Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Τα πρόσωπα του “μεγάλου συνασπισμού”

» Παραμένει υπουργός Οικονομικών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

 Πέντε Υπουργεία και το Υπουργείο της Καγκελαρίας θα στελεχώσουν μέλη των Χριστιανοδημοκρατών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγκελας Μέρκελ, χθες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει υπουργός Οικονομικών και στη νέα κυβέρνηση, όπως και υπουργός Παιδείας και Ερευνας η Γιοχάνα Βάνκα.
Η μέχρι τώρα υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, ενώ ο νυν υπουργός Αμυνας Τόμας Ντε Μεζιέρ θα επιστρέψει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο γενικός γραμματέας της CDU Χέρμαν Γκρέχε θα γίνει υπουργός Υγείας και ο μέχρι τώρα υπουργός Περιβάλλοντος Πέτερ Αλτμάιερ θα αναλάβει το Υπουργείο της Καγκελαρίας. Τη θέση του κ. Γκρέχε στο κόμμα θα αναλάβει ο Πέτερ Τάουμπερ.
Στα δύο Υφυπουργεία που υπάγονται στην Καγκελαρία τοποθετούνται η Μόνικα Γκρούτερς, με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό και τα Μ.Μ.Ε., ενώ υφυπουργός Εξωτερικών θα γίνει η Μαρία Μπέμερ.
Ο μέχρι τώρα κοινοβουλευτικός υφυπουργός Εργασίας και υπεύθυνος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το SPD αναμένεται να τοποθετήσει το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Ασμουσεν ως υφυπουργό στο Υπουργείο Εργασίας. Ο ίδιος ο κ. Ασμουσεν επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους για την απόφασή του να εγκαταλείψει την Ε.Κ.Τ.
Στο μεταξύ, ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα είναι ο νέος αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας.
Οπως ανακοινώθηκε από τον κ. Γκάμπριελ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα επιστρέψει στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπηρέτησε και κατά τον τελευταίο «μεγάλο συνασπισμό» (2005 – 2009), η γενική γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες θα αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο θα χειριστεί την εισαγωγή του κατώτατου μισθού -κεντρικής θέσης του SPD – ενώ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος θα βρεθεί η ταμίας του SPD Μπάρμπαρα Χέντρικς, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή ο Χάικο Μάας και στο Υπουργείο Οικογένειας η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέσιγκ.
Οι Σοσιαλδημοκράτες θα πάρουν ακόμη και ένα Υφυπουργείο από τα τρία που υπάγονται στην Καγκελαρία, αυτό για τη Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και την Ενσωμάτωση. Υφυπουργός θα είναι η αντιπρόεδρος του SPD Αϊντάν Εζογκούζ, υπέρμαχος της διπλής υπηκοότητας, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα με τουρκικές ρίζες στο γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο.
Τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα αναλάβει ο Τόμας Όπερμαν, αφού βεβαίως ψηφιστεί από τους συναδέλφους του βουλευτές. Θα αντικαταστήσει τον κ. Σταϊνμάγερ.
Ακόμα, τρία Υπουργεία θα αναλάβουν οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) στη νέα κυβέρνηση. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, θα αναλάβει το νεοσύστατο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Ψηφιακών Υποδομών, ενώ ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Διατροφής και Γεωργίας Γκερντ Μούλερ θα γίνει υπουργός Αναπτυξιακής και Οικονομικής Συνεργασίας και υπουργός Διατροφής και Γεωργίας θα γίνει ο μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.  Νέος γενικός γραμματέας του κόμματος θα γίνει ο Αντρέας Σόγιερ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα