Τις εκτιμήσεις τους για τον σεισμό που ταρακούνησε το πρωί της Πέμπτης την Κρήτη, καταθέτουν μέσω αναρτήσεων Έλληνες επιστήμονες.
Ο Άκης Τσελέντης, σχολιάζει: «Έγινε αισθητός σε όλη σχεδόν την Ελλάδα γιατί συνέβη πάνω από τη συμπαγή βυθιζόμενη πλάκα και τα σεισμικά κύματα διαδόθηκαν χωρίς εξασθένηση.
Μετασεισμούς, μερικούς γύρω στο 5 μπορεί να έχουμε αλλά λόγο του σχετικά μεγάλου εστιακού βάθους η ακολουθία θα είναι κάπως περιορισμένη. Προσοχή λοιπόν για τους φίλους μου στη Κρήτη χωρίς πανικό αλλά να ξεσκονίσουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προστασίας.
Αξιολογόντας το φαινομενικά ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΛΟΓΟ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ
(**) Ελπίζω να μη δω το γνωστό χάος στα ΜΜΕ με διαφορετικές απόψεις και κινδυνολογίες όπως είδαμε και για τη περίπτωση της Σαντορίνης. Για αυτό το τελευταίο καιρό τοποθετούμαι μέσω των αναρτήσεων μου.
(**) Επειδή ακούγονται κάτι γελοίες φήμες ότι κρύβουμε τα Ρίχτερ λόγο αποζημιώσεων είναι σαχλαμάρες παρακαλώ αυτοί που τα γράφουν αυτά να απευθυνθούν στα μέντιουμ. Εμεις μιλάμε με μετρήσεις σε σεισμολογικά όργανα όχι γυάλινες σφαίρες ούτε κοιτάμε τα Ταρό ούτε τον καφέ!»
Από μεριάς του, ο Χαράλαμπος Φασουλάς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αναφέρει: «Ο ισχυρός σεισμός που μας κτύπησε το πρωί ήταν ένας παρόμοιος σεισμός με αυτόν που έγινε πριν μερικές εβδομάδες τη θάλασσα της Σητείας. Είναι ένας ενδιαμέσου βάθους σεισμός πάνω στη βυθιζόμενη, κάτω απο την Κρήτη, Αφρικανικά πλάκα (κίτρινο αστέρι), γι αυτό και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές, απ ότι φαίνεται και στη βόρεια Αφρική.
Επειδή η πλάκα αυτή καθώς βυθίζεται έχει σκαφοειδή μορφή, πιέζεται πλευρικά και έτσι σπάνε κομμάτια της και γλιστρά το ένα δίπλα στο άλλο. Είναι σεισμοί που δεν δίνουν συνήθως πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς, αν και έχουν παρατηρηθεί μερικοί μέχρι τώρα. Συνήθως αυτοί οι σεισμοί είναι “μοναχικοί” και δεν έχουν άλλες συνέπειες στον ανώτερο φλοιό.
Είναι σεισμοί με τους οποίους τόσο εμείς όσο και τα κτίρια μας πρέπει να μάθουμε να ζούμε».
«Συνεχίστε τη ζωή σας με ψυχραιμία, σε σεισμογενή χώρα ζείτε», απάντησε ο Γεράσιμος Χουλιάρας σε ερωτήσεις πολιτών.
Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο σεισμολόγος πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως θετικό ήταν το ότι το επίκεντρο ήταν στη θάλασσα και ότι μάλλον δεν υπάρχει φόβος για τσουνάμι, ωστόσο ενδεχομένως να υπάρξει προληπτικά σχετική προειδοποίηση. Σημείωσε δε, πως δεν ξέρουμε αν υπάρχουν ζημιές στην περιοχή.
Ο κ.Λέκκας έκανε λόγο για έναν σεισμό σημαντικού βάθους που δύσκολα μεταφέρεται στην επιφάνεια, στη συμβολή της αφρικανικής και της ευρωπαϊκής πλάκας που έχει δώσει και στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς και πάντως δεν σχετίζεται με την Σαντορίνη.