Τι να ‘ναι αυτός ο αχός που ακούγεται σήμερα; Μη φώναξε ο Νικηταράς, ο γιος της καλόγριας, ο Καραϊσκάκης; Μην είπαν «ωρέ τι γιορτάζετε σήμερα;»
Αλήθεια, τι είναι για μας η 25η Μαρτίου; Μια κάλπικη λίρα βρήκανε στον δρόμο και σκύψανε να την μαζέψουνε; Όχι.
Η ιστορία διδάσκει, διεγείρει συνειδήσεις, τοποθετεί τα σύγχρονα διακυβεύματα. Αλλάξανε τα πράγματα.
Τώρα η χώρα ψάχνει καλό λιμένα ευημερίας και προόδου. Τούτος ‘δω είναι ο δικός μας, σύγχρονος αγώνας της ανεξαρτησίας.
Ο Ρήγας Φεραίος ήταν ο πρώτος οραματιστής Ευρωπαϊστής. O Αδ. Κοραής, λογάριαζε την Ελλάδα στον προηγούμενο κόσμο.
Κι ο Υψηλάντης ονειρευότανε τα θεμέλια ενός σύγχρονου, γρανιτένιου κράτους. Λίγα γράμματα ξέρανε οι αγωνιστές.
Λόγια των παπάδων πιότερο, τραγούδι δημοτικό, πέτρινα γράμματα. «Είμαστε ολίγοι…» που ‘λεγε ο Κολοκοτρώνης.
Μα κάτι φτιάξανε, ακόμη και μέσα στον φατριασμό. Κάτι άφησαν. Η Ελλάδα είχε συνέχεια.
«Πίσω ωρέ, Πέρσες», φώναζε ο Νικηταράς, γιατί τα ‘χε μπερδέψει με τους Μηδικούς αγώνες.
Τώρα η σειρά μας να πάμε την χώρα πιο κάτω. Όχι στο Ζάλογγο, μα στον σύγχρονο κόσμο.
Αυτό το «ωρέ» λέμε σήμερα. Δεν έχουμε δικαίωμα να σταματήσουμε την Ιστορία.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.