Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Tα ποτάμια της… οργής!

Με βομβαρδισμένο τοπίο μοιάζει ο νομός Χανίων μετά τη θεομηνία των τελευταίων ημερών που δοκιμάστηκε από τις έντονες και κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις!
Τα χιλιοστά βροχόπτωσης έσπασαν πανευρωπαϊκό ρεκόρ αφού σε λίγες ώρες έπεσαν… καρέκλες πάνω στα ήδη κορεσμένα από νερά εδάφη! Οπότε η διέξοδος των υδάτων προς τη θάλασσα ήταν μονόδρομος! Ενας φονικός μονόδρομος, ένα τσουνάμι χερσαίο προς τη θάλασσα που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του! Τίποτα δεν αντιστάθηκε στο πέρασμά του, άνθρωποι, αυτοκίνητα, σπίτια, γέφυρες!
Ενας άτυχος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του από τον Εμπρόσνερο, αφού παρασύρθηκε από τον άγριο χείμαρρο στον Αποκόρωνα με αποτέλεσμα να γραφτεί άλλη μια νέα ανθρώπινη τραγωδία! Δυστυχώς! Η ανθρώπινη ιστορία έχει ξαναγράψει παρόμοιες καταστροφές, αρκεί να ανατρέξουμε λίγο σε παρελθόντα χρόνο για να δούμε ότι και ορμητικοί χείμαρροι σχηματίστηκαν και άνοιξαν διεξόδους, σχηματίζοντας αμέτρητα, εκπληκτικής ομορφιάς φαράγγια! Μεγάλης έντασης σεισμοί έγιναν καταπίνοντας ολόκληρες πολιτείες, χιονοστιβάδες δημιουργήθηκαν καταπλακώνοντας εκατοντάδες σκιέρ και άλλες πολλές, φυσικές καταστροφές ταλάνισαν και συνεχίζουν να ταλανίζουν τον πλανήτη μας! Εκατομμύρια χρόνια τώρα!
Σ’ αυτή τη βιβλική καταστροφή φάνηκε πόσο αδύναμος είναι ο άνθρωπος να τιθασεύσει τα στοιχεία της φύσης, πόσο μικρός και ανίσχυρος αισθάνεται μπροστά στη θέα της καταστροφής! «Τώρα μιλάει ο Θεός», μια συγκλονιστική φράση που είπε κάποιος συμπολίτης μας, περικλείει όλο το νόημα της μανίας της φύσης αυτών των ημερών!
Η γέφυρα στον Αλικιανό του ποταμού Κερίτη, ένα ιστορικό μνημείο της Κρήτης, έπεσε “ηρωικά”, μετά από 111 χρόνια ζωής, μπροστά στα μάτια και τις φωνές απόγνωσης των κατοίκων της περιοχής! Ενα έργο υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας που για ένα και πλέον αιώνα εξυπηρετούσε ανθρώπους και εμπορεύματα, ήταν η γέφυρα επικοινωνίας κατοίκων και επισκεπτών!
Τώρα, είναι η ώρα να γίνουν τα μεγάλα έργα στην Κρήτη, με αφορμή τις μεγάλες αυτές καταστροφές! Εργα που θα αντέξουν στο χρόνο! Δεν πρέπει να γίνονται μια ζωή μπαλώματα και ματίσεις! Τώρα θέλουμε η πολιτεία να φανεί γενναιόδωρη στην Κρήτη, όπως τόσα χρόνια είναι γενναιόδωρη η μεγαλόνησος!
Ολη αυτή η καταστροφή άφησε πίσω της ένα μάθημα ζωής για όλους: Να μην υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες που έχουμε βάζοντάς τα με τα στοιχεία της φύσης! Οι πρόχειρες και προσωρινές κατασκευές γυρίζουν πάντα μπούμερανγκ!
Η φύση έχει κανόνες, το νερό θα βρει το μονοπάτι του, έτσι κι αλλιώς και στο μπαζωμένο ρέμα και σε όποιο άλλο εμπόδιο του βρεθεί στο δρόμο του! Δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε ανθρώπους!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα