Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Τα μυστικά του κήπου

Πώς βελτιώνουμε την καρπόδεση της ελιάς;

Μπορούμε να βελτιώσουμε την καρπόδεση της ελιάς και να εξασφαλίσουμε αύξηση της παραγωγής, τόσο των ελαιοποιήσιμων ποικιλιών όσο και των επιτραπέζιων ποικιλιών, με τη χρήση βιοδιεγερτών. Οι βιοδιεγέρτες είναι ένας κατάλληλος συνδυασμός θρεπτικών στοιχείων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ανάπτυξη των φυτών, τη βελτίωση της καρπόδεσης και τον καλύτερο σχηματισμό καρπών.

Οι βιοδιεγέρτες που βοηθούν στην καρπόδεση της ελιάς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων (ροδακινιές, βερικοκιές, μηλιές, αχλαδιές, κερασιές, λεμονιές, πορτοκαλιές), σε αμπέλια, καθώς και σε καλλιέργειες κηπευτικών (ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, κολοκύθι, φράουλα). Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι σημαντικό να επιλέγουμε αξιόπιστα και δοκιμασμένα σκευάσματα για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στην καρπόδεση της ελιάς.

Οι βιοδιεγέρτες και τα καρποδετικά σκευάσματα διαθέτουν σημαντικές ιδιότητες που ενισχύουν σημαντικά την άνθηση και την καρπόδεση της ελιάς, καθώς:

• Βελτιώνουν τον σχηματισμό των λουλουδιών της ελιάς.
• Διατηρούν ανοιχτό το λουλούδι της ελιάς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Αυξάνουν τη συγκέντρωση των σακχάρων στο νέκταρ της γύρης.
• Βελτιώνουν την ανθεκτικότητα του λουλουδιού σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι.

Οι βιοδιεγέρτες και τα καρποδετικά εφαρμόζονται διαφυλλικά με ψέκασμα (ράντισμα) σε όλο το φύλλωμα της ελιάς, σε τρία στάδια, για να πετύχουμε σημαντική βελτίωση της καρπόδεσης και αύξηση της παραγωγής. Η πρώτη εφαρμογή γίνεται κατά τον σχηματισμό της ταξιανθίας της ελιάς, για να επιτύχουμε καλύτερη καρπόδεση. Η δεύτερη εφαρμογή γίνεται κατά το στάδιο της πλήρη ανθοφορία της ελιάς, για να μειώσουμε την πτώση καρπών. Η τρίτη εφαρμογή γίνεται μετά την καρπόδεση, στο στάδιο του μικρού καρπού, για να αναπτυχθεί καλύτερα ο καρπός της ελιάς.

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της μελίγκρας με φυσικό οικολογικό τρόπο;

Τα μυστικά του κήπουΈνας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της μελίγκρας με ράντισμα είναι χρησιμοποιώντας μία αυτοσχέδια συνταγή που φτιάχνουμε με σπιτικά υλικά διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Για την προληπτική αντιμετώπιση από τα έντομα της μελίγκρας, ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε 2 βδομάδες, από την άνοιξη μέχρι το φθινοπωρο. Σε περίπτωση προσβολής των φυτών από μελίγκρα, ο ψεκασμός με διάλυμα πράσινου σαπουνιού πρέπει να γίνεται κάθε βδομάδα.

Επίσης, για την καταπολέμηση των αφίδων, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών 1-2 φορές τον μήνα με βιολογικά εντομοκτόνα. Τα πιο απολεσματικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της μελίγκρας είναι ο θερινός πολτός, τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι εγκεκριμένα για χρήση στη βιολογική γεωργία και μπορούμε να τα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Το ράντισμα των φυτών γίνεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 28°C, καθώς σε υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα