Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Τελευταία ευκαιρία για τον Βαλσαμιώτη;

Πριν από έξι χρόνια αυτοδιοικητικοί, υποψήφιοι πολιτευτές, ανερχόμενοι πολιτικοί αστέρες ή παλιές καραβάνες αλληλο-σπρώχνονταν μπροστά στην κορδέλα των εγκαινίων του φράγματος Βαλσαμιώτη.
Μάρτιος ήταν του 2014. Δύο μήνες μετά βέβαια θα είχαμε αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές, για αυτό και ο συνωστισμός μπροστά στις φωτογραφικές και τις τηλεοπτικές κάμερες. Τα χρόνια πέρασαν και το «πρότυπο έργο» όπως είχε πει ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαύταρης, στην τελετή εγκαινίων δεν λειτούργησε ποτέ, δεν άρδευσε τις σχεδιαζόμενες περιοχές, δεν μπόρεσε παρά μόνο μια φορά να γεμίσει με τα 6.000.000 κυβικά της χωρητικότητας του αφού οι απώλειες ήταν τεράστιες! Το “πρότυπο έργο” είχε αρχικό προϋπολογισμό 25.000.000 ευρώ, έφτασε να κοστίσει 40.000.000 ευρώ αλλά οι περισσότεροι παραγωγοί των Χανίων δεν είδαν ούτε μια σταγόνα στα χωράφια τους από το φράγμα.
Τώρα η διοίκηση του ΟΑΚ -μετά την απόφαση του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης να παραλάβει το φράγμα- κάνει μια προσπάθεια (περισσότερες λεπτομέρειες στις εσωτερικές σελίδες) να εκπονήσει μια μελέτη αποκατάστασης των διαρροών. Μια μελέτη που θα απαιτήσει νέο έργο. Μια κίνηση επιβεβλημένη αν δεν θέλουμε να μείνουμε με ένα τεράστιο τσιμεντένιο όγκο “αγκιστρωμένο” στην κοιλάδα του Βαλσαμιώτη που δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ούτε ως… πισίνα όχι ως φράγμα. Ευχή όλον η προσπάθεια να έχει αποτελέσματα χωρίς να χρειαστεί οι φορολογούμενοι να… ξαναπληρώσουμε άλλο ένα φράγμα!

ΥΓ 1. Είναι απορίας άξιο τι θα σκέφτονται οι διάφοροι παράγοντες και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που τις δεκαετίες του ’90 και του ’00 επέμεναν το φράγμα να γίνει στο συγκεκριμένο σημείο;
Πώς πέρασε η δική τους άποψη και όχι του ειδικού Καναδού φραγματολόγου που ήλθε στα Χανιά και παρέδωσε έκθεση στην οποία τόνιζε πως τέτοιου τύπου φράγμα δεν μπορεί να φτάνει στα 67,20 μέτρα όπως είχε σχεδιαστεί, ούτε μπορεί να στηθεί πάνω στα εδάφη της περιοχής;

 

Στο 37ο επεισόδιο, μαθαίνουμε ότι όλα… έγιναν σωστά στο δημοτικό γηροκομείο Χανίων, μιλάμε για τα αδέσποτα στα Χανιά, «μπαλώνουμε» το φράγμα Βαλσαμιώτη και τρώμε στα κρυφά σάντουιτς με μπριζόλα στο ταξίδι Λονδίνο – Άμστερνταμ.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες