Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Τέλη του μήνα οι επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου αναμένεται η πληρωμή της προκαταβολής της επιδότησης ελαιολάδου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των επιδοτήσεων θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ωστόσο με βάση τα όσα προβλέπει η νέα ΚΑΠ από το επόμενο έτος θα ξεκινήσουν οι περικοπές που σε βάθος χρόνο θα περιορίσουν κατά πολύ τα ποσά που λαμβάνουν οι παραγωγοί.

Η πληρωμή της “πρώτης δόσης” όπως συνηθίζουν να λένε οι παραγωγοί γίνονταν συνήθως στα τέλη Οκτωβρίου. Φέτος οι εκτιμήσεις είναι πως πιθανόν η πίστωση των λογαριασμών να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου καθώς η διαδικασία παρουσιάζει προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω της αυξημένης γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αγροτικού τύπου τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με τις επιδοτήσεις που αφορούν τα βοσκοτόπια και πηγαίνουν πίσω όλη τη διαδικασία.

Αναφορικά με το ύψος των πληρωμών δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές τουλάχιστον για φέτος, ωστόσο από το νέο έτος βαθμιαία με βάση τη νέα ΚΑΠ θα υπάρξει μια σταδιακή περικοπή των ποσών που σε βάθος πενταετίας θα φτάσει και στο 50% ακόμα!

Απόγνωση για τις αυξήσεις

Την ίδια ώρα σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες που βλέπουν το κόστος παραγωγής να εκτοξεύεται. «Η πράσινη ανάπτυξη τους είναι τελικά μαύρη αφού καταστρέφει τα βουνά και το περιβάλλον και φέρνει ενεργειακή φτώχεια για τον λαό. Για να ξεπεράσουν την κρίση τους ανεβάζουν τις τιμές στα προιόντα, ρίχνοντας την κρίση στις πλάτες μας ενώ παράλληλα οι τιμές σε ζωοτροφές, αγροεφόδια, ρεύμα, καύσιμα είδη διατροφής κλπ ανεβαίνουν.

Ταυτόχρονα το κράτος, κεντρικό και τοπικό, μας γδέρνουν με τους φόρους, τα χαράτσια και την ανταποδοτικότητα». Αυτά επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Συλλογοι πρώην Δήμου Αρμένων και πρώην Δήμου Βάμου, ζητώντας τα εξής:

«•Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής
• Μείωση της τιμής των ζωοτροφών, αγροεφοδίων,
• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των φόρων στα λαϊκά στρώματα και αύξηση τους στην πλουτοκρατία
• μείωση της ανταποδοτικότητας στους Δήμους αφού πληρώνουμε τόσους φόρους στο κράτος-διεκδίκηση από τους δήμους αύξησης της επιχορήγησης από τους φόρους που ήδη πληρώνουμε».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες