Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Τα Μυστικά του Κήπου

Πώς επιλέγουμε λιπάσματα για ελιές και τι ποσότητα βάζουμε σε κάθε δέντρο;

Σχεδιάζοντας το πρόγραμμα λίπανσης για τις ελιές μας, αφού έχουμε κάνει ανάλυση εδάφους και φυλλοδιαγνωστική, μπορούμε να επιλέξουμε το κατάλληλο λίπασμα και να γνωρίζουμε τι ποσότητα βάζουμε, συνυπολογίζοντας μερικές βασικές παραμέτρους που σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς. Συγκεκριμένα, η ηλικία και η ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, η καλλιεργούμενη ποικιλία της ελιάς, η κλίση του εδάφους, το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς που θα ακολουθήσουμε, καθώς και το πότισμα του ελαιώνα έχουν κρίσιμο ρόλο στην επιλογή λιπάσματος, καθώς και στην ποσότητα λιπάσματος που βάζουμε στα ελαιόδεντρα.

α) Ηλικία και ανάπτυξη ελαιόδεντρων
Η ηλικία των δέντρων και η ανάπτυξη τους επηρεάζει σημαντικά την ποσότητα του λιπάσματος. Οι ελιές μεγαλύτερης ηλικίας και ανάπτυξης χρειάζονται περισσότερη ποσότητα λιπάσματος και με διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία σε σχέση με τα νεαρά ελαιόδεντρα.

β) Κλάδεμα ελιάς
Το κλάδεμα της ελιάς έχει κρίσιμο ρόλο στις ποσότητες και στο είδος του λιπάσματος που θα προστεθεί. Οι ελιές που έχουν κλαδευτεί αυστηρά, χρειάζονται μικρότερες ποσότητες σε άζωτο και σε αμμωνιακά λιπάσματα συγκριτικά με ελαιόδεντρα που έχουν κλαδευτεί ελαφριά.

γ) Πότισμα ελαιώνα
Το πότισμα της ελιάς αποτελεί βασική παράμετρος για την προσδιορισμό της ποσότητας του λιπάσματος. Τα ελαιόδεντρα που ποτίζονται χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα λιπάσματος σε σύγκριση με ξηρικούς ελαιώνες, καθώς παρουσιάζουν μεγαλύτερη βλάστηση και ανθοφορία, έχουν δηλαδή μεγαλύτερες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία.

δ) Κλίση ελαιώνα
Η κλίση του ελαιώνα διαφοροποιεί την ποσότητα λιπάσματος που θα εφαρμόσουμε. Επικλινείς ελαιώνες θέλουν μικρές ποσότητες λίπανσης σε περισσότερες δόσεις λόγω υψηλού ποσοστού έκπλυσης θρεπτικών στοιχείων σε σχέση με ελαιώνες που βρίσκονται σε πεδινές περιοχές.

ε) Ποικιλία ελιάς
Η ποσότητα του λιπάσματος που θα προστεθεί στα ελαιόδεντρα εξαρτάται και από την ποικιλία της ελιάς. Συγκεκριμένα, οι ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε ποσότητα λιπάσματος σε σχέση με τις ποικιλίες ελιάς που προορίζονται για ελαιόλαδο.

Μία ενδεικτική ποσότητα λιπάσματος για ελαιόδεντρα ηλικίας 30 ετών που προορίζονται για την παραγωγή ελαιολάδου είναι 3-4 κιλά ανά δέντρο ενώ για ποικιλίες που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση είναι 2-3 κιλά ανά δέντρο.

 

Ποια εποχή κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές;

Όσοι έχουμε τριανταφυλλιές, γνωρίζουμε ότι το κλάδεμα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη φροντίδα της τριανταφυλλιάς για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια. Η τριανταφυλλιά χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να ανανεωθεί και να μας δώσει νέα βλάστηση με πολλά υπέροχα τριαντάφυλλα. Οι τριανταφυλλιές που κλαδεύονται σωστά δίνουν περισσότερα λουλούδια, έχουν έντονη βλάστηση και μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες.
Κατάλληλη εποχή για το χειμερινό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι από τα μέσα του χειμώνα όταν τα φυτά είναι ακόμα σε λήθαργο, και πριν την έναρξη της νέας βλάστησης. Το κλάδεμα των τριανταφυλλιών σε διάφορες περιοχές της χώρας μας γίνεται μέσα στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται οι τριανταφυλλιές μας, μπορεί να διαφέρει πότε θα τις κλαδέψουμε. Συγκεκριμένα, στις νότιες περιοχές της χώρας κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές νωρίτερα μέσα στο χειμώνα την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου. Σε βορειότερες περιοχές και σε πιο ορεινές, το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς καθυστερεί λίγο και γίνεται την περίοδο Φεβρουάριου – Μαρτίου.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα