Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Τα μυστικά του κήπου

Τι έδαφος χρειάζεται η καλλιέργεια του κρεμμυδιού;

Τα κρεμμύδια προτιμούν ελαφρύ αμμώδες χώμα με καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθούν καλύτερα και να σχηματίσουν μεγαλύτερο βολβό. Η σωστή προετοιμασία του εδάφους είναι ιδιαίτερα σημαντική πριν ξεκινήσουμε την καλλιέργεια. Πριν τη φύτευση του κρεμμυδιού είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε στο έδαφος οργανική ουσία και υλικά βελτίωσης του εδάφους όπως η χωνεμένη κοπριά και το κομπόστ. Κατά την φύτευση των βολβών του κρεμμυδιού, μπορούμε να προσθέσουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα για ενδυνάμωση της καλλιέργειας, ειδικά αν το χωράφι μας καλλιεργείται κάθε χρόνο και έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά.

Πώς εφαρμόζουμε τους βιοδιεγέρτες και τα καρποδετικά σκευάσματα στην καλλιέργεια της ελιάς;

Οι βιοδιεγέρτες και τα καρποδετικά εφαρμόζονται διαφυλλικά με ψέκασμα (ράντισμα) σε όλο το φύλλωμα της ελιάς, σε τρία στάδια, για να πετύχουμε σημαντική βελτίωση της καρπόδεσης και αύξηση της παραγωγής. Η πρώτη εφαρμογή γίνεται κατά τον σχηματισμό της ταξιανθίας της ελιάς, για να επιτύχουμε καλύτερη καρπόδεση. Η δεύτερη εφαρμογή γίνεται κατά το στάδιο της πλήρη ανθοφορία της ελιάς, για να μειώσουμε την πτώση καρπών. Η τρίτη εφαρμογή γίνεται μετά την καρπόδεση, στο στάδιο του μικρού καρπού, για να αναπτυχθεί καλύτερα ο καρπός της ελιάς.

Ποια είδη πανσέ υπάρχουν;

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη και ποικιλίες πανσέδων για να επιλέξουμε με διαφορετικούς χρωματισμούς, μεγαλύτερα ή μικρότερα άνθη και χαρακτηριστικά στίγματα στα λουλούδια. Ας ξεκινήσουμε με τους μονόχρωμους πανσέδες σε κίτρινο, πορτοκαλί, μπορντό, μωβ, λευκό, ακόμα και μπλε χρώμα και ας συνεχίσουμε με τους πανσέδες που διαθέτουν πολύχρωμους συνδυασμούς στα λουλούδια τους. Συνήθως, τα λουλούδια του πανσέ, έχουν περισσότερα του ενός χρώματα και διαθέτουν στίγματα. Πολύ ιδιαίτεροι είναι και οι πανσέδες με μεγάλα άνθη που διαθέτουν μία μαύρη κηλίδα στο κέντρο του άνθους. Οι ποικιλίες πανσέδων με μικρότερα λουλούδια χρησιμοποιούνται περισσότερο για εδαφοκάλυψη και παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες