18.9 C
Chania
Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2026

Τα Μυστικά του Κήπου…

Κώστα, τι ζηµιά κάνει ο ρυγχίτης στην καλλιέργεια της ελιάς;

Ο ρυγχίτης είναι ένα µικρό σκαθάρι καστανοκόκκινου χρώµατος που κάθε χρόνο δηµιουργεί προβλήµατα στην καλλιέργεια της ελιάς. Την περίοδο της άνοιξης, ο ρυγχίτης προσβάλλει και το φύλλωµα της ελιάς, καθώς τρέφεται από τα τρυφερά φύλλα και από τις κορυφές της νέας βλάστησης. Η πιο σηµαντική ζηµιά που κάνει ο ρυγχίτης στα ελαιόδεντρα είναι ότι προσβάλλει τους καρπούς της ελιάς τόσο για να τραφεί όσο και για να αφήσει τα αβγά του. Ως αποτέλεσµα, ο ρυγχίτης µπορεί να προκαλέσει σηµαντική πρώιµη καρπόπτωση και µείωση της συγκοµιδής. Χαρακτηριστικό σύµπτωµα της προσβολής από ρυγχίτη στα ελαιόδεντρα είναι ξηρές τρύπες που θυµίζουν κρατήρα πάνω στην επιφάνεια των νεαρών καρπών. Η καταπολέµηση του ρυγχίτη συστήνεται να γίνεται προληπτικά, αµέσως µετά την καρπόδεση, σε ελαιώνες που έχει παρατηρηθεί σηµαντική προσβολή τα τελευταία δύο χρόνια. ∆ιαφορετικά, όταν εντοπίσουµε υψηλούς πληθυσµούς του ρυγχίτη, κατά την περίοδο ανάπτυξης του ελαιόκαρπου, γίνεται καταπολέµηση µε τους κατάλληλους ψεκασµούς του φυλλώµατος. Για την καταπολέµηση του ρυγχίτη, ψεκάζουµε µε εγκεκριµένα βιολογικά εντοµοκτόνα όπως ο θερινός πολτός και το φυσικό πύρεθρο που προµηθευόµαστε από γεωπονικά καταστήµατα.

Κώστα, ποια εποχή και πώς φυτεύουµε τις ντάλιες σε γλάστρα και στον κήπο;

Η ντάλια φυτεύεται την εποχή της άνοιξης, τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στο µπαλκόνι, και µας χαρίζει την πλούσια ανθοφορία της µέσα στο καλοκαίρι, µέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Κατά τον σχεδιασµό του κήπου µας, φυτεύουµε τις ντάλιες σε σειρές, επιλέγοντας τις ψηλές ντάλιες στις πίσω θέσεις του κήπου, ενώ στα µπροστινά σηµεία τις χαµηλότερες, σε απόσταση 50-60 εκατοστών µεταξύ των φυτών και 1-1,5 µέτρο µεταξύ των σειρών. Φυτεύουµε τους κονδύλους της ντάλιας σε βάθος 12-15 εκατοστών µε τα «µάτια» προς τα επάνω. Χρησιµοποιούµε κάποιο στήριγµα 1,5 µέτρου (καλάµι ή πάσαλο) που τοποθετούµε στο χώµα δίπλα στις τρύπες που φυτεύουµε τους κονδύλους για να δέσουµε τα φυτά όταν φθάσουν τα 30-40 εκατοστά σε ύψος, καθώς ο άνεµος µπορεί να τα λυγίσει ή και να σπάσει τον βλαστό. Τοποθετούµε καρτελάκια σε κάθε στήριγµα µε πληροφορίες, για να γνωρίζουµε ποια ποικιλία ντάλιας έχουµε φυτέψει στο

συγκεκριµένο σηµείο. Οι πληροφορίες αυτές θα µας χρειαστούν το φθινόπωρο, όταν θα ξεραθεί το ανθικό στέλεχος, για την αποθήκευση των κονδύλων της ντάλιας για την επόµενη χρονιά προκειµένου να γνωρίζουµε το ύψος και το χρώµα της ντάλιας που είχαµε τοποθετήσει σε κάθε σηµείο φύτευσης.

Κώστα, τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της φράουλας για να αναπτυχθεί;

Η καλλιέργεια της φράουλας ευδοκιµεί σε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς το φυτό χρειάζεται τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο την ηµέρα για να δώσει ποιοτική παραγωγή. Πρέπει να γνωρίζουµε πως τα φυτά της φραουλιάς είναι ευαίσθητα σε υψηλές θερµοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθµούς Κελσίου. Για το λόγο αυτό, σε περιοχές µε πολύ ζεστό κλίµα, προτιµούµε να φυτεύουµε σε ηµισκιερές θέσεις. Κατά τη φύτευση της φράουλας στον κήπο και στο χωράφι µας, διαµορφώνουµε υπερυψωµένες θέσεις φύτευσης σε «σαµαράκια» για να στραγγίζει καλά το νερό και να πετύχουµε πρωιµότητα στην παραγωγή. Επιπλέον, µπορούµε να σκεπάσουµε το έδαφος µε γεωύφασµα ή να χρησιµοποιήσουµε φυσικά υλικά εδαφοκάλυψης για να περιορίσουµε την άναπτυξη ανεπιθύµητων αγριόχορτων και να βοηθήσουµε τα φυτά φραουλιάς να αναπτυχθούν καλύτερα.

 

* Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα