Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Τελικά τον Χειμώνα τον αγαπάμε πολύ

Β’, Ε’, ΚΑΙ ΣΤ’ ΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜ. ΣΧ. ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ

Καλοί μου φίλοι,
Καλό Σαββατοκύριακο!
Mε τον Χειμώνα, όπως τον έχουν ζήσει, αλλά και όπως τον ζουν εφέτος στα χωριά τους, ασχολούνται στις υπέροχες εργασίες τους (κείμενα και ζωγραφιές) που φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο, τα παιδιά των Β’, Ε’ και Στ’ τάξεων του Δημ. Σχ. Γραμβούσας, τις οποίες προλογίζει η δασκάλα τους. Ανοίγω παρένθεση για την καλά γνωστή στους αναγνώστες της στήλης ωραία ως Ελληνίδα δασκάλα απ’ το Δροσάτο του Κιλκίς, Βασιλική Χαραλαμπίδου. Τύχη αγαθή για τον Παιδότοπο η γνωριμία μας, που έγινε, πριν από 7 χρόνια, μέσω της μαθητικής εφημερίδας “Γραμματοκαμώματα” που “έβγαζε” όταν ήταν στο Κατωχώρι των Κεραμειών. Κι αν έχουν φιλοξενηθεί εργασίες μαθητών της, και τι εργασίες, προπάντων, τα τρία τελευταία χρόνια που ήταν στο 2ο Δημ. Σχ. Χανίων! Κλείνω την παρένθεση.
Τελικά τον Χειμώνα τον αγαπάμε πολύ, μας λένε τα Γραμπουσιανάκια, όπως και στον πρόλογό της η δασκάλα τους επισημαίνει…

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος

Φέτος ο χειμώνας μάς βρήκε στο Δημοτικό Σχολείο Γραμβούσας. Ένα μικρό σχολείο που εδρεύει στο χωριό Καμάρτσο, με 27 υπέροχους μαθητές και με εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων. Πριν καλά καλά υποδεχθούμε, λοιπόν, το Χειμώνα μάς πρόλαβε η αναστολή των σχολείων λόγω του κορωνοϊού. Το θετικό όμως είναι, ότι επιστρέψαμε κανονικά με τη νέα χρονιά και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να γράψουμε γι’ αυτή την εποχή που τελικά, όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς από τις εργασίες μας, αγαπάμε πολύ. Θερμές ευχαριστίες στην αξιόλογη συνάδελφο του Τμήματος Υποδοχής, Παρασκευή Ανδρονικίδου, για τη βοήθειά της.
Βασιλική Χαραλαμπίδου,
δασκάλα Β΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων

Ο χειμώνας είναι μια εποχή βροχερή. Κάποιες μέρες ρίχνει χαλάζι και κάποιες μέρες ρίχνει χιόνι. Τα φύλλα από τα δέντρα πέφτουν και όταν περάσει ο χειμώνας ξανανθίζουν. Ο ουρανός είναι μουντός και με πυκνά σύννεφα. Οι άνθρωποι αυτή την εποχή κλαδεύουν και ρίχνουν λιπάσματα στις ελιές. Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο όμως εμείς δεν πήγαμε λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας. Μου αρέσει αυτή η εποχή γιατί όταν βρέχει μου αρέσει να ακούω το θόρυβο της βροχής […].
Βασίλης Μπαργωτάκης, Ε΄ τάξη

Το χειμώνα έχει τσουχτερό κρύο. Το χιόνι πέφτει κάτασπρο στις αυλές μας και μοιάζει με σεντόνι απλωμένο. Είναι ωραίο γιατί παίζουμε χιονοπόλεμο με τους φίλους μας, φτιάχνουμε χιονάνθρωπο ή κάνουμε σκι με τους φίλους και την οικογένειά μας. Στα χωριά, οι άνθρωποι μαζεύουν από τα δέντρα κάστανα και καρύδια. Ο ουρανός είναι συννεφιασμένος συχνά αλλά μετά αν είμαστε τυχεροί βγαίνει το ουράνιο τόξο. Τέτοιες μέρες όλα τα παιδιά, όπως και εμείς, είναι στο σπίτι ή στο σχολείο και παίζουν παιχνίδια ή διαβάζουν. […]
Γιώργος Κομπογεννητάκης, Ε΄ τάξη

[…] Αυτή την εποχή όλα είναι διαφορετικά. Χιονίζει και βρέχει πάρα πολύ. Αλλά η φύση το ευχαριστιέται γιατί οι ευεργετικές βροχές ποτίζουν τα λουλούδια και τα φυτά.
Οι άνθρωποι είναι όλη μέρα σπίτι γιατί δε θέλουν να κρυώσουν. Για να πάνε έξω όμως πρέπει να βάλουν πολύ χοντρά ρούχα, όπως στη δουλειά τους ή στο σούπερ μάρκετ. Επίσης τρώμε ζεστά φαγητά και δεν πίνουμε ποτέ νερό από το ψυγείο. Εγώ βάζω μισό κρύο και μισό ζεστό. […]
Μιχάλης Μυλωνάκης, Στ΄ τάξη

[…] Ο καιρός είναι βροχερός. Όταν πιάσει καμία ξαφνική νεροποντή το γήπεδο στο σχολείο μας πλημμυρίζει και δεν μπορούμε να παίξουμε. Εδώ στο χωριό μου, οι άνθρωποι κάθονται κοντά στο τζάκι με ζεστά ρούχα και τα παιδιά παίζουν παιχνίδια γιατί είναι κλεισμένα στο σπίτι. Ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για μένα γιατί απολαμβάνω τη βροχή και το χαλάζι. Εύχομαι οι κυρίες να με αφήνουν στα χωράφια και να είμαστε περισσότερη ώρα διάλειμμα.
Άλεξ Κούχια, Στ΄ τάξη

Ο χειμώνας έχει πολύ κρύο και βρέχει πολύ. Εμείς όλα τα παιδιά ντυνόμαστε με χοντρά παλτά, φοράμε κασκόλ και χοντρά ρούχα. Η φύση δε δίνει καρπούς στους ανθρώπους. Αυτή την εποχή πέφτουν τα φύλλα ενώ τα λουλούδια μαραίνονται. Οι περισσότεροι άνθρωποι στο χωριό μαζεύουν ξύλα για να ανάψουν το τζάκι ώστε να έχουν ζεστασιά […]
Σόνι Σούλι, Ε΄ τάξη

Το χειμώνα έχει πάρα πολύ κρύο. Κάθε μέρα πρέπει να ντυνόμαστε με χοντρά ρούχα. Καλό είναι να φοράμε χοντρό μπουφάν, σκούφο για να μην κρυώνει το κεφάλι μας και γάντια για να μην κρυώνουν τα χέρια μας. Αν κρυώνει ο λαιμός μας βάζουμε κασκόλ και όταν βρέχει βάζουμε τις γαλότσες.
Γιώργος Δεικτάκης, Β΄ τάξη

Το χειμώνα τα φρούτα δεν είναι πολλά. Τα πιο γνωστά είναι το μήλο, το μανταρίνι, το πορτοκάλι και ένα ακόμα φρούτο, δεν το ήξερα αλλά το είπε η κυρία, το γκρέιπφρουτ. Εμένα το αγαπημένο μου είναι το πράσινο μήλο. Από ξηρούς καρπούς έχουμε τα κάστανα και τα καρύδια.
Παναγιώτης Κούνας, Β΄ τάξη

Οι μήνες του χειμώνα είναι ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Το χειμώνα γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα που λέμε τα κάλαντα, την Πρωτοχρονιά που κόβουμε τη βασιλόπιτα και τα Θεοφάνεια που ρίχνουμε τον σταυρό στη θάλασσα. Κάποιες φορές το Φεβρουάριο γιορτάζουμε και τις Απόκριες.
Αρτέμης Μαρκουλάκης, Β΄ τάξη

Για να φτιάξω ένα χιονάνθρωπο θα χρειαστώ ένα καρότο για μύτη. Για μάτια θα έβαζα κάρβουνα ή δύο πετρούλες. Το στόμα θα το έφτιαχνα με ένα ξύλο και θα του έβαζα και ένα κασκόλ. Όμως πρώτα θα πρέπει να περιμένω να χιονίσει πολύ.
Αντονέλα Τσάνι, Β΄ τάξη

Το χειμώνα κάνει κρύο, βρέχει πολύ, πέφτει χιόνι και φυσάει. Τις περισσότερες μέρες έχει πολλά σύννεφα στον ουρανό και το χρώμα του είναι γκρι. Ο ήλιος κρύβεται μέσα στα σύννεφα. Θα ήθελα να πέφτει κάθε μέρα χιόνι για να παίζω χιονοπόλεμο και να φτιάχνω χιονάνθρωπο.
Γκανί Περτζέτζι, Β΄ τάξη

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα