Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

Tα Μυστικά του Κήπου…

Τι προσφέρει το μαγνήσιο στα φυτά και που το συναντάμε;

Ο ρόλος του μαγνησίου (Mg) είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη θρέψη των φυτών. Η προσθήκη λιπάσματος μαγνησίου βοηθά αρκετές λειτουργίες μεταβολισμού των φυτών που έχουν σαν αποτέλεσμα την καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Συγκεκριμένα, το μαγνήσιο:
– Διαθέτει βασικό ρόλο στη διαδικασία φωτοσύνθεσης και στο σχηματισμό της χλωροφύλλης που προκαλεί το πρασίνισμα στα φύλλα.
– Έχει σημαντικό ρόλο στο μηχανισμό σύνθεσης των πρωτεϊνών των φυτών και στον μεταβολισμό του φωσφόρου.
– Βοηθά στην εμφάνιση ανθεκτικότητας των φυτων σε μυκητολογικές ασθένειες.
– Συντελή στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας των φυτών σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία και σε συνθήκες ξηρασίας.

Πώς επιλέγουμε και προετοιμάζουμε τον πατατόσπορο για την φύτευση;

Προτιμάμε μικρού μεγέθους πατατόσπορο, ο οποίος δεν χρειάζεται τεμαχισμό κατά το φύτεμα. Φροντίζουμε να απομακρύνουμε κάθε πληγωμένο ή σάπιο κόνδυλο και τοποθετούμε τον υγιή πατατόσπορο σε τελάρα. Φυλάσσουμε τα τελάρα με τις πατάτες σε χώρους με υψηλή υγρασία και χαμηλό φωτισμό, σε θερμοκρασία 16-18 βαθμών Κελσίου για να βγουν τα φύτρα γρήγορα. Σκεπάζουμε τις πατάτες με μια λινάτσα, ώστε να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι.Μπορούμε να ψεκάσουμε τον πατατόσπορο με διάλυμα κρασιού ή ξυδιού με νερό σε αναλογία 1:1 για να επιταχύνουμε και να βελτιώσουμε την έκπτυξη φυτρών διατηρώντας πάντα τον πατατόσπορο σε δροσερό περιβάλλον. Ο πατατόσπορος είναι έτοιμος να φυτευτεί όταν έχει βγάλει φύτρα μήκους 1-1,5 εκατοστού.

Τι προσφέρει η οργανική ουσία στα φυτά και στο έδαφος;

Η οργανική ουσία είναι το υλικό που προέρχεται από την αποσύνθεση φυτών, ζωικών υπολειμμάτων και μικροοργανισμών που υπάρχουν στην επιφάνεια του εδάφους και μέσα στο χώμα. Η οργανική ουσία είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους και για τα φυτά, καθώς προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα:
– Ενισχύει διαρκώς τα φυτά με θρεπτικά στοιχεία λειτουργώντας ως ένα φυσικό λίπασμα.
– Βελτιώνει τη δομή του εδάφους, καθώς κάνει το χώμα πιο αφράτο, ενώ παράλληλα το προστατεύει από διάβρωση λόγω ανέμων ή έντονων βροχοπτώσεων.
– Δημιουργεί συνθήκες καλύτερου αερισμού στο χώμα και έτσι συντελεί στην καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.
– Βοηθάει στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους από τα φυτά. Τα θρεπτικά στοιχεία πολλές φορές βρίσκονται στο χώμα και λόγω χαμηλού ή υψηλού pH δύσκολα αφομοιώνονται από τα φυτά.
– Βελτιώνει τη συγκράτηση υγρασίας στο χώμα και την αξιοποίηση της από το ριζικό σύστημα των φυτών.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες