Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Θα αντέξουν οι μαθητές μας τους θορύβους;

Κόκκινος Μάης κυριολεκτικά αφού τα ντεσιμπέλ των θορύβων ενισχύονται από τις εκλογικές αναμετρήσεις. Αγχώνουν τους μαθητές και επηρεάζουν τις επιδόσεις τους. Ο θόρυβος επηρεάζει αρνητικά και τους εκπαιδευτικούς με συμπτώματα ψυχικής κόπωσης και κόπωσης στη φωνή.
Στο σημερινό σημείωμα εξετάζουμε το πανδαιμόνιο και τους θορύβους της Τεχνολογίας. Eρευνες δείχνουν ότι βλάπτουν ανεπανόρθωτα την ακοή μας, προκαλούν ένταση, επιθετικότητα και αγρυπνία με σοβαρές συνέπειες στους μαθητές την περίοδο των εξετάσεων!

Θόρυβοι και παρεμβολές σκοτώνουν τη μάθηση                                                                                                                                       
Την περίοδο των εξετάσεων οι μαθητές αγωνιούν για περιόδους ησυχίας. Eτσι όμως πάνε για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα. Το αποτέλεσμα είναι αρνητικές επιπτώσεις στη μνήμη τους και στην ικανότητα λύσης προβλημάτων επειδή μειώθηκαν οι περίοδοι του βαθύ ύπνου τους.
Έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναφέρει ότι η έκθεση στον θόρυβο των μαθητών επιφέρει βλάβες στη μνήμη και στις επιδόσεις τους, καθώς οι ηχητικές επιβαρύνσεις, επηρεάζουν τις δεξιότητες που αφορούν την κατανόηση του γραπτού λόγου, την απομνημόνευση και την προσήλωση.
Το ίδιο συμβαίνει αν σ’ ένα σπίτι υπάρχει φασαρία, αταξία και λογομαχίες διακόπτεται η μελέτη των μαθητών. Στην προσπάθεια τους οι μαθητές να τα εξαλείψουν σπαταλούν μεγάλη χωρητικότητα της μνήμης εργασίας τους κι έτσι δυσκολεύονται στη μελέτη τους.
Σε μεγάλη έρευνά μας στο Ινστιτούτο Μάθησης (2019) είδαμε ότι οι μαθητές που δεν κοιμούνται αρκετά, έχουν χαμηλότερη βαθμολογία.

Οι άγνωστοι δείκτες θορύβου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει οδηγίες ( https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX:32002L0049):
• για την χαρτογράφηση των θορύβων και για τον υπολογισμό των δεικτών θορύβου Lden, (όχλησης), Lnight,( διαταραχής ύπνου), ημέρας κι απόβραδου.
• για δείκτες θορύβου που καταγράφουν πόσα αεροπλάνα περνάνε ανά ώρα πάνω από μια περιοχή και τις πτητικές οδούς.
• για επιπρόσθετη προστασία τα Σαββατοκύριακα ή σε άλλες περιόδους.
• για να καταγραφούν οι κατοικίες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι κάτοικοι σε περιοχές που εκτίθενται σε υπερβολικό θόρυβο, κι έχομε πολλές στο Νομό μας.
• για να εκπονηθούν χάρτες για το θόρυβο που εκπέμπεται από την οδική κυκλοφορία, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Οι βλάβες
Σύμφωνα με Ευρωπαϊκή οδηγία ήχοι άνω των 65 ντεσιμπέλ συνιστούν ενόχληση. Παρατεταμένη έκθεση σε θορύβους άνω των 80 ντεσιμπέλ προκαλεί μόνιμη βλάβη στην ακοή μας. Στον πίνακα φαίνεται σε ποια επίπεδα οι ήχοι της τεχνολογίας εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Αρχών.

Τα ντεσιμπέλ του πανδαιμόνιου
• 85 πυκνή κυκλοφορία οχημάτων
• 90 κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων
• 95 – 110 κυκλοφορία μοτοσικλετών
• 100 μαθητικός χορός
• 110 μουσική σε disco
• 110 συναυλία κλασσικής μουσικής
• 110 κορναρίσματα αυτοκινήτων
• 110 -120 συναυλία ροκ μουσικής
• 112 κασετόφωνο στο μάξιμουμ
• 117 ποδοσφαιρικός αγώνας σε γήπεδο
• 125 στερεοφωνικό αυτοκινήτου
• 150-160 πυροτεχνήματα
• 163 πυροβολισμοί

Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου (24.4.2019), το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής ( https://helina.gr/gr/news/90/)
ανακοίνωσε ότι:
Επαναλαμβανόμενες έρευνες σε αστικές περιοχές αποδεικνύουν ότι ο θόρυβος ιεραρχείται ως το σημαντικότερο πρόβλημα. Οι θόρυβοι του περιβάλλοντος προκαλούν σοβαρές ενοχλήσεις, η έκταση και η βαρύτητα των οποίων ποικίλλουν ανάλογα με την απόσταση της πηγής, τη συχνότητα τους, την διάρκεια της όχλησης, την τοπογραφία και την πολεοδομική οργάνωση μιας περιοχής.
Η Ε.Ε. προσδιόρισε (2009) ως ανώτατο όριο έκθεσης στο θόρυβο κατά την διάρκεια της νυχτερινής ανάπαυσης τα 40dB και πρότεινε στα κράτη – μέλη να υιοθετήσουν ως άμεσο, ενδιάμεσο στόχο δράσης το όριο των 55dB. Δυστυχώς, η Ελληνική Πολιτεία βρίσκεται σε θεσμική υστέρηση, αναφορικά με τα παρακάτω…
• η μελέτη ηχομόνωσης των κτιρίων δεν είναι υποχρεωτική και ο κτιριοδομικός κανονισμός δεν έχει εναρμονιστεί.
• από το 1989 εκκρεμούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.
• η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης (υποβαθμισμένη οικιστική άνεση) βλάπτει σοβαρά την υγεία.
• Το ευρύ κοινό δεν είναι ενημερωμένο για τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσής του στο θόρυβο. Το αποτέλεσμα είναι να συμβάλει (συνειδητά ή ασυνείδητα, άμεσα ή έμμεσα) σε ολοένα υψηλότερα επίπεδα θορύβου (στη διασκέδαση, στην οδήγηση ή κατά την διάρκεια των ωρών κοινής ησυχίας).

Ερωτήματα προς υποψήφιους δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες
1. Εχετε αναρωτηθεί αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές που κατοικούν σε τουριστικές περιοχές με την κατάσταση αγρυπνίας που τους επιβάλλεται;
2. Αν υποπτεύεστε ότι η απάντηση στο ερώτημα 1 είναι θετική, υπάρχει βούληση να προστατευθούν οι μελλοντικοί πολίτες;
3. Αν υιοθετείτε τους προβληματισμούς του Ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής υπάρχει βούληση να πιέσετε, εκ μέρους μας, τα αρμόδια Υπουργεία;
4. Κι επειδή τα Υπουργεία μας δεν φημίζονται για την ταχύτητα στις ενέργειες τους, όπως καταγγέλλει το Ινστιτούτο Ακουστικής, θα αναλάβετε την ηχομόνωση των Σχολείων που γειτνιάζουν με πηγές θορύβου;
5. Κι επειδή η ενημέρωση των πολιτών είναι μισή πρόληψη ποιοι τοπικοί φορείς θα αναλάβουν να κάνουν το Νομό μας παράδεισο ησυχίας;

Τα βιβλία του ‘Μαθαίνω εύκολα’, ‘Θυμάμαι εύκολα’, ‘Γνωστική ανάπτυξη’ διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία ΚΥΒΟΣ και LIBRAIRIE.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα