Έξι νέα, ταλαντούχα παιδιά βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα του πρώτου “Κρητικού Αυστροναύτη” που φιλοδοξεί να ταξιδέψει την Κρήτη στην… στρατόσφαιρα.
Πρόκειται για την ομάδα “Cretan Austronaut” που αποτελείται από τους Θάνο Παράσχο, Co-Founder του Youth Entrepreneurship Club, Αλέξανδρο Πουπάκη, Chief Technology Officer, Δημήτρη Θεοδοσίου, Mechanical Engineer, Βασίλη Κόττα, Social Media & Communication Manager, Μαρία Μετοχιανάκη, Marketing Manager και Ολυμπία Κόκκα, Project Administrator, οι περισσότεροι ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στα Χανιά.
Στόχος της ομάδας, είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η αποστολή ενός καινοτόμου σκάφους στη στρατόσφαιρα μέσω μετεωρολογικού μπαλονιού από την Κρήτη. Πλήρωμά του, η φιγούρα του Κρητικού Αστροναύτη, η οποία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο βίντεο 360 μοιρών το οποίο θα καταγραφεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επιπλέον, στόχος της ομάδας είναι να λαμβάνει την πορεία του σκάφους σε πραγματικό χρόνο μέσω GPS καθώς και την κατεύθυνσή του μέσω επιταχυνσιόμετρου και γυροσκοπίου, που θα διατηρεί συνεχή τηλεπικοινωνία με τον δέκτη της ενημερώνοντάς για την κατάσταση του σκάφους, όσο αυτό θα διεξάγει παράλληλα μετεωρολογικές μετρήσεις.
Τα “Χανιώτικα νέα’’ μίλησαν με τα μέλη της ομάδας για το φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ, το όραμα τους και το πως μία “τρελή ιδέα” μπορεί να πάρει σάρκα και οστά και ο Μανούσος, ο πρώτος Κρητικός Αστροναύτης, να κατακτήσει το διάστημα!
Ολυμπία Κόκκα, Project AdministratorΘάνος Παράσχος Co-Founder του Youth Entrepreneurship Club
«Πώς ξεκίνησε όμως η ιδέα αυτή;» ρωτήσαμε τους Ολυμπία Κόκκα, Project Administrator, και τον Θάνο Παράσχο Co-Founder του Youth Entrepreneurship Club που μας εξήγησαν ότι «ως ομάδα Cretan Astronaut αναπτύσσουμε στην Κρήτη ένα project πάνω στις Τεχνολογίες Αεροδιαστημικής, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες και τα οφέλη ενασχόλησης με τον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ ταυτόχρονα θέλουμε να προβάλλουμε την Κρήτη και να την τοποθετήσουμε στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας και της τεχνολογίας.
Το project ξεκίνησε σαν μία τρελή ιδέα από δύο μέλη του Youth Entrepreneurship Club (YEC), τον Δημήτρη και τον Θάνο, που σιγά σιγά άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν προστέθηκαν και νέα μέλη τα οποία ενστερνίστηκαν το όραμα μας. Μπορούμε να πούμε λοιπόν, ότι ο συνδετικός μας κρίκος υπήρξε ο YEC. Ως Οργανισμός, αγκαλιάζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες σαν κι αυτή, και δεν θα μπορούσαμε παρά να υποστηρίξουμε εξ’ αρχής το συγκεκριμένο εγχείρημα».
η Marketing Manager, Μαρία Μετοχιανάκη
«Ποιοι οι στόχοι του εγχειρήματος και πόσο εφικτοί είναι;» Όμως μας είπε η Marketing Manager, Μαρία Μετοχιανάκη «όταν πρωτοξεκινήσαμε λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν στην ιδέα μας. Στόχος μας δεν ήταν άλλος από το να καινοτομήσουμε και το έχουμε καταφέρει σε δύο επίπεδα. Όπως αναφέρει και η Ολυμπία παραπάνω η πρώτη αποστολή στοχεύει στην κατασκευή μιας πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμης διάταξης τύπου HAB όπου όλα τα μέρη της διάταξης αλλά και το προγραμματιστικό μέρος σχεδιάζονται και κατασκευάζονται εκ του μηδενός από την ομάδα μας. Έτσι το στρατοσφαιρικό μπαλόνι σώζεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερες, από μια, φορές, μειώνοντας έτσι το κόστος τέτοιων αποστολών. Επιπλέον, προσθέτουμε 2 βαθμούς ελέγχου της πτήσης, διευκολύνοντας έτσι την ανεύρεση του σκάφους. Ένα από τα εμπόδια που καλούμαστε να ξεπεράσουμε καθημερινά πέραν από την κατασκευή είναι το οικονομικό, καθώς το κόστος του εξοπλισμού είναι αρκετά υψηλό. Έτσι, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μία Crowdfunding Καμπάνιας Υποστήριξης που απευθύνεται σε όλους και μέσω της οποίας μπορεί να συνεισφέρει κανείς και να υποστηρίξει την προσπάθεια μας. Ο τρόπος είναι πολύ απλός κι εμείς ανάλογα με το ποσό του στέλνουμε και το αντίστοιχο reward. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να μεταβείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://bit.ly/SupportCretanAstronaut.
Μετά το πέρας της καμπάνιας θα είμαστε έτοιμοι για την πρώτη μας εκτόξευση, κάτι που θα εξαρτηθεί βέβαια σε μεγάλο βαθμό και από τον καιρό, ο οποίος είναι ένας αστάθμητος παράγοντας».
ο Αλέξανδρος Πουπάκης, Chief Technology Officer
«Ποιο είναι το πιο γοητευτικό και το πιο δύσκολο κομμάτι του εγχειρήματος;» Μα φυσικά οι συνθήκες, επισημαίνει ο Αλέξανδρος Πουπάκης, Chief Technology Officer και εξηγεί ότι «για κάθε τεχνολογικό εγχείρημα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι συνθήκες χρήσης και λειτουργίας οπότε είναι πολύ σημαντικό να προβλέπονται οι ακραίες περιπτώσεις. Εντός εργαστηρίου ή ακόμα και σε αστικό περιβάλλον, οι συνθήκες δεν προκαλούν, γενικά, ιδιαίτερο πρόβλημα επειδή είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές και δεν είναι ακραίες. Στο διάστημα όμως, και πολύ περισσότερο στο ταξίδι μέχρι εκεί, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο σύνθετα διότι η παραμικρή – φαινομενικά ασήμαντη – λεπτομέρεια μπορεί να αποτελέσει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Πέρα από αυτό όμως, είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η δοκιμή του εξοπλισμού στις προβλεπόμενες συνθήκες, με τα μέσα που διαθέτουμε. Για μια συμβατική συσκευή (π.χ. ηχεία) είναι δυνατή η διεξαγωγή απεριόριστων δοκιμών στο πραγματικό περιβάλλον χρήσης έως ότου λυθούν όλα τα προβλήματα που προκύψουν. Στην αεροδιαστημική όμως δεν υπάρχουν αυτές οι ελευθερίες, τουλάχιστον χωρίς το βαρύ αντίτιμο του κόστους, οπότε είναι πολύ μεγαλύτερη η πίεση αφού μέχρι και τη τελευταία στιγμή μπορεί να πάει κάτι στραβά. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι επιπτώσεις, συνήθως, δεν είναι αμελητέες».
ο Βασίλειος Κόττας, Social Media & Communication Manager
Για το όραμα της ομάδας “Cretan Austronaut” μας μίλησε ο Βασίλειος Κόττας, Social Media & Communication Manager: «Η ομάδα μας έχει δομηθεί γύρω από το χώρο της Αεροδιαστημικής, άρα αυτό το μονοπάτι θα ακολουθήσει. Έχουν, ήδη, λάβει χώρα συζητήσεις για πτήσεις με διαφορετικού τύπου σκάφος, με μεγαλύτερο έλεγχο από το έδαφος, μακρύτερη διάρκεια και απόσταση πτήσεως. Επιπροσθέτως, σκοπός της ομάδας μας, αποτελεί η καινοτομία σε κάθε εγχείρημά της, όπως και στο παρόν πρότζεκτ, στο οποίο η διάταξη του σκάφους είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμη για μελλοντικές πτήσεις. Επομένως, έχουν αναζητηθεί ανάγκες και πεδία στο χώρο της Αεροδιαστημικής, στα οποία χωρεί βελτίωση. Το σίγουρο είναι, ότι ο Μανούσος θα είναι τακτικός επισκέπτης του διαστήματος. Τέλος, σκοπός της ομάδας είναι η ανάπτυξή της μέσω της διεύρυνσής της. Επειδή για εμάς, το όραμά μας δεν είναι είναι η παροδική επένδυση στο χώρο της Αεροδιαστημικής, αντιθέτως σκοπεύουμε στη συνέχεια της ομάδας και στην αφύπνιση της κοινωνίας μας.
ο Δημήτριος Θεοδοσίου, Mechanical Engineer
Τα επόμενα βήματα για να φτάσει ο… Μανούσος στα διάστημα; Σίγουρα το πάθος της ομάδας, τονίζει ο Δημήτριος Θεοδοσίου, Mechanical Engineer: «χωρίς άτομα με όρεξη και πάθος για αυτό που κάνουν, δεν μπορούν να υπάρξουν επόμενα βήματα. Οπότε χρειάζεται να έρθουν καινούργια άτομα με ιδέες, όρεξη και πάθος ώστε να ενσωματωθούν και να υποστηρίξουν την υπάρχουσα ομάδα. Με αυτά θέτονται τα θεμέλια για επόμενα βήματα. Ο στόχος για αρχή είναι η στρατόσφαιρα, δηλαδή σχεδόν στο διάστημα, και εφόσον αποκτηθούν αρκετά δεδομένα, θα ανοιχθεί ο δρόμος για το διάστημα. Μέχρι τότε λοιπόν γίνονται έλεγχοι και δοκιμές, διερευνάται πως από τον υπάρχον εξοπλισμό μπορούμε να κερδίσουμε τα μέγιστα ούτως ώστε να επιτευχθεί μία πτήση και μαζί με αυτήν να δοκιμάσουμε κάποιες ιδέες ή εξοπλισμό από τις μελλοντικές πτήσεις».