Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Θησαυρός τα Νεώρια

» Ιστορικός – Πολιτιστικός – Τουρισμού – Λαογραφίας

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει σε μια ομιλία του ότι ο τιμητικότερος τίτλος για έναν άνθρωπο είναι αυτός του πολίτη.

Σαν πολίτης λοιπόν και εγώ του ευλογημένου αυτού τόπου, μα και έχοντας τη χαρά να είμαι για 87 χρόνια δημότης Χανίων, τα πρώτα 17 στην περιοχή Τοπανά και Βενετσιάνικου λιμανιού, ίσως έχω το δικαίωμα, αν όχι και την υποχρέωση, να αναφέρω την άποψη – πρότασή μου, στην οποία συμφωνούν και άλλοι μεγάλης ηλικίας φίλοι, για την προσεχή χρήση των Νεωρίων και μιας και τα έχω χρησιμοποιήσει για εκθέσεις μου μερικές φορές.

ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Το πρώτο, ίσως και το δεύτερο Νεώριο, υπάρχει εσωτερική δίοδος μεταξύ τους, θα ήταν ευχής έργον να αφιερωθούν σ’ αυτούς που δημιούργησαν αυτές τις εγκαταστάσεις και πολλές άλλες, τους Βενετούς. Θα ήταν ένα μοναδικό έργο, όχι μόνο για Κρήτη και Ελλάδα αλλά Πανευρωπαϊκής εμβέλειας, πολιτισμού, ιστορίας, τουριστικής προβολής και αρκετά άλλα.

Τίτλος του έργου, έκθεσης, μουσείο, όπως θέλετε χαρακτηρίστε το, θα είναι «Βενετοκρατία στην Κρήτη».

Πέρα από τους ντόπιους, ειδικούς, θα μπορούσε να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια το Ιταλικό Προξενείο και η Πρεσβεία, ο Δήμος Βενετίας, που μπορεί να αδελφοποιηθεί με τον δικό μας. Η Ελληνική κοινότητα Βενετίας και ο Ελληνοϊταλικός Σύνδεσμος στα Χανιά, αν είναι ακόμη. Το Ναυτικό Μουσείο Βενετίας έχει αναρίθμητα εκθέματα από την Κρήτη. Στις αίθουσας να εκτεθούν, φυσικά, μόνιμα: Μεγεθυμένα αντίγραφα Βενετσιάνικων χαρτών, που συμπεριλαμβάνουν την Κρήτη. Έγχρωμες φωτογραφίες, μεγάλου μεγέθους, των Βενετσιάνικων κάστρων, κυρίως στα Χανιά μας, αν είναι εφικτό, και όλης της Κρήτης.

Αντίγραφα από τους κορνιζωμένους πίνακες του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης με τα οικόσημα Βενετικών οικογενειών. Φώτο άλλων κτισμάτων της περιόδου εκείνης, στην πόλη και την ύπαιθρο. Προσωπογραφίες από χαλκογραφίες κλπ., σε αντιγραφή από μουσεία και ειδικέ εκδόσεις. Μακέτες Βενετσιάνικων καραβιών, ως πρόταση κ. Βάμβουκα. Συλλογές από Βεν. νομίσματα, που υπάρχουν άφθονα, νομίζω, από ανασκαφές, κλπ. Κανόνια της περιόδου και ό,τι άλλο αντικείμενο, εργαλείο, κυρίως, της κατασκευής των Νεωρίων, σκεύος, κλπ., της περιόδου. Εκδόσεις, Βενετίας ή αντίγραφά των και μετέπειτα αναφερόμενες σχετικά.

Επίσης να υπάρχει συνεχής προβολή ανάλογων εικόνων ηλεκτρονικά. Να διατίθενται φυλλάδια ή και βιβλία σχετικά.

Από τα σημαντικότερα εκθέματα θα είναι οι θαυμάσιες γεωγραφικές έγχρωμες απεικονίσεις κάστρων Βενετσιάνικων κλπ., όπως π.χ. της νησίδας Θοδωρού, της νησίδας Σούδας, της πόλης Χανίων, του Λουτρού Σφακίων και Χώρας Σφακίων, του Καστελλίου και άλλη του κόλπου Κισσάμου, των κάστρων Σελίνου και Αποκορώνου, του λιμένος Σούδας και πολλές άλλες.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έχοντας την πείρα πραγματοποιήσεως στα Νεώρια πέντε εκθέσεων φωτογραφίας, πολλοί επισκέπτες Χανιώτες ή άλλοι, είχαν εκφράσει την άποψη, καταγεγραμμένη και στα λευκώματα επισκεπτών, σε ένα Νεώριο να υπάρχει μια μόνιμη έκθεση φωτογραφίας, φυσικά όχι δική μου, απ’ όλα τα αξιοθέατα του νομού Χανίων καθώς και κάποια αντικείμενα όπως αργαλειός ή άλλα σχετικά και υπάλληλος του τουρισμού για πληροφορίες, φυλλάδια και άλλες τουριστικές εκδόσεις. Θα ήταν μια ανεπανάληπτη προβολή των Χανίων αφού από εκεί περνά ο μεγαλύτερος αριθμός των επισκεπτών του τόπου μας. Επίσης προβολές εικόνων.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ίσως, όπως αναφέρθηκε στα “Χ.Ν.” να πραγματοποιούνται εκεί και διάφορες εκθέσεις περιοδικές ή ακόμη και να στεγάσουν μόνιμα, αν συμφωνούν οι ιδιοκτήτες των, αντίκες αυτοκινήτων, δικύκλων, ο σύλλογος οχημάτων πολέμου κλπ., κλπ.

Όσο για αίθουσες διαλέξεων, συνεδρίων, εκδηλώσεων, έχουμε αρκετές και καλές όπως του Θεοδωράκη, του Πολιτιστικού, του Χρυσοστόμου και σε δεύτερη σειρά της Τράπεζας Χανίων, ΑΝΕΚ και άλλες. Εξάλλου όταν αυτό πραγματοποιήθηκε, στο παρελθόν, οι παρευρεθέντες θα θυμούνται ακόμη ότι έφευγαν… πληγωμένοι από τα σιδερένια πτυσσόμενα καθίσματα εκεί!

Νομίζω ότι χρήση, όποιου τμήματός των, σαν αναψυκτήριο ή άλλο τι παρόμοιο, δεν αρμόζει στην ιστορικότητά των.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα