Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Κάθε πότε βάζουµε λίπασµα στην καλλιέργεια του καρπουζιού;

Η καρπουζιά χρειάζεται αρκετό λίπασµα για να δώσει καλή παραγωγή καρπών, καθώς είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία. Σχετικά µε τη λίπανση του καρπουζιού, είναι απαραίτητη η ενσωµάτωση σηµαντικής ποσότητας πλήρους βιολογικού λιπάσµατος στις θέσεις φύτευσης, ενισχυµένο σε λίπασµα καλίου και ποσότητα καλά χωνεµένης κοπριάς, καθώς το καρπούζι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, παρέχουµε στα καρπούζια πλήρες βιολογικό λίπασµα κάθε 20 µέρες για να ενισχύσουµε την ανάπτυξη των φυτών και την παραγωγή ποιοτικών καρπών. Συµπληρωµατικά, προσθέτουµε βιολογικό λίπασµα ασβεστίου για την αντιµετώπιση της ξηρής κορυφής του καρπουζιού, του φαινοµένου που εµφανίζεται µαύρισµα στο κάτω µέρος του καρπού λόγω έλλειψης ασβεστίου.

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η στρελίτσια;

Η στρελίτσια προτιµά εδάφη γόνιµα, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Ευδοκιµεί σε ηλιοφανείς ή ηµισκιερές θέσεις χαρίζοντάς µας πλούσια ανθοφορία. Η στρελίτσια φυτεύεται συχνά σε βραχόκηπους, αλλά και σε παραθαλάσσια µέρη, καθώς είναι σχετικά ανθεκτική στην αλατότητα. Είναι αρκετά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειµώνα και στους βοριάδες, γι’ αυτό καλό είναι να της εξασφαλίζουµε προφυλαγµένη θέση κατά τη φύτευση. Για να φυτέψουµε την στερλίτσια σε γλάστρα, επιλέγουµε µπαλκόνι µε νότια έκθεση για να αναπτυχθεί και να µας δώσει πολλά λουλούδια.

 

Πώς χρησιμοποιείται το κρίταμο στην κουζίνα;

Το κρίταµο είναι πολυετής πόα που φυτρώνει σε βραχώδεις ακτές και αµµουδιές και ανήκει στην ίδια οικογένεια µε το σέλινο, τον µαϊντανό, τον άνηθο και το µάραθο. ∆ιαθέτει υπόλευκα σαρκώδη, παχιά και γυαλιστερά φύλλα, επιµήκη και λογχοειδή. Ο βλαστός και τα φύλλα του κρίταµου, όταν τα τρίψει κανείς αναδίδουν µια ευχάριστη µυρωδιά και έχουν µια αλµυρή γεύση. Το χρώµα των βλαστών και των φύλλων είναι κυανοπράσινο, ενώ τα άνθη του είναι κιτρινοπράσινα. Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του κρίταµου τρώγονται και διαθέτουν µια χαρακτηριστική πικρή και υφάλµυρη γεύση. Συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλµη, καθώς χρησιµοποιούνται στις σαλάτες ως άρτυµα στη χωριάτικη σαλάτα αλλά και σαν συνοδευτικό ψαριών και κρεάτων. Οι βλαστοί και τα άνθη του κρίταµου τηγανίζονται και γίνονται οµελέτες, ενώ τα φύλλα και οι σπόροι του µπορούν να παρασκευαστούν σε αρωµατικό τουρσί. Τέλος, από το κρίταµο µπορούµε να παρασκευάσουµε ένα εξαιρετικό καρύκευµα αλατιού, αν το αποξηράνουµε και το τρίψουµε.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα