30.2 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

«Ταξιδευτές στα πέλαγα»

2» Παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στο Νεώριο του Μόρο
Η γοητεία της θάλασσας και η σκληρή, αλλά και συνάμα περιπετειώδη ζωή των ναυτικών, ξετυλίγονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου του Μανώλη Ροδανάκη “Ταξιδευτές στα πέλαγα” (εκδόσεις Καλέντης) που παρουσιάστηκε προχθές στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων στο Νεώριο Μόρο, με αφορμή τον εορτασμό της ευρωπαϊκής ημέρας της θάλασσας.
Μέσα από την παράθεση αποσπασμάτων του βιβλίου, τις μαρτυρίες παλιών ναυτικών, αλλά και τραγούδια και μουσικές εμπνευσμένες από τη θάλασσα, όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση έζησαν ένα ξεχωριστό ταξίδι.
«Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται στη θάλασσα και επιλέξαμε να το παρουσιάσουμε για να τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο την ευρωπαϊκή ημέρα της θάλασσας που έχει οριστεί να είναι η 20ή Μαΐου», τόνισε ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων Μανώλης Μπαρμόπουλος, ενώ ο πλοίαρχος Α’ Ε.Ν. Στέλιος Φραντζεσκάκης σημείωσε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”: «Το συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται στη “χρυσή” εποχή της ναυτιλίας που ήταν από το 1960 μέχρι το 1980. Τα χρόνια εκείνα ήταν για τους ναυτικούς γραφικά, όμορφα και ωραία. Κι αυτό συνέβαινε για πολλούς λόγους. Γιατί μέσα σ’ ένα βαπόρι υπήρχε αρκετός κόσμος, ήταν όλοι Ελληνες, αγαπούσαν αυτό που έκαναν και οι συνθήκες ήταν καλύτερες διότι τα βαπόρια έμεναν περισσότερο στα λιμάνια. Ενιωθες, δηλαδή, ότι υπήρχε ένας ρομαντισμός στο επάγγελμα. Σε αυτή την εποχή αναφέρεται το βιβλίο. Μία εποχή που τη ζήσαμε κι εμείς κι άρα οι σελίδες του μας ταξιδεύουν πίσω σε όμορφα χρόνια, ενώ παράλληλα τιμάμε τον συνάδελφο – συγγραφέα που δυστυχώς, ενώ ήμασταν σε συνεννόηση για την παρουσίαση του βιβλίου, έφυγε ξαφνικά από κοντά μας».
Από την πλευρά του, ο μηχανικός Α’ Ε.Ν. Μανώλης Μιχελιουδάκης ανέφερε σχετικά με το επάγγελμα του ναυτικού, αλλά και τις πτυχές της ζωής των ναυτικών που αποκαλύπτει το βιβλίο: «Πιστεύω ότι ο ναυτικός δεν είναι ένα απλό επάγγελμα. Εχει ένα μεγάλο κομμάτι συναισθηματικό η δουλειά αυτή και σ’ αυτό συμβάλλουν η δύσκολη ζωή στη θάλασσα, η μοναξιά και η νοσταλγία που ζουν όσοι ταξιδεύουν. Ο ναυτικός είναι ο άνθρωπος που δεν ξέρει τι θα πει Χριστούγεννα και Πάσχα, αλλά και οικογένεια πολλές φορές. Μπορεί να λείπει από τη γέννηση του παιδιού του ή από σημαντικές στιγμές του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Ολα αυτά, λοιπόν, περνούν μέσα από το βιβλίο του Μανώλη Ροδανάκη».
Οι δύο παλαίμαχοι ναυτικοί αναφέρθηκαν ακόμα στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη δουλειά τους: «Τα πλοία με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν γίνει πιο ψυχρά, γρήγορα, αυτοματοποιημένα κ.λπ. Είναι πλέον σαν να βρίσκεσαι σε ένα ρομπότ μέσα. Αυτό έχει ως συνέπεια η ζωή του ναυτικού να έχει χάσει ένα κομμάτι από τον ρομαντισμό της. Η σχέση βέβαια με τη θάλασσα παραμένει το ίδιο συναρπαστική, γοητευτική και ξεχωριστή παρόλο τους κυκλώνες, τους τυφώνες και τις φουρτούνες που συνεχίζει ένας ναυτικός να αντιμετωπίζει».
Τη βραδιά πλαισίωσαν μουσικά οι Γιώργος Φραντζεσκάκης, κιθάρα – φωνή, Στέλιος Σφηκάκης, κιθάρα και Νίκος Ροΐδης, κρουστά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα