Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

Τα μυστικά του κήπου

Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια της κολοκυθιάς;

Η κολοκυθιά είναι σχετικά απαιτητική σε νερό για να έχει καλή ανάπτυξη, σημαντική καρποφορία και πλούσια παραγωγή. Συγκεκριμένα, οι κολοκυθιές χρειάζονται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης, ενώ τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να χρειαστούν πότισμα και κάθε μέρα, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό. Κατάλληλο σύστημα άρδευσης για το πότισμα της κολοκυθιάς είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι πιο αποτελεσματικό, πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά πιο ωφέλιμο. Η υπερβολική ποσότητα νερού, καθώς και η διαβροχή του φυλλώματος της κολοκυθιάς, κατά το πότισμα, συντελεί στην εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών, όπως το ωίδιο.

Πώς φυτεύονται τα βλίτα και σε τι αποστάσεις;

Η σπορά του βλίτου στον κήπο γίνεται πεταχτά, σχεδόν επιφανειακά και με μια τσουγκράνα ενσωματώνουμε τους σπόρους σε βάθος 1-2 εκατοστών. Επειδή ο σπόρος του βλίτου είναι μικροσκοπικός, μπορεί να αναμιχθεί σε ποταμίσια άμμο, για να γίνει πιο αραιή και ομοιόμορφη η σπορά του. Αν το βλίτο φυτρώσει πολύ πυκνά, καλό είναι να ξεριζώνουμε μερικά φυτά και να το αραιώνουμε. Μπορούμε να φυτέψουμε τον σπόρο του βλίτου σε κυπελάκια σπορείου και να τον μεταφυτέψουμε όταν θα φτάσουν τα φυτά σε ύψος 10 εκατοστών. Φυτεύουμε τα νεαρά φυτά βλίτου είτε στο χωράφι, είτε μεμονωμένα σε γλάστρες σε αποστάσεις 20-30 εκατοστών.

Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στις φράουλες;

Η καλλιέργεια της φράουλας είναι απαιτητική σε θρεπτικά συστατικά για να έχει πλούσια ανάπτυξη και σημαντική παραγωγή. Κατά τη μεταφύτευση της φράουλας στο χωράφι, ενσωματώνουμε χωνεμένη κοπριά, κομπόστ και πλήρες βιολογικό λίπασμα για να αφρατέψουμε το έδαφος και να το εμπλουτίσουμε με οργανική ουσία. Στη συνέχεια, είναι αναγκαίο να προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, μία φορά το μήνα, ώστε οι φράουλες μας να αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος και πλούσια γλυκιά γεύση. Πολλές φορές, οι φράουλες που τρώμε είναι κάπως ξινές και δεν ωριμάζουν γρήγορα. Σε αυτή την περίπτωση, προσθέτουμε συμπληρωματικά, βιολογικό λίπασμα καλίου για να γλυκάνουν οι καρποί.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες