Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Θωμάς Βενάκης: Ο Μεγάλος Τροβαδούρος

Από τα πρώτα, τα βασικά και τα θεμελειώδη. Από τα ριζά και το ξεκίνημα. Καταπιάστηκε ο μεγάλος τροβαδούρος, των δημοτικών και παραδοσιακών. Τα Ακριτικά. Με την τέχνη του ψάλτη και του αφηγητή προσεγγίζει τα μεγαλειώδη δημιουργήματα του Ακριτικού κύκλου.
Η μουσική επένδυση με τους πανάρχαιους δρόμους, μαγεύει τον ψυχισμό μας. Τον Ακριτικό κύκλο άξιοι μελετητές τον προσέγγισαν και διείδαν την αξία και τη σπουδαιότητά του. Διότι από αυτόν ξεκινάμε και πορευόμαστε στις κατοπινές μεγάλες δημιουργίες της δημοτικής μας παράδοσης. Η βιβλιογραφία, οι μελέτες ντόπιων και ξένων επιστημόνων, είναι πολύ μεγάλη και αξιόλογη. Σ’ αυτά τα μεγάλα μνημεία του Λόγου ακουμπάμε πάντα. Σε δύσκολους καιρούς, όταν η κάθε λογής κατάρρευση και ξεπεσμός απλώνεται για να αλλοιώσει το λαό και τον τόπο.
Οι βράχοι, οι αιώνιες αξίες, τα ιδεώδη, οι μύθοι. Το άλας ενάντια στη σήψη και την αποσύνθεση. Με την ευκαιρία αναφερόμαστε στον προηγούμενο δίσκο των Σμυρναίικων “Ρουμπίνι και Ζαφείρι μου”. Ενας κήπος με μυρίπνοα άνθη, μουσικά της Ιωνίας γης. Έχει στο νου του ο καλλιτέχνης Θωμάς Βενάκης να παρουσιάσει τα Ριζίτικα και τον Ερωτόκριτο. Εργα που δεν πρέπει να λείπουν από τους συλλέκτες και όχι μόνο, της παράδοσης. Αν η πρώτη κατάθεση μας μεταφέρει νοσταλγικά και με όνειρο στη γη της Ιωνίας – της επαγγελίας, όπου άνθισε η τέχνη της σκέψης, ο δεύτερος δίσκος μας τράταρε με την τέχνη του αφηγηματικού λόγου διανθισμένος με το κρασί, το δυνατό της παραλογής και του μύθου. Αλλά και του ήχου. Που άνθισε πιο παλιά, στον ίδιο τόπο. Και τα ’χουμε ανάγκη όλα τούτα και τ’ αποδέλοιπα που μας επιφυλάσσει ο τροβαδούρος της Τέχνης.
Παρακαταθήκη και κατάθεση ψυχής για τις κατοπινές εποχές, που θα ακολουθήσουν, χωρίς ελπίδα, χωρίς προσδοκίες. Σε βαθύτερο ξεπεσμό, αφού οι άνθρωποι θα επιμένουν να είναι ανάλγητοι, παραδομένοι στη σφήκα και στο ξινόχορτο. Χωρίς αντιστάσεις και χωρίς να θέλουν να ακουμπήσουν στα φάρμακα της ψυχής που είναι οι παραδόσεις, η τέχνη μέσα στην πορεία που πορπάτησε αυτός ο δύστυχος λαός. Και πότισε το λουλούδι της χαράς μα και της οδύνης του με το τραγούδι και το Λόγο.
Στο διαδίκτυο μαθαίνουμε περισσότερα www.thomasvenakis.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες