Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

Τεμένια

Μικρό αλλά πολύ όμορφο χωριό στην επαρχία Σελίνου του Νομού Χανίων. Βρίσκεται σε απόσταση 61 χλμ. ΝΔ από τα Χανιά και έχει 81 κατοίκους. Ανήκει στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου.
Τα Τεμένια έχουν υψόμετρο 850 μ. και πολύ υγιεινό κλίμα.
Υπάρχουν πολλά νερά και άφθονο πράσινο, καθώς οι ιαματικές πηγές Τζανουδιανά και Λιμπιναρέ, κατάλληλες για ποσιθεραπεία (λιθιάσεις, άλατα νεφρών κλπ.) Εδώ παράγεται εκλεκτό μοσχάτο κρασί.
Στο χωριό, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με λαμπρές τοιχογραφίες.
Τα Τεμένια αναφέρονται σε όλες τις απογραφές των Ενετών και το 1834 είχε 14 ελληνικές οικογένειες και 8 τουρκικές. Στην απογραφή του 1881 το χωριό ανήκε στον δήμο Καμπανού. Είχε 124 χριστιανούς και 10 μουσουλμάνους κατοίκους.
Το σημερινό χωριό είναι κτισμένο κοντά στη θέση της αρχαίας πόλης Υρτακίνας ή Υρτακος. Η Υρτακίνα ήταν σπουδαία και αυτόνομη πόλη. Είχε ισχυρά τείχη που σώζονται εν μέρει μέχρι σήμερα. Στα νομίσματά της εικονίζονται το κρητικό αγρίμι, μέλισσα, δελφίνι και η επιγραφή ΑΤΥ και ΥΡΤΑΚΙΝΙΟΝ. Η πόλη αναφέρεται στον κατάλογο των κρητικών πόλεων που συμμάχησαν με τον Ευμένη της Περγάμου.
Πιστεύεται ότι η Υρτακίνα καταστράφηκε από τους Δωριείς. Στις 30 Απριλίου 1834 επισκέφθηκε την αρχαία πόλη ο Πάσλεϋ, ο οποίος ερεύνησε και εμελέτησε τις αρχαιότητες και είναι από τους πρώτους ερευνητές που καθόρισε την θέση της Υρτακίνας.

Βιβλιογραφία:
– Α. Μακριδάκη, ΧΑΝΙΑ, τουρ. Οδηγός
– Ν. Σταυράκη, Στατιστική του πληθυσμού της Κρήτης
– Ρ. Πάσλευ, Ταξίδια στην Κρήτη (μετ. Δ. Γόντικα)
– Σ. Σπανάκη, ΚΡΗΤΗ (τόμος Β’)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα