Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Τα Νέα… της Μάχης της Κρήτης από τα Χανιά στη Νέα Ζηλανδία

Μία εφημερίδα που τυπώθηκε στα Χανιά το 1941, τις μέρες της Μάχης της Κρήτης, από Νεοζηλανδούς δημοσιογράφους και Χανιώτες τυπογράφους, έφερε κοντά δύο μουσεία, ογδόντα χρόνια μετά!
Στις “διαδρομές” των “Χανιώτικων νέων”, τον Μάιο του 2020 παρουσιάστηκε ένα εκτενές αφιέρωμα στην ιστορία της εφημερίδας “Crete News”. Αλλωστε, το Μουσείο Τυπογραφίας σκόπευε να τιμήσει τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης με μία έκθεση, αφιερωμένη στον Τύπο της εποχής εκείνης. Λόγω κορωνοϊού όμως η έκθεση αναβλήθηκε.
Πολλούς ωκεανούς μακριά, στη Νέα Ζηλανδία, το Πολεμικό Μουσείο του Ώκλαντ (Auckland War Memorial Museum) το 2021 απέκτησε μέσω δωρεάς ένα φύλλο της εφημερίδας “Crete News”, της 16ης Μαΐου 1941.
Η επιμελήτρια του Πολεμικού Μουσείου του Ώκλαντ Gail Romano και η βιβλιοθηκονόμος Nina Whittaker, επικοινώνησαν με το Μουσείο Τυπογραφίας, αναζητώντας πληροφορίες για αυτήν την παράξενη αγγλόφωνη εφημερίδα, όπου στη θέση του αγγλικού w χρησιμοποιείται το ελληνικό ω. Με αυτήν την αφορμή, ξεκίνησε μία συνεργασία που συνέβαλε στην τεκμηρίωση του φύλλου, σε μία σχετική δημοσίευση στην ιστοσελίδα του μουσείου τους, η οποία βασίζεται στο δημοσίευμα των “Χ.Ν.”. (https://www.aucklandmuseum.com/discover/stories/blog/2021/the-impossible-newspaper) και στην αναζήτηση ενός ακόμα φύλλου, με σκοπό -αν τελικά βρεθεί- να δοθεί στο Μουσείο Τυπογραφίας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες