Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Πώς γίνεται η φύτευση του υάκινθου;
Άλλοι τον λένε υάκινθο και άλλοι ζουμπούλι! Όπως και να το πεις, το έντονο μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών του παραμένει μοναδικό! Ο υάκινθος, λοιπόν, είναι από τα ομορφότερα βολβώδη λουλούδια φθινοπωρινής φύτευσης που συναντάμε σε παρτέρια, σε μεγάλους κήπους, καθώς και σε γλάστρες σε μπαλκόνια, όπου ανθίζει συνήθως 2-2,5 μήνες μετά τη φύτευση του βολβού. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες υάκινθου σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων από ροζέ, γαλάζιο, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο μέχρι και λευκό. Και βέβαια, το ξεχωριστό διατσέντο, μια πολύ αρωματική ποικιλια υάκινθου με λευκά άνθη που καλλιεργείται στα Επτάνησα και σε νησιά του Αιγαίου. Ο πολλαπλασιασμός του υάκινθου γίνεται κυρίως με βολβούς, καθώς εισέρχεται πιο γρήγορα στην ανθοφορία σε σχέση τη φύτευση από σπόρο. Φυτεύουμε λοιπόν τον βολβό σε βάθος περίπου 8-12 εκατοστών, μέσα στο χώμα φροντίζοντας ώστε η μύτη (οφθαλμός) του βολβού να είναι προς τα πάνω. Τοποθετούμε τους βολβούς του υάκινθου σε αποστάσεις μεταξύ 15-20 εκατοστών για τη φύτευση, ώστε να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία. Ο υάκινθος αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις, προφυλαγμένες από δυνατούς ανέμους.

Πώς χρησιμοποιούμε το κομπόστ για τα φυτά;
mistikakipou_dimiourgia-compost-370x220Το κομπόστ έχει εξαιρετικές εδαφοβελτιωτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι ως φυσικό λίπασμα που εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία το έδαφος. Το έτοιμο κομπόστ, αυτό που έχει «ωριμάσει» δηλαδή, αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για το χώμα του κήπου μας κατά τη φύτευση καθώς βελτιώνει την στράγγιση, τον αερισμό καθώς και την λειτουργία των ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους. Για τον κήπο μας, μία καλή αναλογία αφράτου χώματος, καλοχωνεμένης κοπριάς και κομπόστ είναι 2:1:1 για να προσθέσουμε, προκειμένου να βελτιώσουμε το έδαφος φύτευσης και παράλληλα να δώσουμε θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών μας. Η ενσωμάτωση του κομπόστ, μπορεί να γίνει πριν φυτέψουμε τα λαχανικά μας, τα καλλωπιστικά φυτά αλλά και τα δέντρα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλό αυτοσχέδιο μίγμα για να γεμίσουμε τις γλάστρες μας χρησιμοποιώντας αφράτο κηπόχωμα, κομπόστ και άμμο σε αναλογία 2:1:1.

Τι συνθήκες χρειάζεται  η φτέρη για να αναπτυχθεί;
mistikakipou-fteri-frontidaΗ φτέρη είναι ένα καταπράσινο φυτό που μπορούμε να διατηρήσουμε στον κήπο, καθώς και μέσα στο σπίτι για να δώσουμε ζωντάνια και να δημιουργήσουμε μοναδικές διακοσμητικές συνθέσεις. Η φτέρη ανήκει στα τροπικά φυτά και αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Σε εξωτερικό χώρο, επιλέγουμε ημισκιερές και σκιερές θέσεις που δεν βρίσκονται εκτεθιμένα στον έντονο μεσημεριανό ηλιο του καλοκαιριού. Για να φυτέψουμε τη φτέρη σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, επιλέγουμε σημεία με ανατολική ή δυτική έκθεση. Αν πάλι θέλουμε να την τοποθετήσουμε μέσα στο σπίτι, επιλέγουμε ένα φωτεινό χώρο που δεν χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Η φτέρη είναι ευαίσθητη τόσο σε χαμηλές θερμοκρασίες όσο και σε πολύ υψηλές, καθώς και σε απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Καθώς είναι ευαίσθητη σε ψυχρά και θερμά ρεύματα, είναι σημαντικο να της εξασφαλίσουμε μία προφυλαγμένη θέση. Η φτέρη δεν έχει ιδιάιτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος και το χώμα που τη φυτεύουμε, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα