29.5 C
Chania
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025

Η Τεχνολογία συναντά τον Πολιτισμό

Το πρωτοποριακό αναστηλωτικό σύστημα των Μνημείων της Ακρόπολης, αλλά και η τεχνική καθαρισμού τους με λέιζερ, που σχεδίασε και κατασκεύασε ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΗΔΛ – ΙΤΕ) της Κρήτης και εφαρμόζεται με εξαιρετική επιτυχία, παρουσιάζεται από σήμερα Δευτέρα 24 Μαρτίου σε σημαντικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη στα Μνημεία της Ακρόπολης, όπως και η καινοτόμος τεχνική καθαρισμού της επιφάνειας των μαρμάρων με λέιζερ και υλοποιείται από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α.) και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ.
Οπως ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του προγράμματος Πανεπιστημιακών διαλέξεων του Ιδρύματος Ωνάση (University Seminars Program) οργανώνεται κύκλος διαλέξεων, που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα Δευτέρα 24 Μαρτίου μέχρι τις 4 Απριλίου στα Πανεπιστήμια: Columbia, Yale University, University of Pennsylvania, Boston University, University of Delaware, Stony Brook University.
Οι διαλέξεις θα παρουσιαστούν από την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης κα Βασιλική Ελευθερίου και τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης δρ Δημήτριο Αγγλο εκ μέρους του Ινστιτούτου του ΙΤΕ.
Στόχος των σεμιναρίων είναι η παρουσίαση του σημαντικού και μακρόχρονου έργου αποκατάστασης των Μνημείων της Ακρόπολης και η ανάδειξη της καινοτόμου και διεθνώς πρωτοποριακής τεχνικής καθαρισμού με λέιζερ που εφαρμόζεται καθημερινά τα τελευταία 12 χρόνια στο Μνημείο και τα γλυπτά του.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Η ερευνητική ομάδα του ΙΗΔΛ – ΙΤΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης σχεδίασε και κατασκεύασε ένα πρωτοποριακό σύστημα λέιζερ ειδικά για τον καθαρισμό και την ανάδειξη των αρχαίων αυτών αριστοτεχνημάτων. Η καινοτομία έγκειται στην ταυτόχρονη χρήση δύο δεσμών λέιζερ, που επιτρέπει στον συντηρητή να αφαιρεί με ακρίβεια επικαθίσεις ρύπων από την επιφάνεια των γλυπτών, διασφαλίζοντας ότι το αρχικό υπόστρωμα δεν θα αποχρωματιστεί, ούτε θα υποστεί κάποια άλλη ζημιά, και αποκαλύπτοντας παράλληλα τη μοναδική του επιφάνεια.
Η εφαρμογή της νέας μεθόδου συντήρησης με λέιζερ ξεκίνησε το 2001 από την ΥΣΜΑ σε συνεργασία με την Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Α’ ΕΠΚΑ) και από το 2009 συνεχίζεται και από το Μουσείο της Ακρόπολης. Στις ολοκληρωμένες εργασίες συμπεριλαμβάνονται ο καθαρισμός της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα και της φατνωματικής οροφής της πρόστασης των Καρυάτιδων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα