Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Ταξίδι στα Χριστούγεννα της Ευρώπης του 1900 (φωτογραφίες)

» Μέσα από εικόνες σπάνιων εκδόσεων της L’Illustration του Μουσείου Τυπογραφίας

 

Άρωμα άλλων εποχών, από τα Χριστούγεννα του 1900 στην Ευρώπη, μέσα από σπάνιες εκδόσεις της ιστορικής εφημερίδας L’Illustration, που αποτελούν μέρος των συλλογών του Μουσείου Τυπογραφίας «Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη», παρουσιάζουν σε αυτό το εορταστικό τεύχος οι «διαδρομές».
Οι γιορτές στις αρχές του περασμένου αιώνα «ζωντανεύουν» ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της γαλλικής εφημερίδας που κοσμούν ξεχωριστά χαρακτικά, ξυλογραφίες ή λιθογραφίες – πραγματικά έργα τέχνης- χριστουγεννιάτικα διηγήματα με πρωτότυπη εικονογράφηση και εντυπωσιακές φωτογραφίες εκείνης της εποχής.

Άλλωστε η L’Illustration υπήρξε η πρώτη γαλλική εφημερίδα που το 1848 δημοσίευσε φωτογραφία ενώ το 1907, έγινε η πρώτη εφημερίδα παγκοσμίως που δημοσίευσε έγχρωμη φωτογραφία. Για να τυπωθεί η φωτογραφία, μετατρέπονταν σε χαρακτικό και περιλαμβάνονταν στην εφημερίδα.
Κάποιες από τις σπάνιες αυτές φωτογραφίες, ξυλογραφίες, λιθογραφίες, εικαστικά έργα υψηλής αισθητικής αξίας, παρουσιάζουν οι «διαδρομές»…

1900


Χριστουγεννιάτικη ιστορία με φόντο το παλάτι των Βερσαλλιών στο φύλλο της 1ης Δεκεμβρίου του 1900. Το διήγημα του Arthur Dourliac, στο χριστουγεννιάτικο φύλλο της εφημερίδας, συνοδεύεται από όμορφη εικονογράφηση και μιλά για διαφορετικά Χριστούγεννα στο παλάτι, υπό τη σκιά απρόοπτων γεγονότων που αλλάζουν τις ισορροπίες στο τελετουργικό των γιορτών που είχε ετοιμάσει η βασιλική οικογένεια και ο Λουδοβίκος XV.

 

1901

Πίνακας του Brispot «Τα παπούτσια της κούκλας» από το ομώνυμο παραμύθι κοσμεί την χριστουγεννιάτικη έκδοση της εφημερίδας στο φύλλο της 14ης Δεκεμβρίου του 1901.

Η έκδοση περιλαμβάνει παραμύθια όπως το «Ένα μάθημα για βασιλιάδες» του γάλλου ζωγράφου και συγγραφέα σε εικονογράφηση του Georges Rochegrosse και άλλα διηγήματα με ιστορίες από την Αίγυπτο κι όλο τον κόσμο.

1902

Χριστουγεννιάτικη έκδοση της L’Illustration στο φύλλο της 27ης Δεκεμβρίου 1902 με εξώφυλλο τον πίνακα του γάλλου ζωγράφου Maxime Faivre “Πρωτοχρονιάτικες αγορές».

Η έκδοση περιλαμβάνει πλούσιο υλικό με ιστορίες και χριστουγεννιάτικα διηγήματα από όλο τον κόσμο, πλαισιωμένα με ξεχωριστή εικονογράφηση.

 

 

 

 

 

1903

L'Illustration 1903 Μουσείο Τυπογραφίας
Δύο ποιήματα, το ένα αφιερωμένο στην Παναγία, το άλλο για τα «Τριαντάφυλλά των Χριστουγέννων», στο τεύχος της 26ης Δεκεμβρίου του 1903. Το πρώτο ποίημα συνοδεύει ξυλογραφία με την υπογραφή του Borrelli ενώ το δεύτερο του Edmond Frank.

 

1904


Δείπνο ακαδημαϊκών και γνωστών προσωπικοτήτων της εποχής στο Παρίσι, για τις γιορτές των Χριστουγέννων, στο φύλλο της 3ης Δεκεμβρίου 1904, σε ένα υπέροχο εικαστικό έργο του γάλλου ζωγράφου D’Albert Guillaume.

 

1905


«Επιθυμίες», παιδιών για τα Χριστούγεννα, μια όμορφη ακουαρέλα του De Geoffroy παρουσιάζεται σε ένα εντυπωσιακό δισέλιδο του τεύχους της 2ης Δεκεμβρίου 1905 της γαλλικής εφημερίδας.

1906


Μια καλή συζήτηση σε γιορτινό κλίμα στο Παρίσι, έργο του Albert Guillaume, στο φύλλο της 6ης Ιανουαρίου 1906.


«Στη Χώρα των Ονείρων», έκθεση χριστουγεννιάτικων παιχνιδιών σε πολυκατάστημα, σε σχέδιο του Leon Fauret, για το φύλλο της 22ης Δεκεμβρίου του 1906.

L'Illustration 1906 Μουσείο Τυπογραφίας

«Η Παναγιά με τους αγγέλους», διήγημα βασισμένο στην ιστορία της γέννησης του Χριστού από τον Jules Lemaitre σε εικονογράφηση του A. Willette για την L’ Illustration, στο φύλλο της 1ης Δεκεμβρίου το 1906.

L'Illustration 1906 Μουσείο Τυπογραφίας

 

1909


Δέκα ποιήματα και διηγήματα για τα Χριστούγεννα από γάλλους ποιητές και συγγραφείς με την ξεχωριστή εικονογράφηση περιλαμβάνει το γιορτινό τεύχος της 4ης Δεκεμβρίου 1909 της L’Illustration. Για τα Χριστούγεννα γράφουν μεταξύ άλλων γνωστοί γάλλοι ποιητές και συγγραφείς της εποχής εκείνης όπως Rosemonde Gerard, Maurise Rostand, Gerard D’ Houville κ.α


Ένα από τα διηγήματα κοσμεί πίνακας ζωγραφικής του Lancret με τίτλο «Το μάθημα της μουσικής» από τις συλλογές του Λούβρου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα