11.4 C
Chania
Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025

Τέσσερις µύθοι και µια αλήθεια

» …για την διαχείριση των υδατικών πόρων στην Κρήτη

Ο ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ απλά αποδυναµώνει στην κοινή συνείδηση το ισχύον θεσµικό πλαίσιο όπου η σχετική Οδηγία της ΕΕ 60/2000 για το νερό διασφαλίζει ότι είναι αγαθό και δεν είναι προϊόν, ενώ έχει ενσωµατωθεί στην εθνική νοµοθεσία µε τον Ν.3199/03 και το Π∆ 51/07. Οι φορείς καταµετρούν τις ποσότητες που διαχειρίζονται και εκπονούν κανονισµό διαχείρισης βάση των ΦΕΚ 1751/Β/22.5.17, ΦΕΚ 5438/Β/27.9.24 για την κοστολόγηση των υπηρεσιών ύδατος, τα µέτρα βελτίωσης καθώς και τις διαδικασίες ανάκτησης του κόστους. Σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται από φορείς δηµοσίου συµφέροντος, η κοστολόγηση είναι αυστηρά ανταποδοτική χωρίς περιθώρια κέρδους και πρέπει να ελέγχεται η κακοδιαχείριση ενώ η πρόσθετη τιµολόγηση αποσκοπεί αποκλειστικά στην περιβαλλοντική προστασία. Επίσης καθώς το νερό αποτελεί βασικό συντελεστή κόστους σε όλα τα παραγόµενα τοπικά προϊόντα και παρεχόµενες υπηρεσίες αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τιµή των υπηρεσιών διαχείρισης συναποφασίζεται στα δηµοτικά συµβούλια και σε συλλογικά όργανα των αρµόδιων φορέων µετά από διαβούλευση µε τους χρήστες. Τέλος η διαχείριση των υδατικών πόρων είναι συνυφασµένη µε την αξιοποίηση ανανεώσιµων πηγών ενέργειες προς όφελος των ΟΤΑ των φορέων και των πολιτών για αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το πρόσφατο ψήφισµα της Περιφέρειας Κρήτης και της ΠΕ∆ για να τον ενεργειακό χώρο και το θεσµό των ενεργειακών κοινοτήτων.

Ο ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕ∆ΙΟΥ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Υ∆ΑΤΩΝ απλά είναι λάθος διατύπωση γιατί ήδη πρόσφατα εγκρίθηκε και η 2η αναθεώρηση Σ∆ΛΑΠ Υ∆ 13 Σχέδιο ∆ιαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταµών του Υδατικού ∆ιαµερίσµατος Κρήτης και της αντίστοιχης ΣΜΠΕ Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΦΕΚ Α112/23.07.2024, σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό για το Περιβάλλον eea.europe.eu που παρακολουθεί και ελέγχει. Το ‘’διαχειριστικό των υδάτων’’ εκπονήθηκε ήδη το 2013 από το ΥΠΕΝ, πρώην Γ.Γ. Υδάτων, µε την συµµετοχή των πρώην Ο.Α.∆Υ.Κ. – Ο.ΑΝ.Α.Κ. και αποτελεί ουσιαστικά τον στρατηγικό σχεδιασµό για την διαχείριση των υδατικών πόρων στην Κρήτη. Αφορά πρωτίστως την προστασία των υδατικών πόρων από κάθε πίεση υποβάθµισης εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων και από υπερεκµετάλλευση, ενώ περιλαµβάνει τις ακτές και πρόσφατα συµπληρώθηκε µε την αντιµετώπιση του κινδύνου πληµµύρας. Παρεµπιπτόντως το master plan Σπίρτζη για τα νερά στην Κρήτη αποτελεί απλά µια µελέτη η οποία όµως δεν έχει συζητηθεί στο Περιφερειακό Συµβούλιο και δεν πρόβλεψε την πλήρωση από τον Αλµυρό Ποταµό του Φράγµατος Αποσελέµη που παραµένει για τρίτο χρόνο στεγνό. Το εγκεκριµένο Σχέδιο ∆ιαχείρισης ΛΑΠ διαµοιράζει την Κρήτη σε τρεις Λεκάνες Απορροής Ποταµού µε κατά το δυνατόν κοινά χαρακτηριστικά, το βόρειο, το νότιο και το ανατολικό.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ Υ∆ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ δεν αφορά σε ένα ενιαίο δίκτυο σε όλη την Κρήτη αλλά σε έναν φορέα που θα έχει την αρµοδιότητα σε όλο το νησί, θα σχεδιάζει θα υλοποιεί και θα διαχειρίζεται κυρίως για την άρδευση. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Περιφέρειας Κρήτης,  οι φορείς που διαχειρίζονται και αξιοποιούν τους υδατικούς πόρους και τις αντίστοιχες υποδοµές στην Κρήτη είναι ο ΟΑΚαε 20% που διαχειρίζεται τόσο νερό άρδευσης κυρίως στην δυτική Κρήτης όσο και ύδρευσης, οι ∆ΕΥΑ 20% που διαχειρίζονται κυρίως νερό ύδρευσης αρµοδιότητας των δήµων, οι  µικρότεροι που δεν διαθέτουν ∆ΕΥΑ 20%,  οι ΤΟΕΒ 20% που διαχειρίζονται νερό άρδευσης περισσότερο στην ανατολική Κρήτη και τέλος ιδιώτες 20% κυρίως στην Μεσαρά.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥ∆ΡΙΑΣ απλά σηµατοδοτεί τον έγκαιρο σχεδιασµό, την υλοποίηση των αναγκαίων υποδοµών και την ορθολογική διαχείριση γιατί ο Θεός βρέχει αρκετά αλλά όχι όπου όταν και όσο θέλουµε. Η αντιµετώπιση της λειψυδρίας είναι δουλειά της πολιτείας να προσδιορίσει τα αναγκαία έργα να χωροθετήσει σε σχέση µε τα τοπικά χαρακτηριστικά και σύµφωνα µε τις απαιτήσεις της αγροδιατροφής της αστικοποίησης και του τουρισµού για την περίοδο αιχµής της ζήτησης το καλοκαίρι και την αρχή του φθινοπώρου. Συµπληρωµατικά εφαρµόζοντας δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης των χρηστών, για την εξοικονόµηση µε δελτία ποτίσµατος και την προστασία τους µε πρακτικές οικολογικής γεωργίας ανά καλλιέργεια γιατί οι υδάτινοι πόροι είναι αναντικατάστατοι παρά το πρόσφατο διάταγµα Τράµπ για την αύξηση της πίεσης του νερού στα ντουζ.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ι∆ΡΥΘΗΚΕ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο Ο.∆.Υ.Θ. αε, ο Οργανισµός ∆ιαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας σύµφωνα µε τον Ν.5106/1.5.24 µε σκοπό την εποπτεία και την υλοποίηση -των Σχεδίων ∆ιαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταµού και Κινδύνου Πληµµύρας, -του Στρατηγικού Σχεδίου Έργων Αντιπληµµυρικής Προστασίας, -τον συντονισµό και τη συνεχή επίβλεψη της εφαρµογή των µέτρων προστασίας και διαχείρισης των υδάτων καθώς και -την χορήγηση αδειών χρήσης ύδατος. Ο Ο.∆.Υ.Θ. αε εποπτεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ για τα δίκτυα εγγείων βελτιώσεων εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και για τα αντιπληµµυρικά έργα από τον Υπουργό Υποδοµών και Μεταφορών. Είναι Φορέας Γενικής Κυβέρνησης και οι µετοχές στο σύνολο τους ανήκουν στο Ελληνικό ∆ηµόσιο. ∆ιοικείται από 13µελές ∆ιοικητικό Συµβούλιο µε θέσεις ευθύνης Προέδρου, Αντιπροέδρου, ∆ιευθύνοντος Συµβούλου και αναπληρωτή για θέµατα ΟΕΒ, ενώ τα 9 µέλη είναι εκπρόσωποι συναφών υπουργείων επίσης εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της ΠΕ∆ ,της Ενώσης Γ.Σ. είτε του ΓΕΩΤΕΕ. Οι θέσεις ευθύνης στελεχώνονται σύµφωνα µε τον Ν.5062/23 άρθ10 και παύονται µε την λήξη της θητείας και λόγω µη επίτευξης των στόχων, ενώ συστήνεται επιτροπή ελέγχου. Η οικονοµική διαχείριση υπόκειται σε ετήσιο έλεγχο και σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων επιβάλλονται µέτρα και κυρώσεις.  ∆ύναται να συνάπτει προγραµµατικές συµβάσεις ιδίως για θέµατα διαχείρισης υδάτων πληµµυρών άρδευσης κλπ όπως και µνηµόνια συνεργασίας µε δηµόσιους φορείς κα. Από τον Ο.∆.Υ.Θ.αε εκπονούνται τα σχέδια διαχείρισης ΛΑΠ και διαχείρισης πληµµύρας της Θεσσαλίας. Τέλος καταργούνται οι οργανισµοί Εγγείων Βελτιώσεων και υπάγονται στον Ο.∆.Υ.Θ.αε ο οποίος καθίσταται καθολικός διάδοχος όπου µεταφέρονται οι εργαζόµενοι µε σχέσεις εργασίας Ι∆ΑΧ και Ι∆ΟΧ. Από το ταµείο µετάβασης επιδοτείται µέρος των οφειλών των ΟΕΒ προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας συνολικού ύψους µέχρι 8 εκ €.

Έχει ανακοινωθεί ότι η Κρήτη θα είναι η επόµενη περιφέρεια για την ίδρυση και λειτουργία Οργανισµού ∆ιαχείρισης Υδάτων που µελετά ήδη η HVA και θα κάνει ανακοινώσεις τον ερχόµενο Μάιο οι οποίες θα αφορούν σε µεγάλο βαθµό και τον Οργανισµό Ανάπτυξης Κρήτης και συνακόλουθα την οικονοµική του διαχείριση, τα υδραυλικά έργα που αξιοποιεί είτε είναι σε αδράνεια, τις εκκρεµότητες εκσυγχρονισµού και ενεργειακής αναβάθµισης των δικτύων, την συνάφια των έργων που έχουν αποµείνει ιδιαίτερα του ΒΟΑΚ ΝΟΑΚ ΤΑΠΤΟΚ και βάση Προγραµµατικών Συµβάσεων και σίγουρα τους εργαζόµενους και τις θέσεις εργασίας που πρέπει να διαφυλαχτούν ιδιαίτερα οι πλέον ευάλωτες.

*Ο Λευτέρης Κοπάσης είναι ηλεκτρολόγος µηχανικός MSc,

δ/ντης Στρατηγικού Σχεδιασµού ΟΑΚαε, πρώτος δ/νων σύµβουλος και πρώην πρόεδρος ∆.Σ., εκλεγµένο µέλος Α ΤΕΕΤ∆Κ πρώην πρόεδρος, δηµοτικός σύµβουλος Σφακίων,

πρώην περιφερειακός σύµβουλος Κρήτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα