Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Τι δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις για τις εκλογές στις Η.Π.Α.

Λίγες μέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές της 3ης του Νοέμβρη όπως όλα δείχνουν πάμε για μία εκλογική αναμέτρηση με χιτσκοκικό φινάλε.

Το 2016, η μάχη μεταξύ Τραμπ και Κλίντον κρίθηκε, κατά κύριο λόγο, με την επικράτηση του Τράμπ, με ποσοστό 1.3% στη Florida και 1.2% στην Pennsylvania, πολιτείες οι οποίες αθροίζουν μαζί 49 εκλέκτορες. Το 2016 η Κλίντον είχε κερδίσει 21 πολιτείες και είχε λάβει 232 εκλέκτορες και ο Τραμπ 30 πολιτείες και είχε λάβει 306 εκλέκτορες. Στο σύνολο του εκλογικού σώματος η Κλίντον είχε κερδίσει, μίας και είχε συγκεντρώσει 2.878.691 ψήφους παραπάνω από τον αντίπαλό της. Οι τελευταίες μετρήσεις, του 2016, έδιναν ποσοστό 48% στην Κλίντον και 44.9% στο Τράμπ. Τα τελικά αποτελέσματα ήταν 48.2% για την Κλίντον και 46.1% για τον Τράμπ.

Σήμερα, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων δίνουν στον Μπίντεν 50.7% και στον Τράμπ 44.7%. Είναι σαφέστατα μία σημαντική, σε εθνικό επίπεδο, δημοσκοπική διαφορά, κάτι που ενδεχομένως, εξαιτίας του εκλογικού συστήματος των Η.Π.Α., να μην επηρεάσει την τελική έκβαση του αποτελέσματος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, ο Μπίντεν θα συγκεντρώσει, σε εθνικό επίπεδο, παραπάνω ψήφους από τον Τράμπ. Με πιθανότητα αυτό να μεταφραστεί σε ακόμη μεγαλύτερη διαφορά και ψήφους υπέρ των Δημοκρατικών, σε σχέση με εκείνη που είχε καταγραφεί το 2016.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, εκτός των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, τις δύο πιο δημοφιλής παρατάξεις, στην εκλογική διαδικασία θα συμμετάσχουν άλλες δώδεκα. Το Libertarian Party και το Green Party, στις εκλογές του 2016, συγκέτρωσαν ποσοστό 4.35%, το οποίο μεταφράζεται σε κάτι λιγότερο από 6 εκατομμύρια ψήφους.

Για τον νυν Πρόεδρο των Η.Π.Α., Ντόναλντ Τράμπ, οι εκλογικές του σταθερές μεταφράζονται σε 20 πολιτείες οι οποίες είναι η πλειοψηφία των Νότιων και Κεντρικών πολιτειών. Αυτές οι 20 πολιτείες αθροιστικά του δίνουν 126 εκλέκτορες. Τι συμβαίνει, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις λίγες ώρες πριν τις εκλογές της 3ης του Νοέμβρη του 2020, στις υπόλοιπες 10 πολιτείες στις οποίες είχε κερδίσει την πρωτιά το 2016;

Στην Arizona των 11 εκλεκτόρων προηγείται ο Τράμπ με 4%. Η Arizona θεωρείται ένα από τα κάστρα των Ρεπουμπλικάνων στο οποίο από το 1972 έχουν βγει πρώτοι 11 φορές. Στο Texas, τη 2η μεγαλύτερη σε αριθμό εκλεκτόρων πολιτεία, με 38, τελευταίες μετρήσεις δίνουν 1% προβάδισμα στον Τράμπ. Η πολιτεία αυτή θεωρείται παραδοσιακή δύναμη των Ρεπουμπλικάνων, μιας και από το 1972 έχουν καταγράψει 11 νίκες στις 12 εκλογικές αναμετρήσεις. Στην Iowa ο Τράμπ προηγείται στις μετρήσεις με 1%. Είναι μία πολιτεία με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους να εναλλάσσονται στις πρωτιές, χωρίς να αποτελεί κάστρο κάποιας από τις δύο παρατάξεις. Το Wisconsin των 10 εκλεκτόρων ενώ είχε επιλέξει Τράμπ στις εκλογές του 2016, σήμερα ο Μπίντεν καταγράφει δημοσκοπική πρωτιά με 1%. Το 2016 είχε νικήσει ο Τράμπ με 1.7% διαφορά σε μια πολιτεία η οποία διαχρονικά αποτελεί εκλογική βάση των Δημοκρατικών. Στο Michigan των 16 εκλεκτόρων, το οποίο είχε κερδίσει ο Τράμπ, το 2016, με 0.2% διαφορά από τη Κλίντον, προηγείται ο Μπίντεν με 10%. Το Michigan είναι από το 1992 προνομιακό μέρος για τους Δημοκρατικούς. Στο Ohio των 18 εκλεκτόρων, ο Τράμπ υπολοίπεται δημοσκοπικά του Μπίντεν με 5%. Είναι μια πολιτεία η οποία από το 1992 ακολουθεί, σε κάθε εκλογική διαδικασία, τους νικητές. Στην Georgia των 16 εκλεκτόρων ο Τράμπ υπολοίπεται δημοσκοπικά του Μπίντεν με 2%. Η εν λόγω πολιτεία είναι ένα από τα δυνατά πολιτικά κάστρα των Ρεπουμπλικάνων μίας και έχουν να το χάσουν από το 1992. Στη Florida των 29 εκλεκτόρων, η οποία είναι και το μήλο της έριδος, υπάρχει μία ισχνή υπεροχή του Μπίντεν με 3%. Η εν λόγω πολιτεία από το 1972 έχει, σε 11 από τις 12 αναμετρήσεις, ταυτιστεί με το νικητή. Ουσιαστικά, όποιος Πρόεδρος βγαίνει πρώτος στην εν λόγω πολιτεία καταφέρνει και γίνεται ένοικος του Λευκού Οίκου. Η Pennsylvania των 20 εκλεκτόρων δίνει ως επικρατέστερο φαβορί για την πρωτιά το Δημοκρατικό κόμμα με 5%. Στις τελευταίες 6 από τις 7 αναμετρήσεις οι Δημοκρατικοί έχουν καταγράψει πρωτιά, ενώ το 2016 ο Τράμπ είχε νικήσει με μόλις 0.7%. Τέλος, η North Carolina, των 15 εκλεκτόρων, δίνει μικρό δημοσκοπικό προβάδισμα στον Μπίντεν με 1%. Είναι μία πολιτεία η οποία παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους, άλλα με τις διαφορές μεταξύ των δύο παρατάξεων να είναι μικρές.

Οι παραπάνω δέκα πολιτείες αθροίζουν 179 εκλέκτορες. Το πιθανότερο είναι οι Ρεπουμπλικάνοι από τις 10 να κερδίσουν ξανά τις 6 και να λάβουν άλλους 104 εκλέκτορες. Pennsylvania, Michigan και Wisconsin είναι πολύ κοντά να περάσουν, όπως δείχνουν όλα τα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία, στη μεριά των Δημοκρατικών με την απώλεια για τους Ρεπουμπλικάνους να φτάνει στους 46 εκλέκτορες.

Από πλευράς Δημοκρατικών 20 από 21 πολιτείες αποτελούν με μεγάλη βεβαιότητα την εκλογική τους μαγιά. Η μοναδική πολιτεία στην οποία βρίσκονται κοντά οι δύο αντίπαλοι είναι η Nevada των 6 εκλεκτόρων, στην οποία προηγείται ο Μπίντεν με 2%. Στις τελευταίες 3 αναμετρήσεις οι Δημοκρατικοί έχουν τα ηνία στην εν λόγω πολιτεία με το πιθανότερο να τα διατηρήσουν. Το άθροισμα των εκλεκτόρων για τους Δημοκρατικούς σε αυτές τις 21 Πολιτείες είναι 232. Βέβαια, σε περίπτωση κατά την οποία προσθέσουμε και τους 46 εκλέκτορες των πολιτειών Pennsylvania, Michigan και Wisconsin το άθροισμα είναι 278. Δηλαδή, ο Μπίντεν εκλέγεται Πρόεδρος μιας και συγκεντρώνει τον, απαιτούμενο για να θεωρηθεί εκλέξιμος, αριθμό των 270 εκλεκτόρων. Στους παραπάνω αριθμούς δεν έχει υπολογιστεί η πολιτείας της Florida, η οποία με τους 29 εκλέκτορες και τα οριακά εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων 5 αναμετρήσεων, με αποκορύφωμα το 2000, όπου Μπους και Γκορ ήρθαν ισόπαλοι με 48.8%, ενδέχεται μαζί με μία επιπλέον πολιτεία να καθορίσουν τον τελικό νικητή.

Η παραπάνω εκλογική υπόθεση αφορά περισσότερο τον Τράμπ και λιγότερο τον Μπίντεν, διότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ακόμη και χωρίς να επικρατήσει στη Florida, μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος.

Ουσιαστικά, το τελικό αποτέλεσμα μεταξύ του Τράμπ και Μπίντεν θα κριθεί, από ότι όλα τα δεδομένα συνηγορούν, σε 4 από τις 51 Πολιτείες, την Pennsylvania, το Michigan, το Wisconsin και τη Florida. Αν ο Μπίντεν κρατήσει τα υψηλά δημοσκοπικά του ποσοστά στις τρεις πρώτες, ακόμη και χωρίς να επικρατήσει στη Florida και ακόμη και να χάσει τη Nevada και άλλες πολιτείες στις οποίες τα δημοσκοπικά δεδομένα κινούνται στα όρια στατιστικών σφαλμάτων, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να τις κερδίσει όλες άλλα να τις χάσει και όλες, θα εκλεγεί πρόεδρος με 272 εκλέκτορες.

Άρα ο Τράμπ για να επανεκλεγεί πρέπει να κερδίσει όλες τις πολιτείες στις οποίες οι μετρήσεις δείχνουν, μέχρι και μερικές ώρες πριν τις εκλογές, οριακές διαφορές και να ανατρέψει τις δημοσκοπικές διαφορές στην Pennsylvania, το Michigan και το Wisconsin.
Βέβαια, αν το αποτέλεσμα για τον Μπίντεν κινηθεί κοντά στην πλειοψηφία των 272 με 278 εκλεκτόρων είναι πολύ πιθανό ο νυν Πρόεδρος των Η.Π.Α. να μην αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι κάτι που έχει δηλώσει ή γράψει στα αγαπημένα του Tweets, από τις 30 Ιουλίου τουλάχιστον 8 φορές. Οπότε, οι Αμερικανικές εκλογές εκτός από το χιτσκοκικό φινάλε πολύ πιθανό να έχουν και χολιγουντιανή μετεκλογική πλοκή, με άμεση εμπλοκή του Ανωτάτου Αμερικανικού Δικαστηρίου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες