Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

“Ταξιδεύοντας με τον Μικρό Πρίγκιπα στον Αλικιανό και τα γύρω χωριά”

Στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας πριν από τρία περίπου χρόνια ξεκινήσαμε να διαβάζουμε την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα. Ταξιδέψαμε μαζί του, στον κόσμο και τους πλανήτες του…

Τον γνωρίσαμε βαθιά, γίναμε φίλοι και τον αγαπήσαμε… Κι έπειτα αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε με τους μαθητές ένα βιβλίο, όχι για να στριμωχτεί με τα πολλά άλλα στα ράφια, μα για να απλωθεί παντού. Ένα βιβλίο με τον Μικρό Πρίγκιπα της λογοτεχνίας φιλοξενούμενό μας.

Έτσι έγινε ακόμα πιο βαθιά η γνωριμία μας… Τον προσκαλέσαμε και τον ξεναγήσαμε στα χωριά μας: Αλικιανό, Αγυιά, Βαρύπετρο, Κυρτωμάδο, Λυγιδέ, Μυλωνιανά, Βαμβακόπουλο αλλά και Νέα Χώρα, Σκινέ, Φουρνέ, Ορθούνι και Βατόλακκο. Σχεδιάσαμε το εξώφυλλό του όλοι μαζί στον πίνακα με το χέρι της Λίλας και για πολύ καιρό ζωγραφίζαμε μαζί στις σελίδες του βιβλίου μας όσα είπαμε κι όσα νιώσαμε με αυτόν τον παράξενα γοητευτικό φίλο. Έμαθε για τα παιχνίδια μας, τις συνήθειες, τα μυστικά και τα φανερά της ζωής μας. Ακούμπησε τα βότανα, τα λουλούδια, τους καρπούς και τα νερά μας, χάρηκε με τις μπάλες, το ποδήλατο, τα πρόβατα και την καμπάνα. Περπάτησε στο χιόνι και είδε γέφυρες που ενώνουν τους ανθρώπους, άλλες να στέκονται κι άλλες γονατισμένες. Άφησε παντού το αποτύπωμά του, ένα ξανθό αποτύπωμα σε σχήμα αστεριού να φωτίζει από τότε τη μνήμη μας. Αυτό το ανεξίτηλο αποτύπωμα βρίσκεται στις σελίδες του βιβλίου που γράψαμε μαζί του και κυρίως ζήσαμε μαζί του. Χάρη σ’αυτόν ξαναγνωρίσαμε τα μέρη μας, ανεβήκαμε σκαλοπάτια, πήραμε μέρος σε γιορτές κι έθιμα και ζήσαμε στιγμές κι εμπειρίες που δε θα ξεχάσουμε ποτέ. Κι αφού γράψαμε τις ιστορίες μας και τις εικονογραφήσαμε, ο Μικρός Πρίγκιπας έγινε πια ένας από εμάς…

Κι έπειτα «τον αποχαιρετήσαμε με μια ζεστή αγκαλιά και μια ευχή για το μέλλον. Να είναι καλά κι ευτυχισμένος στην υπόλοιπη πορεία της ζωής του. Δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ και θα τον έχουμε στην καρδιά και στο μυαλό μας για πάντα!…»

Θέλουμε πολύ όσα έγιναν σε αυτές τις συναντήσεις να τα διαβάσετε όλοι, να μάθετε τι ομορφιά έχει να ταξιδεύεις στη φαντασία και να χαϊδεύεις τα δώρα της. Να ταξιδεύεις μαζί με άλλους, να γράφεις, να ζωγραφίζεις, να παίζεις, να μιλάς, να ζεις με άλλους… που μπορούν να εκφράζουν με κινήσεις αποδοχής, όπως ο Πολύβιος, όσα είναι γραμμένα στις σελίδες του βιβλίου… που εκφράζουν όσα δημιουργείς με τον δικό τους τρόπο αγάπης, όπως η Νεκταρία και η Αργυρώ…που ξέρουν να στήνουν με γλυκές γραμμές σχέδια στα φύλλα του βιβλίου, όπως η Γιούλη, να ορθώνουν πλανήτες και αστέρια, όπως ο Μιχάλης και ν’ανοίγουν τις πόρτες της βιβλιοθήκης του σχολείου μας, όπως ο Γιώργος.

Μέσα σε αυτό το βιβλίο βρίσκονται οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β3 του σχ. έτους 2017-18, καθώς και οι μαθητές Γιώργος Αρετάκης, Κατερίνα Λιονάκη και Ελπίδα Κοντεκάκη αλλά και οι φίλοι μου και φίλες μου Αργυρώ Τζαγκαράκη, Νεκταρία Αρχοντάκη, Πολύβιος Κοσμάτος, Λίλα Καλογερή, Γιούλη Ματσαμάκη, Μιχάλης Κουλάκης και Γιώργος Καρκάνης.

Τους ευχαριστώ όλους. Αφιερώνω το βιβλίο σε όλους τους μαθητές μου. Καθένας απ’αυτούς γίνεται ο μικρός μου πρίγκιπας.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες