Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

Τι προσφέρει ο φώσφορος στα φυτά;

Ο φώσφορος είναι απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο για όλα τα φυτά, τόσο τα κηπευτικά, τα αρωματικά φυτά, τα καρποφόρα δέντρα και τα καλλωπιστικά φυτά. Η προσθήκη λιπάσματος φωσφόρου στα φυτά συντελεί θετικά σε πλήθος σημαντικών λειτουργιών των φυτών όπως τα παρακάτω:

✓Γρήγορη ανάπτυξη δυνατού ριζικού συστήματος.
✓Σχηματισμός και καλή ανάπτυξη των ανθέων.
✓Δημιουργία ποιοτικών καρπών και σπόρων.
✓Ευρωστία φυτών και ανάπτυξη δυνατών παχιών βλαστών.
✓Αντοχή φυτών σε μυκητολογικές ασθένειες
✓Βελτίωση και πρωίμηση της παραγωγής.

Τι συνθήκες χρειάζεται η φωτίνια για να αναπτυχθεί;

Φωτίνια, ένας ανθεκτικός αειθαλής θάμνος με υπέροχο λαμπερό κόκκινο φύλλωμα. Η φωτίνια είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά για φράχτη με γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος 3-4 μέτρων. Υπάρχουν, βέβαια, και νάνες ποικιλίες φωτίνιας που φτάνουν σε ύψος περίπου 1,5 μέτρου. Για έντονο κόκκινο χρώμα στα φύλλα, φυτεύουμε τη φωτίνια σε θέσεις με ήλιο. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερή θέση, χάνοντας λίγο από τη ζωηράδα του χρώματος της. Η φωτίνια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους χώματος αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό. Η φωτίνια αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους ανέμους. Επιπλέον, η φωτίνια είναι ανθεκτική στην αλατότητα και μπορούμε να τη φυτέψουμε κοντά στη θάλασσα, αποτελεί ιδανικό φυτό για παραθαλάσσιες περιοχές.

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια της δαμασκηνιάς;

H δαμασκηνιά μπορεί να καλλιεργηθεί στους περισσότερους τύπους εδαφών, αν και αναπτύσσεται καλύτερα σε μέσης σύστασης γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται αρκετή ηλιοφάνεια και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα για να σχηματίσει τα λευκά λουλούδια της και να δώσει καλή καρποφορία. Η δαμασκηνιά δεν πρέπει να φυτεύεται σε περιοχές που επικρατούν δυνατοί άνεμοι. Επίσης, αποφεύγουμε την φύτευση της δαμασκηνιάς σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλή υγρασία και βροχοπτώσεις την περίοδο της άνοιξης, καθώς δημιουργούνται προβλήματα στην ανθοφορία της λόγω προσβολής από μυκητολογικές ασθένειες.

 

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες