Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

“Τα σκουλαρίκια της Περσεφόνης”

Μια ποιητική συλλογή αφιερωμένη στη ψυχή της γυναίκας, αποτελεί το βιβλίο της Ανδρομάχης Χουρδάκη: “Τα σκουλαρίκια της Περσεφόνης -Ποιητικός Λόγος”, το οποίο παρουσιάστηκε χθες βράδυ στον Ιστιπλοϊκό Ομιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο).
Την εκδήλωση οργάνωσαν το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας και οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς.
Η φιλόλογος – ποιήτρια Αργυρώ Λουλαδάκη αναφέρθηκε στο πως οι νεότεροι ποιητές διαλέγονται με το μύθο και έκανε αντιπαραβολή με τη γενιά του ’30. Επίσης, σημείωσε ότι το βιβλίο έχει  «μεστή και ώριμη γραφή» που φέρει τα χαρακτηριστικά της μοντέρνας γραφής.
Το μέλος του δικτύου: “Διαβάζω για τους άλλους”, Αγγελική Μπεμπλιδάκη αναφέρθηκε στο ταξίδι της Ανδρομάχης Χουρδάκη από την Ελευσίνα στην Κρήτη, «σε δυό τόπους σημαδιακούς για την ίδια, ο ένας είναι ο γεννέθλιος και ο άλλος ο τόπος της ωριμότητας».
Ο συγγραφέας Ηρακλής Παπαδάκης υπογράμμισε ότι το βιβλίο έχει μια δυναμική.
«Οι εικόνες και οι λέξεις που χρησιμοποιεί έχουν μια δυναμική τέτοια που περνάνε εντυπώσεις στον αναγνώστη. Το ενδιαφέρον κομμάτι για εμενα είναι αυτή η δυναμική που έχει ένα μυστηριακό χαρακτήρα τελικά ο οποίος δείχνει την προέλευση από την Ελευσίνα», ανέφερε.
Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας Χρήστος Τσαντής τονισε ότι το βιβλίο αποτελεί «ένα εσωτερικό ταξίδι με σύμβολο τον χώρο της αρχαίας Ελευσίνας για το ταξίδι από την αρχαία Ελευσίνα στην Κρήτη, με σύνδεση μέσα από τον μύθο της Περσεφόνης».
Επίσης, το βιβλίο αποτελεί «μία προσπάθεια της ποιήτριας να συνδεθεί με τη διαδρομή της γυναικείας ψυχής στα βάθη του χρόνου».
Η ίδια η Ασπασία Χουρδάκη, μιλώντας στα “Χ.ν.”, σημείωσε ότι το βιβλίο είναι «μια ποιητική συλλογή αφιερωμένη στη ψυχή της γυναίκας και όχι μόνο. Στηρίζεται στο δίπολο μιας καταγωγής, η μία πλευρά από την Ελευσίνα και η άλλη από την Κίσσαμο αλλά κυρίως αντλεί από την Ελευσίνα. Είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες».
Η ίδια σημείωσε ότι το βιβλίο «έχει πεζά ποιητικά κείμενα», συστήνεται «μέσα από τα πεζά και διαπραγματεύεται τα σπουδαία θέματα, τον έρωτα, τον θάνατο».
Ακόμα, η κ. Χουρδάκη ανέφερε ότι η Ελευσίνα και η Κίσσαμος καθώς «μιλάνε» και οι δύο καταγωγές της και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι το βιβλίο ρίχνει φως στη γυναικεία προσωπικότητα αλλά από την πλευρά μιας Περσεφόνης. Εχει σημασία αυτό που θα σας πω. Δηλαδή της πιο συνηθισμένης γυναίκας που δεν είναι ούτε Αφροδίτη, ούτε Αρτεμις, είναι μια Περσεφόνη. Χρειάζεται και την κάθοδο στο σκότος του έρωτος και την επιστροφή στη μητέρα της και τις ρίζες της οικογενείας της».
Στην εκδήλωση, διάβασε αποσπάσματα η ποιήτρια Χριστίνα Βεριβάκη ενώ έγινε προβολή  οπτικοακουστικού υλικού.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες