Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

Tα Μυστικά του Κήπου

Πότε ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα;

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για να καταλάβουμε ότι ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Το πιο εμφανές σημάδι για να μεταφυτέψουμε τα φυτά μας είναι όταν έχει αναπτύξει πυκνές ρίζες που εξέρχονται από το πάνω ή από το κάτω μέρος της γλάστρας. Βέβαια, αρκετές φορές, οι ρίζες των φυτών μπορεί να έχουν πυκνώσει χωρίς να βγαίνουν εξωτερικά. Αν δούμε σταδιακά να κιτρινίζει το φύλλωμά τους ή να πέφτουν τα φύλλα, είναι πολύ πιθανό να χρειάζονται αλλαγή γλάστρας. Όταν οι ρίζες έχουν γεμίσει τη γλάστρα, τα φυτά δυσκολεύονται να απορροφήσουν νερό και θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή ανάπτυξή τους. Άλλη μία σαφής ένδειξη πυκνού ριζικού συστήματος και ανάγκης των φυτών για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι όταν ο όγκος του φυλλώματος ξεπερνά το διπλάσιο της διαμέτρου της γλάστρας.

Πώς φτιάχνουμε υγρό λίπασμα κομπόστ για τα φυτά;

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα εξαιρετικό φυσικό υγρό λίπασμα για τα φυτά μας χρησιμοποιώντας το κομπόστ το κήπου μας. Συγκεκριμένα, σε 5 λίτρα νερό, βάζουμε ένα κιλό κομπόστ σε ένα τούλι και το αφήνουμε για 3 ημέρες για να εμπλουτιστεί σταδιακά. Το εκχύλισμα κομπόστ που δημιουργείται είναι ένα υγρό λίπασμα με το οποίο μπορούμε να ποτίσουμε τα φυτά μας για να δυναμώσουν. Το υγρό λίπασμα κομπόστ τονώνει τα φυτά και χρησιμοποιείται, επίσης, για να αντιμετωπίσουν δυσμενείς συνθήκες όπως παγετού, ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών. Το υγρό λίπασμα κομπόστ μπορεί να εφαρμοστεί και με ψεκασμό στο φύλλωμα των φυτών ως διαφυλλικό λίπασμα για να τονώσει τα φυτά μας και να τα ενισχύσει άμεσα με θρεπτικά συστατικά.

Πόσο συχνά χρειάζονται πότισμα οι πετούνιες;

Οι πετούνιες έχουν μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα, καθώς δεν τους αρέσει η υπερβολική υγρασία και η ξηρασία. Κατά την περίοδο της άνοιξης, ποτίζουμε τις πετούνιες περίπου δυο φορές την εβδομάδα, ενώ σε περιόδους καύσωνα χρειάζονται συχνότερο πότισμα κάθε 2 μέρες. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι πετούνιες που βρίσκονται σε κρεμαστά καλάθια λόγω γρήγορης αποστράγγισης του νερού, καθώς και οι έρπουσες ποικιλίες που έχουν μεγάλη βλαστική ανάπτυξη και ανθοφορία απαιτούν συχνότερο πότισμα, κάθε 1-2 μέρες. – Πηγή: www.mistikakipou.gr

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες