Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Πώς φυτεύουμε το μπλε γιασεμί σε γλάστρα;

Πλουμπάγκο, ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα γαλάζια λουλούδια. Γνωστό και ως μπλε γιασεμί ή κινέζικο γιασεμί, το πλουμπάγκο είναι ένα πολυετές φυτό με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος δύο μέτρων και αντίστοιχο πλάτος. Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, το πλουμπάγκο είναι ένα ανθεκτικό φυτό που αντέχει στον ήλιο και τη ζέστη. Μπορούμε να φυτέψουμε το πλουμπάγκο σε γλάστρα στο μπαλκόνι, για να αναπτυχθεί πάνω στα κάγκελα, σε πέργκολα, ή σε ξύλινο πλαίσιο πάνω στον τοίχο μας. Φυτεύουμε το πλουμπάγκο σε σημεία με δυτική ή ανατολική έκθεση, προφυλαγμένα από δυνατούς ανέμους. Για τη φύτευση του πλουμπάγκο, επιλέγουμε γλάστρες διαμέτρου και ύψους 30 εκατοστών για να μεγαλώσει γρήγορα και να κάνει πολλά λουλούδια. Γεμίζουμε τις γλάστρες με εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει κομπόστ και περλίτη για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα.

Πότε φυτεύεται το κουνουπίδι και σε τι αποστάσεις;


H φύτευση του κουνουπιδιού στον λαχανόκηπο ξεκινά τον Αύγουστο και φτάνει συνήθως μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Υπάρχουν, επίσης, πρώιμες ποικιλίες που φυτεύονται την άνοιξη. Ο πολλαπλασιασμός του κουνουπιδιού γίνεται με σπόρο. Μπορούμε, βέβαια, να προμηθευτούμε έτοιμα σπορόφυτα κουνουπιδιού από φυτώρια ή να το φυτέψουμε σε σπορείο 1,5 μήνα πριν τη μεταφύτευση στο χωράφι. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια του κουνουπιδιού είναι περίπου 40-50 εκατοστά επί της γραμμής και 60-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αν έχουμε περιορισμένο χώρο ή όταν καλλιεργούμε σε υπερυψωμένα παρτέρια, το κουνουπίδι μπορεί να συγκαλλιεργηθεί μαζί με κρεμμύδια, πατάτες, σέλινο, άνηθο και μαρούλι.

Ποιες συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη συγκομιδή της ελιάς;


Κατά τη συγκομιδή της ελιάς, αποφεύγουμε το ράβδισμα και το κλάδεμα των ελαιόδεντρων με βροχερό καιρό και συνθήκες υψηλής υγρασίας, καθώς δημιουργούνται πληγές στα κλαδιά των ελαιόδεντρων. Αυτές οι πληγές μπορούν να αποτελέσουν εστίες μόλυνσης και ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών με κυριότερη την καρκίνωσης της ελιάς. Πώς αντιμετωπίζουμε την καρκίνωση της ελιάς Σε κάθε περίπτωση μετά τη συγκομιδή της ελιάς, το ψέκασμα με χαλκό είναι επιβεβλημένο για την αντιμετώπιση των ασθενειών και για τη διατήρηση υγιών ελαιόδεντρων.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα