Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Τέλος εποχής για τον Δημοτικό Κήπο με την υλοποίηση της ανάπλασης

Αναδιαρρύθμιση χώρων, εκπαιδευτικό φυτώριο, υποδομές για ΑΜΕΑ και καθόλου ζώα, περιλαμβάνει το έργο της ανάπλασης του δημοτικού κήπου των Χανίων που προκηρύχθηκε χθες με προϋπολογισμό 1,19 εκ. ευρώ και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 10 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Επίσης οργανώνεται η διάνοιξη μιας ακόμα εισόδου από την οδό Χ. Πλουμιδάκη, προσβάσιμη και σε άμεση επαφή με το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας .
Οι όροι της διακήρυξης εγκρίθηκαν στην διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Χανίων. Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών είναι η 28η Ιουνίου ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 2 Ιουλίου.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

Το έργο αφορά σε εργασίες ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου Χανίων και περιλαμβάνει : την υψομετρική ενοποίηση των επιπέδων κίνησης (χωμάτινες διαδρομές) με τις επιφάνειες πρασίνου και την επίστρωσή τους με νέο φυσικό υλικό πλήρως προσβάσιμο (χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο με κεντρικό οδηγό όδευσης τυφλών), την απομάκρυνση των κλουβιών έκθεσης ζώων και την διαμόρφωση στους χώρους αυτούς νέων χρήσεων (χώρος παιχνιδιού και αναψυχής) και νέων φυτεύσεων, την οργάνωση των εξωτερικών χώρων των υφιστάμενων κτισμάτων έτσι ώστε να αναδεικνύονται (ιστορικό καφέ) και να εμπλουτίζονται οι λειτουργίες τους (εξωτερικές εκδηλώσεις βιβλιοθήκης και εκπαιδευτική λειτουργία φυτωρίου), την ενίσχυση του φυσικού πράσινου περιβάλλοντος με καθαρισμούς, νέες φυτεύσεις, οργανωμένο δίκτυο άρδευσης και οργανωμένη θέση εργασίας για την συντήρηση του πάρκου. Ανασχεδιάζεται η περιοχή παιχνιδιού και δημιουργούνται και νέες περιοχές θεματικές ανά ηλικία και ανά δραστηριότητα. Εγκαθίσταται νέος αστικός εξοπλισμός και κατάλληλος σύγχρονος φωτισμός και διαμορφώνεται σε υφιστάμενη μονάδα νέο wc AMEA για τους επισκέπτες του πάρκου. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» 2 και συγκεκριμένα από τον Άξονα Προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη».

4 Comments

  1. Αν πρόκειται να διαμορφωθεί νέα είσοδος του Δημοτικού Κήπου (Δ.Κ.) επί της Πλουμιδάκη, με το σκεπτικό της διασύνδεσής του με το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας (Π.Ε.&Φ.), τότε γιατί δεν μελετάται η κατασκευή μιας υπέργειας διάβασης, ώστε να μην εκθέτονται σε κίνδυνο οι επισκέπτες που επιθυμούν να μετακινηθούν από τον Δ.Κ. στο Π.Ε.&Φ. και να γίνεται αυτή με ασφάλεια, χωρίς να χρειάζεται να κατέβουν στο δρόμο. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί και η ενοποίηση των δύο πάρκων. Αυτό δεν είναι εξάλλου το ζητούμενο; Αν δεν κάνω λάθος, στα αρχικά σχέδια κατασκευής του Π.Ε.&Φ., πριν πολλά χρόνια, υπήρχε το σκεπτικό, μιας τέτοιου είδους ενοποίηση. Έτσι τουλάχιστον είχε “ακουστεί” και ΔΕΝ ξέρω αν όντως είχε πραγματικά προταθεί. Αυτό, αν ισχύει, θα μας το απαντήσουν οι αρμόδιοι.

  2. Η απομάκρυνση των ζώων από τον δημοτικό κήπο θα είναι λάθος.
    Τα ζώα είναι μέρος της φύσης και ένα πάρκο είναι η φύση σε μικρογραφία μέσα στην πόλη!
    Τα παιδιά που θα επισκέπτονται τον κήπο πρέπει να δουν δένδρα, λουλούδια,αγρίμια, αλλά και πάπιες και κύκνους να κολυμπούν στις λιμνούλες!
    Παρακαλώ τον δήμαρχο να προσέξει αυτά τα θέματα!

  3. Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Μιχάλη. Η απομάκρυνση των ζώων είναι λάθος και δεν βασίζεται σε καμία λογική. Τόσα χρόνια ήταν εκεί οι πάπιες, οι κύκνοι, τα παγόνια και τα αγρίμια. Τώρα έπιασε τον Δήμαρχο να τα βγάλει? Για ποιο λόγο να μην βλέπουν τα παιδιά τα ζώα πλέον? Δεύτερον η διάνοιξη τρίτης εισόδου επί της οδού Χ. Πλουμιδάκη προβλέπει σύμφωνα με τον σχεδιασμό μια πεζογέφυρα που θα συνδέει τα δυο πάρκα. Θα γίνει άραγε αυτή η γέφυρα ή θα περνάνε οι πεζοί από τον δρόμο ανάμεσα στα καυσαέρια των τουριστικών λεωφορείων που θα σταθμεύουν εκεί στο σύντομο μέλλον? Η οδός Πλουμιδάκη θα μονοδρομηθεί τελικά?

  4. Να μην φύγουν τα ζώα, γιατί τα παιδιά πάνε κυριως για να δουν αυτά. Και επίσης μπορεί να γίνει μια υπέργεια πεζογέφυρα. …… ας μην θέλουμε να τρώμε χρήματα χωρίς να κάνουμε στην ουσία τίποτα ναι στα ηλιακά πάνελ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα