Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Τα μυστήρια της Ουαλίας

Μυστικιστική, με πλούσια μυθολογία και εντυπωσιακούς θρύλους, η Ουαλία εκτός από πανέμορφη, σχετίζεται με γοητευτικά και σκοτεινά μυστήρια. Κάθε γωνιά, κάθε περιοχή, κάθε σπιθαμή της είναι γεμάτη από ενδιαφέρουσες ιστορίες που ιντριγκάρουν τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες. Σήμερα θα περιηγηθούμε στα μυστήρια της Ουαλίας, αποκαλύπτοντας μια άλλη πλευρά ενός τόπου που έχει συνδεθεί με απίστευτες δοξασίες.

 

Τα βουνά Berwyn και τα UFO


Γνωστό και ως συμβάν Roswelsh ακριβώς επειδή παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το διαβόητο αντίστοιχο Roswell στις ΗΠΑ, το φαινόμενο του 1974 εξακολουθεί να συζητείται στην Ουαλία, παρά τα επίσημα αρχεία του MOD που κυκλοφόρησαν το 2010 και στόχο είχαν να το υποβαθμίσουν, αν όχι να το… εκμηδενίσουν. Οι ντόπιοι μιλούν για συγκάλυψη συμβάντος που αφορούσε θέαση UFO. Συγκεκριμένα μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι είδαν μια φωτεινή σφαίρα φωτός στα βουνά και ότι είχαν την αίσθηση ενός απέραντου τρόμου. Πολλοί μιλούν για ξεκάθαρη θέαση UFO, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για έναν μη καταγεγραμμένο σεισμό και κάποιοι άλλοι θεωρούν πως ήταν συνδυασμός και των δύο. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κατάλογος των θεωριών είναι μακρύς. Ακόμη και σήμερα, κανείς δεν μπορεί να ορκιστεί για το τι πραγματικά συνέβη στα βουνά Berwyn εκείνη τη μέρα του 1974.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:
https://youtu.be/-0p_zm4c-5E

Το Βυθισμένο Βασίλειο του Cantre’r Gwaelod


Υπάρχουν άπειροι θρύλοι και ιστορίες που συνδέονται με την Ουαλία, και ειδικά με την ακτογραμμή γύρω από τον κόλπο Cardigan. Μια τέτοια ιστορία μοιάζει πολύ με εκείνη που αφορά τη θρυλική Ατλαντίδα. Ο κόλπος Cardigan φιλοξενεί εντυπωσιακά παράκτια μονοπάτια με θέα στον κόλπο και πολλοί λένε πως λάμψεις από κτίρια διακρίνονται αχνά κάτω από το νερό. Η ιστορία, γνωστή ως το Βυθισμένο Βασίλειο του Cantre’r Gwaelod – αφορά μια πόλη κάποτε σε ακμή, που χάθηκε στα κύματα εξαιτίας της απροσεξίας του κλειδοκράτορα, που λεγόταν Seithenyn. Ο θρύλος λέει πως ένα βράδυ, ο Seithenyn μέθυσε τόσο πολύ που δεν ασφάλισε το βασίλειο, με αποτέλεσμα αυτό να πλημμυρίσει μετά από τεράστια καταιγίδα. Μάλιστα είναι πολλοί εκείνοι που ισχυρίζονται ότι κάτω από το νερό, οι καμπάνες του χαμένου βασιλείου χτυπούν μέχρι και σήμερα.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:
https://youtu.be/e8yOIaNn40Q

Teggie, όπως λέμε Nessie


Είναι βέβαιο πως γνωρίζετε τη Nessie, το θρυλικό τέρας του Λοχ Νες, σωστά; Λοιπόν, η Ουαλία έχει το δικό της τέρας των νερών, το οποίο ωστόσο δεν είναι εξίσου διάσημο. Η Ουαλή Nessie, ονομάζεται Teggie και συχνάζει στο Llyn Tegid (σ.σ: στη λίμνη Bala). Εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1975 και πιστεύεται ότι πρόκειται για αμφίβιο με ύψος που ξεπερνά τα 3,5 μέτρα! Στην πάροδο των χρόνων, πολλοί υποστηρίζουν πως είδαν το «τέρας», αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν ουσιαστικές καταγραφές, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη Nessie. Φαίνεται ότι η Nessie και η Teggie είναι δύο καλοεδραιωμένοι βρετανικοί μύθοι που σχετίζονται με το νερό, ή αλλιώς, είναι δυο «ντροπαλά» τέρατα που «στοιχειώνουν» γοητευτικά τη γηραιά Αλβιώνα

Οι κρεμασμένοι του Skirrid Inn

Υπάρχει μια δημοφιλής παμπ στην Ουαλία, το Skirrid Inn, η οποία ωστόσο έχει ένα ζοφερό παρελθόν. Η παμπ υπήρξε αίθουσα δικαστηρίου, όπου δίκαζε ένας σαδιστής δικαστής, ο George Jefferys. Λέγεται πως ο Jefferys ήταν διαβόητος επειδή έστελνε αδιάκριτα κόσμο στην αγχόνη – απολαμβάνοντας τη δύναμη που του έδινε η ιδιότητά του. Φημολογείται μάλιστα ότι μόνο μετά την εξέγερση του Monmouth, το 1865, καταδίκασε και κρέμασε μαζικά περισσότερα από 180 άτομα. Και όχι στην πλατεία της πόλης — αλλά μέσα στο δικαστήριο. Στη σημερινή παμπ δηλαδή. Οι επαναστάτες κατάδικοι κρεμάστηκαν σε μια τεράστια δοκό βελανιδιάς που βρίσκεται ακόμα εκεί. Ναι, η παμπ έχει μια συναρπαστική και τρομακτική ιστορία. Μπορείτε να απολαύσετε τη μπύρα σας εκεί, δίπλα στα φαντάσματα των κρεμασμένων που φημολογείται ότι στοιχειώνουν από τότε το μέρος.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:
https://youtu.be/ZSlGJjFGO4Y

Η στοιχειωμένη έπαυλη του Plas Teg

Τις περισσότερες φορές, οι θρύλοι που αφορούν σε στοιχειωμένα κτίρια προέρχονται από ρομαντικές ιστορίες αγάπης, οι οποίες στην πορεία πήγαν στραβά… Κάπως έτσι συνέβη και με την πανέμορφη αλλά σκοτεινή έπαυλη στο Plas Teg, μια «καταραμένη» ιδιοκτησία με τρομακτική ιστορία. Η έπαυλη βρίσκεται στη Βόρεια Ουαλία και ο θρύλος θέλει την Dorothy, κόρη του Sir John Trevor I, να ερωτεύεται παράφορα τον γιο ενός αγρότη. Long story short, ο πατέρας της δεν ενέκρινε το ειδύλλιο, και η Ντόροθι σχεδίαζε κρυφά να φύγει μακριά με τον αγαπημένο της. Προκειμένου να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή, η κοπέλα έθαψε μερικά κοσμήματα στο έδαφος έξω από την έπαυλη του Plas Teg ώστε το ζευγάρι να μη ζήσει στην ανέχεια. Όμως τα πράγματα φαίνεται πως δεν ήταν με το μέρος των ερωτευμένων. Το βράδυ που η κοπέλα πήγε να ξεθάψει τα κοσμήματα και να το σκάσει με τον αγαπημένο της, έχασε τον δρόμο της μέσα στη σκοτεινή νύχτα και έπεσε κατά λάθος σε πηγάδι αφήνοντας εκεί την τελευταία της πνοή. Ο θρύλος λέει, πως ακόμα και σήμερα, όσοι επισκέπτονται την περιοχή κοντά στην έπαυλη, ισχυρίζονται πως βλέπουν το φάντασμα μιας νεαρής κοπέλας με λευκό φόρεμα να περιφέρεται. Είναι η Dorothy που προσπαθεί να βρει τα κοσμήματά της και να φύγει μακριά με τον αγαπημένο της.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/SsIRmXNbVsA

 

Τι συνέβη στον Owain Glyndwr;


Ο Owain Glyndwr αποτελεί εμβληματική φιγούρα στην Ουαλία. Ηταν πρίγκιπας, εθνικός ήρωας που όμως υπέστη ήττα από τους Άγγλους και τον Ερρίκο Δ, το 1400. Και παρότι όλοι τον ξέρουν (και οι ντόπιοι φροντίζουν ώστε να τον μάθουν και οι επισκέπτες) κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε. Η ιστορία λέει πως μετά την ήττα του, τράπηκε σε φυγή, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια Glyndwr αιχμαλωτίστηκε. Λέγεται πως οι πιστοί του άνδρες τον κράτησαν κρυμμένο για χρόνια, και τελευταία φορά που καταγράφηκε η παρουσία του ήταν γύρω στα 1412. Μετά από εκείνη την ημερομηνία όμως, πέπλο μυστηρίου καλύπτει την πορεία του. Δεν είναι γνωστό ούτε πώς, ούτε που πέθανε, ούτε που βρίσκεται το μνήμα του και τα λείψανά του. Ενα σκοτεινό μυστήριο, που αφορά πραγματικό ιστορικό πρόσωπο, ένα μυστήριο που ακόμα και σήμερα μπερδεύει τους ιστορικούς και πυροδοτεί σωρεία αντιπαραθέσεων σχετικά με την κατάληξη του σπουδαίου άντρα.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:
https://youtu.be/UhwBZPa6H-4


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα