27.8 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Ταξίδι στα Χανιά στις αρχές του 20ού αιώνα

SHMANDHRAKH ZAXARENIAEνα μοναδικό ταξίδι στα Χανιά των αρχών του περασμένου αιώνα μέσα από σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι βρέθηκαν χθες στο ιστορικό καφέ “Κήπος”.
Ξεναγός του κοινού υπήρξε η ειδική συνεργάτης των Γενικών Αρχείων του Κράτους κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη, η οποία με τρόπο γλαφυρό έδωσε μία ανάγλυφη εικόνα της γοητείας, αλλά και των καθημερινών προβλημάτων των Χανιωτών της εποχής εκείνης.
Για τον σκοπό αυτό παρουσίασε εικόνες, ειδήσεις, αλλά και ιστορικά στοιχεία για την περίοδο αυτή.
«Στο ταξίδι αυτό προσπαθούμε να δούμε πώς ήταν η πόλη και η ζωή πριν από 100 χρόνια, να δούμε τις ομοιότητες με το σήμερα, αλλά και τις διαφορές. Αλλωστε οι καιροί αντιγράφουν αλλήλους κάποιες φορές και κάποιες άλλες όχι», σημείωσε η κα Σημανδηράκη μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ πρόσθεσε, ότι όπως και σήμερα έτσι και τότε δεν έλλειπαν τα προβλήματα όπως η εγκληματικότητα, οι σεισμοί, αλλά και οι κιβδηλοποιοί που διατάρασσαν την κοινωνική ζωή της πόλης.
«Σε γενικές πάντως γραμμές θα λέγαμε, ότι οι άνθρωποι ζούσαν μία ήσυχη ζωή, ακριβώς μετά την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ενώ από το ταξίδι μας δεν λείπουν και οι αναφορές σε λίγο παλαιότερα χρόνια στις γειτονιές των Χανίων συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω με ειδήσεις και ιστορικά στοιχεία από την εποχή», επεσήμανε η κα Σημανδηράκη, ενώ ερωτηθείσα για τη “σφραγίδα” που έβαλε η ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς στη ζωή της πόλης επεσήμανε: «Η Αγορά ήταν το μεγάλο έργο που έγινε μέσα σε μόλις 2 χρόνια, θεμελιώθηκε το 1911 και εγκαινιάστηκε το 1913. Ηταν ένα τεράστιο έργο που έγινε με δάνεια από την Τράπεζα Κρήτης. Το σφάλμα, ωστόσο, ήταν ότι χτίστηκε πάνω στο τείχος. Γκρέμισαν δηλαδή τον Προμαχώνα και με τα υλικά του τείχους έχτισαν την Αγορά. Ετσι σήμερα δεν μπορεί να αποκατασταθεί το τείχος, αλλά και ούτε να φύγει η Αγορά που αποτελεί διατηρητέο Μνημείο της εποχής».
Η κα Σημανδηράκη τόνισε πάντως ότι το “σφάλμα” που έγινε με την Αγορά χαρακτηρίζει κι άλλες παρεμβάσεις που βασίστηκαν στην επιθυμία των ανθρώπων της εποχής να εξαλείψουν τα σημάδια και ό,τι είχαν αφήσει οι ξένοι κατακτητές.
«Αυτό δυστυχώς κατέστρεψε τα Μνημεία και χάθηκε μία κληρονομιά» τόνισε η κα Σημανδηράκη, ενώ υπογράμμισε, ότι η ίδια στάση συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, την ίδια περίοδο ανθούν, όπως είπε οι τέχνες στην Κρήτη και τα Χανιά. «Τα Χανιά έχουν μεγάλο παρελθόν στον πολιτισμό. Το θέατρο ξεκίνησε στα Χανιά το 1880 και μάλιστα με τοπικό θίασο και πρωταγωνιστή τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η θεατρική δράση συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς έως και το 1930 με τοπικές ομάδες αλλά και θιάσους που έρχονταν απέξω, ενώ ανάλογη ήταν και η ανάπτυξη στη μουσική, τη φιλολογία, τη λογοτεχνία κ.α.».
Να σημειώσουμε τέλος ότι η χθεσινή εκδήλωση που είχε ως τίτλο “Χανιά… 100 χρόνια πριν”, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων Χανιωτών που γέμισαν την αίθουσα του καφέ “Κήπος”, ενώ αφορμή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν η συμπλήρωση το 2013 των 100 χρόνων από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα