27.8 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Τελευταία ευκαιρία

ΑΘΗΝΑ » Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την τελική φάση στην οποία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου από την προηγούμενη εβδομάδα, με δύο διαδοχικές συσκέψεις του κυβερνητικού συμβουλίου, έδωσε κατευθύνσεις στους εμπλεκόμενους με τη διαπραγμάτευση, στους συμμετέχοντες στα κλιμάκια του Brussels Group, να επιταχύνουν τις απαιτούμενες ενέργειες.
Οι συσκέψεις συνεχίστηκαν και μέσα στο Σαββατοκύριακο για τις λεπτομέρειες των ελληνικών προτάσεων. Εν όψει της Συνόδου στη Ρίγα της Λετονίας την Πέμπτη, η κυβέρνηση επιδιώκει την εντατικοποίηση των πολιτικών διεργασιών και συνεννοήσεων με στόχο την επίτευξη ενιαίας συμφωνίας, μιας συμφωνίας τετραετίας που θα δίνει λύση και δεν θα διαιωνίζει το πρόβλημα της ύφεσης. Επίσης έχει δηλώσει ότι η Σύνοδος Κορυφής και ένα έκτακτο Eurogroup μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο και για την επίτευξη συμφωνίας και για το ζήτημα της ρευστότητας.
«Το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησής μας είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο. Καλούμε και την άλλη πλευρά μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια μη ρεαλιστικών στόχων και συνεχών αποτυχιών, επιτέλους να προσχωρήσει στο ρεαλισμό», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε στους εταίρους ο πρωθυπουργός από το βήμα του Economist.
Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί προσπάθεια να πείσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, όντας όμως έτοιμος να αποδεχτεί εσωκομματικούς τριγμούς προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές.
«Προτιμώ κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αντί για καταστροφή στην Ελλάδα» φέρεται να είπε σε στενούς συνεργάτες του ο πρωθυπουργός μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, σύμφωνα με στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”.
Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, που είναι υπέρμαχος της γρήγορης συμφωνίας, αλλά και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης είχε επικρίνει έντονα τους διαπραγματευτικούς ελιγμούς της κυβέρνησης.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Η Αθήνα πρέπει να επιταχύνει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια και να παρουσιάσει μια «πλήρη και αξιόπιστη» λίστα μεταρρυθμίσεων, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντρομπρόφσκις, περιγράφοντας την Ελλάδα ως «μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της Ευρωζώνης».
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταρτίσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων πλήρη και αξιόπιστη. Έχουμε χάσει πολύ χρόνο. Τώρα οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε.
Μόνο εφόσον η Ελλάδα ολοκληρώσει το επόμενο βήμα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, μπορούν να αποδεσμευθούν οι τελευταίες δόσεις» δηλώνει ο κ. Ντρομπρόφσκις στη Bild και τονίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά η Ελλάδα «πρέπει να κάνει περισσότερα στον τομέα της εξυγίανσης των δημοσιονομικών και στους τομείς των συντάξεων και της αγοράς εργασίας».
Η Ελλάδα πρέπει τώρα να προτείνει μεταρρυθμίσεις και όχι μόνο να απορρίπτει αυτές που της προτείνονται, συνεχίζει ο αντιπρόεδρος και προειδοποιεί ότι κάθε μέρα χωρίς συμφωνία καθιστά την κατάσταση για τους πολίτες ακόμη πιο δύσκολη και οι υπεύθυνοι πρέπει να βιαστούν.

ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Ορατές γίνονται για άλλη μια φορά οι διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, όσον αφορά την περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ελλάδας. «Άκρως επικίνδυνο πολιτικά» ενδεχόμενο Grexit λέει ο Ζ. Γκάμπριελ.
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα ήταν οικονομικά, αλλά πολιτικά «εξαιρετικά επικίνδυνη», τονίζει ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη BILD.
Όπως υποστηρίζει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας στη συνέχεια, από τη στιγμή που θα αποχωρήσει η πρώτη χώρα – μέλος από το ευρώ, «αν διαλυθούμε με την πρώτη κρίση», όπως χαρακτηριστικά λέει, θα χάσει ο υπόλοιπος κόσμος την εμπιστοσύνη του στην Ευρώπη. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποιεί τους Ευρωπαίους να μη δίνουν ή ίδιοι τροφή στη συζήτηση περί Grexit.
Αναφερόμενος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, ο αντικαγκελάριος εκφράζεται υπέρ της παροχής ενός τρίτου πακέτου, αν προηγουμένως η χώρα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Εκτός αυτού ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ βλέπει θετικά τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις, επειδή, κατά την άποψη του, κάτι τέτοιο «πιθανώς να επιτάχυνε τις αποφάσεις».
Αντίθετος στη συζήτηση περί περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα στην παρούσα φάση εμφανίζεται την ίδια ώρα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών
Φόλκερ Κάουντερ. Στην ατζέντα βρίσκεται τώρα η τελευταία δόση του δευτέρου πακέτου βοήθειας, τονίζει ο πολιτικός στην κυριακάτικη WELT, «γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να συζητάμε για ένα τρίτο».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Κάουντερ κάνει λόγο για «ελλιπή διάθεση συνεργασίας» της ελληνικής πλευράς, ενώ περιγράφει την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ως «ιδιαίτερα δύσκολη». Όπως, τονίζει, τέλος, «οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν ότι θα παραμείνουν στον δρόμο που έχει συμφωνηθεί».

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΛΙΟΥ
Στο μεταξύ, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για αποπληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από το οικονομικό επιτελείο πως «τα νούμερα δεν βγαίνουν», δηλαδή στα ταμεία δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρωθεί και η δόση και μισθοί – συντάξεις.
Όπως αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε ότι η δόση προς το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στο τηλέφωνο, για να τον ενημερώσει σχετικά.
Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία είχε διαπιστωθεί ότι τα χρήματα που μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσα στον Μάιο δεν επαρκούσαν για όλες τις υποχρεώσεις.
Στα κεφάλαια αυτά συνυπολογίζονταν και τα περίπου 650 εκατ. ευρώ που βρίσκονταν στον εγγυητικό λογαριασμό που τηρεί κάθε χώρα – μέλος του ΔΝΤ για να πληρώσει το Ταμείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Μετά την απόφαση Τσίπρα και την επικοινωνία του με τον Τζακ Λιού, παντού σήμανε συναγερμός, καθώς η χώρα βρισκόταν ένα βήμα πριν από το πιστωτικό γεγονός.
Σύμφωνα με το Βήμα, η χώρα απέφυγε το ατύχημα στο παρά ένα, όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο Δ. Μάρδας βρήκαν τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα χρήματα προέρχονται από την αναβολή πληρωμών του Δημοσίου προς τρίτους μέσα στον Μάιο και κατά ένα μικρό ποσοστό από τα διεθέσιμα Ταμείων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.
Την  ίδια ώρα, αυστηρά εμπιστευτικό έγγραφο του Δ.Ν.Τ. που διέρρευσε στον Τύπο μιλά για ορισμένη βελτίωση στις συνομιλίες με την Ελλάδα, όμως υπογραμμίζει πως η πρόοδος είναι αργή και η κατάσταση «απέχει πολύ από το να είναι ιδανική». Το έγγραφο δείχνει μεταξύ άλλων διάσταση απόψεων με την ευρωπαϊκή πλευρά στο ζήτημα της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά τονίζει η κατάσταση στο μέτωπο της ελληνικής ρευστότητας είναι τόσο επείγουσα ώστε η χώρα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της τον Ιούνιο χωρίς συμφωνία.
Το αυστηρά εμπιστευτικό έγγραφο, με ημερομηνία 14 Μαΐου, δημοσίευσε προχθές ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέισον.
Το έγγραφο επισημαίνει ότι «ξεκινώντας από τον Ιούνιο, και μετά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πρέπει να αποπληρωθούν 11 δισ. ευρώ και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπορέσουν οι ελληνικές Αρχές να τα αποπληρώσουν στο σύνολό τους αν δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους».
Οι συνολικές υποχρεώσεις της χώρας προς το Δ.Ν.Τ. για τον Ιούνιο ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ και η αποπληρωμή τους ξεκινάει στις 5 Ιουνίου. Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον Φ.Π.Α., τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και την απλοποίηση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και πτώχευσης των ελληνικών επιχειρήσεων.
Επίσης στο έγγραφο ως τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων παρουσιάζονται «το συνταξιοδοτικό και η επαναπρόσληψη των δημόσιων υπαλλήλων». Ακόμη καταγράφονται οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των τριών θεσμών Κομισιόν, Ε.Κ.Τ. και Δ.Ν.Τ., οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Στο έγγραφο, αναφέρει ο Πολ Μέισον, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται να αναζητούν μια «επιφανειακή» λύση (μπαλώματα), ενώ το Δ.Ν.Τ. αντιτίθεται στο «γρήγορο και βρώμικο» αποτέλεσμα, όπως το αποκαλεί.
«Έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας» τους χρέους, αναφέρεται. Ο Πολ Μέισον σημειώνει πως αυτό μεταφράζεται ως εξής: «Όσο περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει αδυνατώντας να αποπληρώσει το χρέος της. Το Δ.Ν.Τ. σε αντίθεση με την Κομισιόν δεν μπορεί να υπογράφει για ένα σχέδιο λιτότητας που θα φέρει τη χρεοκοπία».
Όπως γράφει ο Πολ Μέισον, τα στενά χρονικά περιθώρια και η αυξανόμενη ένταση μεταξύ του Δ.Ν.Τ. και των ευρωπαίων δανειστών αναδεικνύουν τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας στη Ρίγα ως την τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα και να πληρωθούν οι δόσεις στο Δ.Ν.Τ. τον Ιούνιο.

Ο ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
«Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία και φυσικά αυτή θα στηριχτεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την Κ.Ο. μας και εκτιμώ και από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δήλωση που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Παπαδημούλης, όπως ανέφερε, ενημερώθηκε αναλυτικά από τον πρωθυπουργό, αντάλλαξαν απόψεις και σημείωσε ότι το πλαίσιο των στόχων έχει περιγραφεί με απόλυτη σαφήνεια από τον πρωθυπουργό.
Ερωτηθείς εάν θα τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για την έγκριση ή όχι από τη Βουλή, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε: «Αυτήν τη στιγμή προέχει να πετύχουμε και σύντομα την καλύτερη δυνατή συμφωνία» και πρόσθεσε ότι «όλα τα άλλα θα κριθούν στην ώρα τους και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό». Σε ερώτηση για το εάν ο λόγος της παρουσίας της κας Κωνσταντοπούλου στο Μ. Μαξίμου ήταν «να πέσουν λίγο οι τόνοι και εσωκομματικά;», ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε: «Εγώ μίλησα με τον πρωθυπουργό για μία ώρα» και παρέπεμψε για τα υπόλοιπα, όπως είπε, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα αποχώρησε από το Μ. Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Ν. ΦΙΛΗΣ
Στο κλίμα των σκληρών διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται μέσα σε συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας, αναφέρθηκε το πρωί της Κυριακής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Μιλώντας στο MEGA ο Νίκος Φίλης είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να δεχθεί τελεσίγραφα και απορρίπτει κάθε λογική υποταγής της χώρας. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι όλα είναι ανοιχτά στην περίπτωση κλιμάκωσης εκβιασμών. Πως δηλαδή, αν υπάρξει τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών του τύπου «αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το», τότε το τελεσίγραφο αυτό θα είναι και το αντικείμενο δημοψηφίσματος καθώς η κυβέρνηση θα απορρίψει αυτή την εκβιαστική λογική. Αλίμονο αν η Ευρώπη μας πει ότι η έκφραση του ελληνικού λαού, ένα δημοψήφισμα, ισοδυναμεί με τη χρεοκοπία της χώρας, είπε ο κ. Φίλης ο οποίος ωστόσο ανέφερε πως προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ψευδαίσθηση ότι οι εταίροι θα έδειχναν μεγαλύτερη ελαστικότητα.
Ο πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις και έχει θέσει τις τέσσερις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη λύση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Την περασμένη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε και ένα ακόμη μήνυμα. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές της. «Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο μυαλό τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. Ή αν το έχουν αυτό κάποιοι στο μυαλό τους να το ξεχάσουν, γιατί αυτή η επιλογή θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
«Η συμφωνία πρέπει να είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη. Κυρίως όμως να χαράζει την καινούργια ημέρα για τη χώρα, την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή τους στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και προσθέτει ότι οι κόκκινες γραμμές δεν θα παραβιαστούν. Ο υπουργός στο ερώτημα πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής ανταρσίας αν βουλευτές και υπουργοί δεν ψηφίσουν τη νέα συμφωνία απαντά: «οι διαφορετικές γνώμες διατυπώνονται. Όμως η ευθύνη που έχουμε όλοι μας είναι ιστορικών διαστάσεων. Και θα κριθούμε όχι από το τι λέμε στα τηλεπαράθυρα αλλά από το τι θα πράξουμε μέσα στο κοινοβούλιο. Από την πράξη και όχι από την εντύπωση και το κυνήγι της εντύπωσης».
Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν «αποχωρήσουν» από την Κυβέρνηση η Αριστερή Πλατφόρμα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και αν υπάρχει ενδεχόμενο συμμετοχής στην Κυβέρνηση του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει ότι «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα και τις προγραμματικές συγκλίσεις» και για το σενάριο συμμετοχής Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παππάς αναφέρει ότι η συζήτηση αυτή «υπερβαίνει την απόφαση του εκλογικού σώματος και αντανακλά ξεπερασμένους ή όψιμους εγχώριους και ξένους, σχεδιασμούς οι οποίοι στερούνται πολιτικού περιεχομένου και νομιμοποίησης».
Ο κ. Παππάς επαναλαμβάνει αυτό που ανέφερε και στο συνέδριο του Economist. Ότι δηλαδή, αυτή την ώρα δεν βοηθά καθόλου εάν ορισμένοι ακραίοι κύκλοι γύρω από την καγκελαρία, εμφανίζονται ως προτείνοντες την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως τονίζει, η Ελλάδα έχει προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αποδεδειγμένα με διάθεση για την εξεύρεση λύσης και οποιαδήποτε προσπάθεια, εκούσια ή ακούσια, υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης θα είναι αυτή που θα καταλήξει στα βράχια.
«Η λύση του ελληνικού προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι πρωτίστως πολιτική. Τα τεχνικά κλιμάκια εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να λειτουργούν αυτονομημένα, αλλά οφείλουν να τηρούν τους κανόνες της διαπραγμάτευσης, της δημοκρατικής νομιμοποίησης και της κοινής ευρωπαϊκής πορείας και στόχευσης. Ως προς αυτά λογοδοτούν στους θεσμούς τους οποίους εκπροσωπούν και συνεπώς λογοδοτούν και έναντι της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Παππάς.

Η DIE WELT
Ακόμα κι αν κλείσουν οι διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα χρειάζεται οπωσδήποτε τρίτο πακέτο βοήθειας το καλοκαίρι, αναφέρει την ίδια ώρα μεγάλο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, όπου μιλούν κύκλοι των θεσμών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κύκλοι των θεσμών αναφέρουν πως έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση ότι δεν θα ζητήσει νέο πακέτο βοήθειας, και σημειώνουν πως παρακολουθούν με ανησυχία την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ενώ τονίζουν ότι είναι πολύ μακριά από μια συμφωνία οι δύο πλευρές.
Το κλίμα θυμίζει Τιτανικό, λέει στη γερμανική εφημερίδα άνθρωπος ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, και προσθέτει ότι είναι μεν καλύτερο, αλλά τι σημασία έχει αν το πλοίο βυθίζεται.
Για τρίτο πακέτο βοήθειας μιλά και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας στην εφημερίδα Bild.
Στην Ελλάδα θα δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, μόνο αν η χώρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, υποστηρίζει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και υπογραμμίζει ότι ένα Grexit δεν θα είναι οικονομικά αλλά πολιτικά επικίνδυνο.

18-19ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία»
Ενιαία συμφωνία λύσης και όχι συμφωνία επανάληψης των αδιεξόδων, μια συμφωνία ρεαλιστική, με βιώσιμες συντεταγμένες ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές. Αυτά θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως τα περιέγραψε στο Συνέδριο του Εconomist ο πρωθυπουργός.
«Διαπραγματευόμαστε για μια ενιαία συμφωνία με ενιαίες προϋποθέσεις. Μία συμφωνία λύση στο πρόβλημα που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», είπε ο πρωθυπουργός. «Σε αυτή τη φάση, φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία». Περιέγραψε ότι «έχει βρεθεί κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι. Οι οριακές αλλαγές στο Φ.Π.Α. που πρέπει να λειτουργούν αναδιανεμητικά προς όφελος των κατώτερων στρωμάτων αλλά και σε θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για τα σημεία που ακόμη υπάρχουν διαφορές. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις απαιτήσεις για την ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα των μισθών και συντάξεων» γιατί «αρκετά δεινοπάθησαν στην πατρίδα μας μισθωτοί και συνταξιούχοι. Τώρα έχει έρθει η ώρα της αναδιανομής. Τώρα έχει έρθει η ώρα της δίκαιης μοιρασιάς των βαρών. Τώρα έχει έρθει η ώρα να πληρώσουν και αυτοί που μέχρι τώρα δε πλήρωναν».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους εταίρους να σεβαστούν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, όπως έπραξε η κυβέρνηση τονίζοντας στο σημείο αυτό ότι ενώ η κυβέρνηση υπήρξε συνεπής πληρώνοντας τις υποχρεώσεις της εκείνοι δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο. Περιέγραψε επίσης ποιες είναι η προϋποθέσεις για βιώσιμη λύση. Δηλαδή, τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, να μην υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις, η αναδιάρθρωση του χρέους και την εφαρμογή ισχυρού προγράμματος επενδύσεων.
«Πρώτον, προϋποθέτει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους κυρίως για τα δύο πρώτα χρόνια, φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο. Προϋποθέτει δεύτερον, να μην έχουμε υποχρεώσεις δεσμεύσεις σε νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης. Τρίτον, προϋποθέτει την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει καινούργια δάνεια προκειμένου να ξεχρεώνει τα προηγούμενα δάνεια. Και τέταρτο προϋποθέτει ισχυρό πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων», είπε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση διαψεύδει
Διαψεύδονται από το Μέγαρο Μαξίμου πληροφορίες του κυριακάτικου Τύπου που φέρουν την Έλενα Παναρίτη να αναλαμβάνει τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ.
Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ. Θάνος Κατσάμπας υπέβαλε την παραίτησή του στις αρχές Απριλίου και αποχωρεί την 1η Ιουνίου.
Αν και άλλες πληροφορίες ανάφεραν πως τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ. θα μπορούσε να αναλάβει ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, ωστόσο, συνεργάτες του δήλωσαν στο in.gr πως επιθυμεί να παραμείνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Πρέπει να σημειωθεί πως το πρόσωπο που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για να αντικαταστήσει τον κ. Κατσάμπα θα πρέπει να λάβει πρώτα την έγκριση του Κάρλο Κοταρέλι, υπεύθυνου διευθυντή του Δ.Ν.Τ. για τις Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Πορτογαλία και Σαν Μαρίνο.
Εξάλλου, ψευδή είναι τα δημοσιεύματα για το περιεχόμενο της συνομιλίας μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του Γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.
«Οι δυο υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση και συμφώνησαν να μην δημοσιοποιήσουν το περιεχόμενο της συνομιλίας τους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα