Αν εξ αρχής αναζητείτο η αλήθεια στο έγκληµα των Τεµπών, δεν θα έσπευδαν από τις πρώτες ηµέρες του γεγονότος να το τεκµηριώσουν ως «ανθρώπινο λάθος». ∆εν θα οριζόταν Eπιτροπή να συντάξει πόρισµα, αλλά θα προσέφευγαν σε ανεξάρτητους φορείς, ειδικούς επιστήµονες, να φέρουν σε φως την αλήθεια για την τραγική σύγκρουση, το τι προκάλεσε την ακαριαία ανάφλεξη από την οποία «καρβουνιάστηκαν» τόσοι άνθρωποι, νέοι παιδιά.
Επικρατεί η αντίληψη σε µερίδα παραγόντων της συµπολίτευσης της αντιπολίτευσης και πλήθους πολιτών, ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη και τούτο διότι µετά σχεδόν δύο χρόνια η εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έβγαλε διφορούµενη απόφαση για την κυβέρνηση. Ανέδειξε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Πληµµεληµατική παράβαση καθήκοντος για τον πολιτικό προϊστάµενο υπουργό, που δεν εφάρµοσε τη Σύµβαση 717 και κακουργηµατική για τον υπάλληλο στο θέµα του ‘‘µπαζώµατος’’. Υποκριτική η δήλωση του κ. πρωθυπουργού ότι «δεν ήταν απ’ τις καλύτερες στιγµές του Κοινοβουλίου».
Ο Υπ. Εθνικής Άµυνας αναφέρθηκε λεπτοµερώς στη Βουλή για το θέµα των Τεµπών, το οποίο είναι ζήτηµα επιβίωσης για την Κυβέρνηση, προτρέποντάς την να λάβει τα µέτρα της και να χυθεί πλήρες φως στο ζήτηµα. Οι απόψεις της εξουσίας δεν είναι της ιδίας θεώρησης µε τον ΓΕΘΑ µέσα στη Ν.∆. στην οποία υπάρχουν «δύο διαφορετικές πολιτικές σχολές που κάνει κουµάντο στη µία ο κ. πρωθυπουργός».
Σε σχέση µε το ζήτηµα των Τεµπών είχαµε την παραίτηση του υπουργ. Μεταφορών, τον οποίο ο κ. πρωθυπουργός επιβραβεύει περιλαµβάνοντας τον στο ψηφοδέλτιο του κόµµατος στον Νοµό Σερρών, ο οποίος εξελέγη πανηγυρικώς απ’ το 47% των ψηφοφόρων και την υποστήριξη του κοµµατικού παράγοντα. Αν και ο υπουργός Μεταφορών κ. Καραµανλής εµπλέκεται ηθικά, πολιτικά στο θέµα των Τεµπών χειροκροτήθηκε από συναδέλφους του βουλευτές τους οποίους ακολούθησαν και εκπρόσωποι του τύπου. Είσαι ενεργό µέλος του κόµµατος, θα σου εξασφαλίσει βιογραφικό, που θα το παρουσιάζεις για την κατάληψη µιας θέσεως. ∆εν σε αφήνει το κόµµα να χαθείς.
Έχουν ρυθµιστεί και τα ποινικά αδικήµατα µελών της κυβέρνησης. Χάθηκαν δεκάδες ζωές µε ευθύνη υπουργού; Ε και; Το Σύνταγµα προβλέπει την παραγραφή «µετά το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει µετά την τέλεση του αδικήµατος» (Άρθρο 86, παρ 3). Κάθε σύνοδος αρχίζει την πρώτη «∆ευτέρα του Οκτώβρη τον χρόνο, άρα στην προκειµένη περίπτωση µετά την 30η Σεπτεµβρίου επέρχεται παραγραφή για τον Υπουργό.
Ισχύει κι εδώ η λαϊκή παραδοσιακή έκφραση «ο παπάς πρώτα ευλογάει τα γένια του» για όσους έχουν στόχο το προσωπικό τους συµφέρον.