Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Ποιες είναι οι κυριότερες ποικιλίες µανταρινιάς;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες µανταρινιάς, πρώιµες και όψιµες, µικρόκαρπες και µεγαλόκαρπες, µε καρπούς µε σπόρια (κουκούτσια) ή χωρίς, που µπορούµε να επιλέξουµε.

Ποικιλία µανταρινιάς Κληµεντίνη: Η πιο δηµοφιλής ποικιλία µανταρινιάς θεωρείται η Κληµεντίνη, µε καρπούς σχετικά µικρού µεγέθους, αρωµατικούς, πολύ γευστικούς και µε λίγους σπόρους (κουκούτσια) και λεπτό φλοιό που καθαρίζεται εύκολα. Ωριµάζει στα τέλη του φθινοπώρου.

Ποικιλία µανταρινιάς Νόβα (Nova):Εξαιρετική πρώιµη ποικιλία µανταρινιάς µε πολύ γευστικούς και χυµώδεις µεγάλους καρπούς, χωρίς ή λίγα σπόρια, και φλοιό που καθαρίζεται πολύ εύκολα. Ανθεκτική στην παγωνιά, ωριµάζει στα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειµώνα.

Ποικιλία κοινού ή µεσογειακού µανταρινιού:Παραδοσιακή αρωµατική ποικιλία µανταρινιού µε γλυκιά και χυµώδης γεύση, µέσο µέγεθος λεπτό φλοιό και καρπούς µε πολλούς σπόρους που ωριµάζουν αρχές του χρόνου. Ποικιλία ανθεκτική στο ψύχος, συναντάται κατά τόπους και µε άλλες ονοµασίες όπως χιώτικη ποικιλία, µανταρίνι Αργολίδας, µανταρίνι Χανίων και µανταρίνι Καλύµνου.

Ποικιλία µανταρινιάς Ανκόρ (Encore):Όψιµη ποικιλία µανταρινιάς, πολύ παραγωγική, µε πολύ πλακέ σχήµα καρπού, µε λεπτό και λείο φλοιό πορτοκαλοκίτρινου χρώµατος που καθαρίζεται εύκολα. Η ποικιλία ωριµάζει Μάρτιο-Απρίλιο και µπορεί να διατηρηθεί αρκετά στο δέντρο.

Ποικιλία µανταρινιάς Σατσούµα (Satsuma): Πρώιµη ποικιλία µανταρινιάς µε καταγωγή από την Ιαπωνία, πολύ αρωµατική και λίγο υπόξινη, ανθεκτική στο κρύο και στις αντίξοες συνθήκες. Παράγει καρπούς χωρίς σπόρια που δεν διατηρούνται πολύ πάνω στο δέντρο µετά την ωρίµανση και πρέπει να συγκοµίζονται έγκαιρα.

Ποικιλία µανταρινιάς Ορτανίκ (Ortanique): ποικιλία µανταρινιάς µε καταγωγή από την Τζαµάικα, παραγωγική, χωρίς αγκάθια, µε καρπό µεγάλου µεγέθους, πορτοκαλοκίτρινου χρώµατος και σχήµατος πλακέ ή αχλαδόµορφου, µε λεπτό δερµατώδη φλοιό που καθαρίζεται σχετικά δύσκολα.

Τι θέσεις επιλέγουµε για να φυτέψουµε την οπούντια;

Ένας από τους πιο δηµοφιλείς και αναγνωρίσιµους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει µε τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυµίζουν φύλλα και ονοµάζονται φυλλοκλάδια. Χαρακτηριστικό είδος αποτελεί η φραγκοσυκιά, η οποία κατατάσσεται στην κατηγορία των καρποφόρων φυτών χάρη στους εδώδιµους καρπούς που παράγει, τα ζουµερά φραγκόσυκα. Υπάρχουν πολλά ακόµα είδη οπούντιας για να φυτέψουµε στον κήπο µας, καθώς επίσης σε γλάστρα στην αυλή και το µπαλκόνι. Οι οπούντιες αποτελούν ιδανική επιλογή για φύτευση σε παραδοσιακές εξοχικές κατοικίες, σε βραχόκηπους, σε παρτέρια και σε φράχτες. Η οπούντια µπορεί να φυτευτεί σε σηµεία µε έµµεσο ηλιακό φως, αλλά και σε θέσεις που δέχονται τις απευθείας ηλιακές ακτίνες. Αν και είναι πολύ ανθεκτική στις υψηλές θερµοκρασίες του καλοκαιριού, η οπούντια είναι σχετικά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειµώνα. Για τη φύτευση της οπούντια στον κήπο και σε γλάστρα, επιλέγουµε σηµεία µε νότιο, δυτικό ή ανατολικό προσανατολισµό αποφεύγοντας την βορινή έκθεση. Η οπούντια µπορεί να φυτευτεί σχεδόν σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόµα και σε πετρώδη, ξηρά και άνυδρα εδάφη, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Πώς φυτεύουµε τον υάκυνθο σε γλάστρα;

Άλλοι τον λένε υάκινθο και άλλοι ζουµπούλι! Όπως και να το πεις, το έντονο µεθυστικό άρωµα των λουλουδιών του παραµένει µοναδικό! Ο υάκινθος, λοιπόν, είναι από τα οµορφότερα βολβώδη λουλούδια φθινοπωρινής φύτευσης που συναντάµε σε παρτέρια, σε µεγάλους κήπους, καθώς και σε γλάστρες σε µπαλκόνια, όπου ανθίζει συνήθως 2-2,5 µήνες µετά τη φύτευση του βολβού. Για να φυτέψουµε υάκινθους στο µπαλκόνι, επιλέγουµε γλάστρα βάθους περίπου 20 εκατοστών και χρησιµοποιούµε εµπλουτισµένο φυτόχωµα γενικής χρήσης, αρκετά αφράτο, για να αποµακρύνεται εύκολα το νερό. Βάζουµε αρχικά µία στρώση φυτοχώµατος 5 εκατοστών, τοποθετούµε τους βολβούς του υάκινθου σε αποστάσεις περίπου 7-8 εκατοστών και προσθέτουµε άλλη µία στρώση φυτοχώµατος περίπου 10 εκατοστών. Επιλέγουµε µπαλκόνι µε νότιο ή δυτικό προσανατολισµό για τη γλάστρα µε τους υάκινθους, που µας εξασφαλίζει αρκετή ηλιοφάνεια ώστε να οι βολβοί να µας χαρίσουν πολλά λουλούδια.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα