Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Τα μυστικά του Κήπου…

Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για τις ντομάτες μας;

Η καλλιέργεια της ντομάτας έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση για να δώσει πλούσια καρποφορία και παραγωγή ζουμερών και γλυκών καρπών. Κατά τη βασική λίπανση όταν φυτεύουμε, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, που περιέχει άζωτο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. H επόμενη λίπανση της ντοματιάς γίνεται περίπου 2-3 βδομάδες μετά τη φύτευση και επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του λιπάσματος μία φορά το μήνα. Η συμπληρωματική προσθήκη καλίου στις ντοματιές βοηθά στην παραγωγή μεγάλων και ζουμερών καρπών, ενώ η προσθήκη μαγνησίου βοηθά σημαντικά στο πρασίνισμα των φύλλων της ντομάτας, καθώς διευκολύνει τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης.

Ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης, τα κηπευτικά έχουν διαφορετικές ανάγκες σε νερό;

Τα μικρά φυτά λαχανικών που μόλις έχουν φυτευτεί χρειάζονται διαφορετική ποσότητα νερού σε σχέση με φυτά κηπευτικά που βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας. Αρχικά, τα λαχανικά μόλις μεταφυτευτούν στο χώμα θέλουν αρκετή υγρασία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο νέο εδαφικό περιβάλλον. Στη συνέχεια, αραιώνουμε τη συχνότητα των ποτισμάτων για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα του φυτού. Καθώς οι ρίζες πηγαίνουν βαθύτερα στο χώμα για την αναζήτηση νερού, ως αποτελέσμα δημιουργούνται πιο δυνατά φυτά. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, χρειάζονται επαρκή υγρασία. Σε αυτό το στάδιο ποτίζουμε προσεκτικά, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει πτώση ανθέων και μείωση της παραγωγής. Κατά την περίοδο της καρποφορίας και της ωρίμανσης των καρπών, τα λαχανικά μας εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε νερό και πρέπει να ποτίζουμε τακτικά.

Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη γαρδένια;


Η γαρδένια είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται τακτική λίπανση για να διατηρήσει το έντονο πράσινο χρώμα της και να μας δώσει πολλά λουλούδια. Προσθέτουμε λίπασμα στις γαρδένιες μία φορά το μήνα, εκτός την περίοδο του Αυγούστου που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τον Ιανουάριο που επικρατεί πολύ παγωνιά για να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα στο φυτό μας. Η γαρδένια χρειάζεται πλήρες λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο και μαγνήσιο. Προτιμάμε ειδικά λιπάσματα για οξύφιλα φυτά που ενισχύουν την ανθοφορία της γαρδένιας, χωρίς να αυξάνουν το pH του εδάφους. Αποφεύγουμε να βάζουμε στη γαρδένια λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, όπως αμμωνία και ουρία, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν καφέ ή μαύρα καψίματα στις άκρες των φύλλων, καθώς και πτώση των λουλουδιών.   Επειδή η γαρδένια είναι ευαίσθητη στην έλλειψη σιδήρου και εμφανίζει κιτρίνισμα στα νεαρά φύλλα (οι νευρώσεις των φύλλων της παραμένουν πράσινες), χρειάζεται λίπασμα σιδήρου.

 

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

 

 

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα