Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Tα Μυστικά του Κήπου

Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος και σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τις ντομάτες;

Κατά την φύτευση της ντομάτας ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκους φύτευσης, σε μορφή κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο. Με αυτόν τον τρόπο, εμπλουτίζουμε το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία και ταυτόχρονα το κάνουμε πιο αφράτο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς σε αφράτο χώμα οι ρίζες του φυτού της ντομάτας προχωράνε περισσότερο μέσα στο έδαφος, το φυτό έχει καλύτερη στήριξη και ανάπτυξη, θέτοντας της βάσης για υψηλότερη και πιο ποιοτική παραγωγή. Φυτεύουμε τα φυτά της ντομάτας στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις που δημιουργούν προβλήματα. Αν φυτέψουμε τις ντοματιές μας σε αποστάσεις ενός μέτρου μεταξύ των φυτών τομάτας και 1,5-2 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης, είναι σίγουρο ότι εξασφαλίζουμε τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών.

Γιατί ασπρίζει το χώμα στις γλάστρες;

Όλοι αναγνωρίζουμε το υγιές χώμα με το καθαρό σκούρο καφέ χρώμα και την αφράτη υφή. Με τον καιρό και καθώς φροντίζουμε τα φυτά που έχουμε σε γλάστρα, μπορεί να εμφανιστούν κάποια ασπρίσματα στην επιφάνεια του χώματος. Μήπως υπάρχει κάποια ασθένεια; Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι η μούχλα, ειδικά αν οι γλάστρες βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο που δεν έχει καλό αερισμό. Μήπως έχει αρρωστήσει το φυτό και το άσπρισμα είναι μία ένδειξη; Τι συμβαίνει όταν το χώμα στη γλάστρα αρχίζει να ασπρίζει και να καλύπτεται από ένα λευκό στρώμα; Tο άσπρισμα του χώματος στις γλάστρες των φυτών, κατά κύριο λόγο εμφανίζεται σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την εμφάνιση λευκής μούχλας στο χώμα που οφείλεται στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών μέσα στη γλάστρα. Η δεύτερη αιτία που δημιουργεί ασπρίλα στο χώμα της γλάστρας είναι η υπερβολική συσσώρευση αλάτων από λιπάσματα ή από το νερό ποτίσματος.

Γιατί κοκκινίζουν τα φύλλα των φυτών;

Κατά τη διάρκεια του χρόνου τα φύλλα των φυτών κιτρινίζουν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά την εποχή του φθινοπώρου πριν πέσουν, εμφανίζουν ένα κόκκινο χρώμα. Το κόκκινο χρώμα στα φύλλα οφείλεται σε μία ομάδα χρωστικών που ονομάζονται ανθοκυάνες, τις οποίες συναντάμε επίσης στα κόκκινα, πορφυρά και μπλε λουλούδια. Οι ανθοκυάνες έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τα φυτά σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς περιέχουν αντιοξειδωτικά. Εκτός από τα φύλλα και τα λουλούδια, οι ανθοκυάνες υπάρχουν και σε καρπούς κόκκινου χρώματος, όπως στις ντομάτες, στις κόκκινες πιπεριές, στα βατόμουρα και στις φράουλες. Ο σχηματισμός ανθοκυανών και το κοκκίνισμα στα φύλλα εμφανίζεται σε πολλά φυτά την εποχή του φθινοπώρου, μπορεί ωστόσο να προκληθεί και από άλλες αιτίες. Κάποιες φορές σχετίζονται με τη φυσιολογική λειτουργία των φυτών, λόγω παγωνιάς ενώ σε άλλες περιπτώσεις αποτελούν σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα στην ανάπτυξη των φυτών.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες