατί για πολλούς άντρες (και γυναίκες δυστυχώς) η πατριαρχία αντιμετωπίζεται ως κάτι αυτονόητο, ως κάτι δεδομένο, ως κάτι “φυσικό”.
Από κάπου όμως πρέπει να αρχίσει κανείς να ξηλώνει αυτή τη νοοτροπία. Και μια ιδέα είναι η πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο Δήμος Πατρέων και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Πελετίδης για τη διοργάνωση ενός προγράμματος με δωρεάν μαθήματα αυτοπροστασίας για γυναίκες και συμβουλευτική επικοινωνία από ειδικούς σε ζητήματα έμφυλης βίας, αλλά και τη δημιουργία ενός δικτύου όπου οι γυναίκες θα επικοινωνούν, θα μοιράζονται, θα ενεργοποιούνται, θα διεκδικούν και θα αντιστέκονται.
Μια πρώτη “άμυνα” δηλαδή απέναντι σε αυτή τη μάστιγα των γυναικοκτονιών.

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες