Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Tα Μυστικά του Κήπου…

Κύριε Κώστα, θέλω να πηγαίνω με τον μπαμπά στο λαχανόκηπο, αλλά η μαμά δεν με αφήνει για να μη λερωθώ και ιδρώσω. Τι να κάνω;
Αγαθά και λαχανικά, κόποις κτώνται! Πες λοιπόν στη μαμά ότι αν δεν ιδρώσει και δε λερωθεί κανείς, δεν καταφέρνει κανείς τίποτα, ούτε στη ζωή, ούτε στο λαχανόκηπο. Παροτρύνω λοιπόν τους γονείς να αφήσουν στην άκρη τις ανησυχίες τους, και να πάρουν τα παιδιά τους μαζί στο κήπο για να τους δώσουν την  ευκαιρία να ανακαλύψουν την τεράστια χαρά της καλλιέργειας των κηπευτικών. Να αναθέσουν σε  κάθε παιδί το δικό του παρτέρι ή τη δική του ζαρντινιέρα, αν φυτεύουν στο μπαλκόνι και να χαρίσουν ειδικά παιδικά εργαλεία για να μπορούν να συμμετέχουν και να τα ντύσουν με ειδική φορεσιά κηπουρού. Κι αν τα παιδιά λερωθούν, μην πανικοβληθείτε! Η επαφή με το χώμα είναι αναγκαία και επιθυμητή γιατί φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον. Κι αν ιδρώσουν, μην ανησυχήσετε! Είναι το φιλότιμο αποτέλεσμα του κόπου τους. Κι όταν έλθει η ώρα της συγκομιδής, ας χαρίσουν λίγα λαχανικά σε φίλους, στον παππού και στη γιαγιά ή στα συσσίτια για άπορους και άστεγους της γειτονιάς σας. Είναι τόσο σημαντικό τα παιδιά να νιώσουν την ικανοποίηση της προσφοράς στον συνάνθρωπο!

Γιατί σκάνε τα ρόγδια κάθε χρόνο αρχές φθινοπώρου; Τι να κάνουμε;
Το καλοκαίρι σκάει ο τζίτζικας, και το φθινόπωρο τα ρόγδια! Κάθε πράγμα στον καιρό του! Ας μην επεκταθούμε και στον κολιό, γιατί δεν θα προλάβουμε να πούμε ότι το σκάσιμο των ρογδιών αποτελεί το πιο συνηθισμένο πρόβλημα της καλλιέργειας της ροδιάς, το οποίο συντελείται αρχές φθινοπώρου κατά την περίοδο ταχείας αύξησης του ενδοκαρπίου (εσωτερικό του καρπού). Βασικό αίτιο του σκασίματος των καρπών, αποτελεί η απουσία ποτίσματος κατά τους θερινούς μήνες ή τα ακανόνιστα ποτίσµατα. Επίσης, το φαινόμενο ενισχύεται και διευκολύνεται κι από τη σκλήρυνση µέχρι και νέκρωση της φλούδας από ηλίαση σε δένδρα με λιγοστό φύλλωμα. Τέλος, η προσθήκη αζωτούχας λίπανσης και κοπριών  αφού έχουν δέσει οι καρποί συντελεί στην αύξηση του σκασίματος. Για την αντιμετώπιση του σκασίματος των καρπών, θα σας συνιστούσα η καλλιέργεια της ροδιάς να είναι αρδευόμενη με τη μέθοδο ποτίσματος με σταγόνα. Ποτίστε λοιπόν τη ροδιά σας σταθερά τους θερινούς μήνες 1 – 2 φορές τη βδομάδα για να αποφύγετε το σκάσιμο. Συμπληρωματικά, ο καλοκαιρινός ψεκασμός των δένδρων με υγρό λίπασμα ασβεστίου θα βοηθούσε στη μείωση του φαινομένου.

Μου έκαναν δώρο μία εντυπωσιακή καλαθέα και θέλω να μάθω πώς θα την περιποιηθώ.
Καινούργια μου καλαθέα και που να σε κρεμάσω! Μην βιαστείτε να με κατακρίνετε για την παράφραση του λαϊκού γνωμικού, καθώς το όνομα της καλαθέας προέρχεται από το αρχαίο κάλαθος που σημαίνει καλάθι. Η καλαθέα κατάγεται από τα τροπικά δάση της Βραζιλίας και η καλλωπιστική της αξία οφείλεται στα μεγάλα ασημίζοντα φύλλα που διατηρούνται όλο το χρόνο. Τοποθετείστε την καλαθέα σε κλειστό μέρος ημισκιερό ενώ η θερμοκρασία και υγρασία πρέπει να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα συνεχώς, και μπορεί να χαμηλώσουν λίγο μόνο το χειμώνα. Επίσης, σημαντικό είναι να την προστατέψετε από τα ρεύματα. Το καλοκαίρι πρέπει να ποτίζεται συχνά ενώ κατά την περίοδο της ανάπτυξης χρειάζεται υγρό λίπασμα κάθε δυο βδομάδες. Καλό είναι να τη μεταφυτεύετε κατά την περίοδο της άνοιξης σε μεγαλύτερη γλάστρα με πλούσιο χώμα σε θρεπτικά συστατικά και καλή αποστράγγιση. Είναι πιθανό, υπό αυτές τις συνθήκες, την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού μπορεί να ανθίσει.

Θέλω να φτιάξω τον ανθόκηπο μου σε μια παραθαλάσσια περιοχή. Τι θα με συμβουλεύατε;
Προσαρμοστείτε για να μη χαθείτε! Η προσαρμογή άλλωστε αποτελεί θεμελιώδες  στοιχείο επιβίωσης σύμφωνα με την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου. Επιλέξτε λοιπόν φυτά που προσαρμόζονται  σε εδάφη με υψηλή αλατότητα, στους έντονους ανέμους, στο υφάλμυρο νερό, στη μεγάλη ηλιοφάνεια και στην έντονη ξηρασία. Διαλέξτε το βιβούρνο με τα λευκά λουλούδια σα χιονόμπαλες και φυτέψτε μερικές φωτίνιες για πορφυρή νέα βλάστηση. Στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα παρτέρι με λαντάνες που φέρει λουλούδια σε διαφορετικά χρώματα στην ίδια ταξιανθία και σχηματίστε  μπορντούρες με αγγελικές νάνες με τα μικρά δερματώδη, γυαλιστερά φύλλα και τα αρωματικά λευκοκίτρινα άνθη. Φτιάξτε επίσης και ένα βραχόκηπο με αρωματικά φυτά, λεβάντα, δεντρολίβανο και θυμάρι. Αναδείξτε επιλεγμένες θέσεις στον κήπο σας, φυτεύοντας πικροδάφνες  με λευκά, ροζ, πορτοκαλί άνθη και διαμορφώστε τις σε δενδράκια. Και φυσικά προτιμήστε τα παραδοσιακά γεράνια, την πιο ασφαλή επιλογή των ελληνικών κήπων και αυλών.

Είμαι συγγραφέας και μου αρέσει να καλλιεργώ κήπο. Ξερίζωσα τις καλοκαιρινές πιπεριές και έχουν κάτι εξογκώματα στις ρίζες. Τι φταίει;
Τι κι αν είστε πνευματώδης, ήρθανε οι νηματώδεις! Αυτά τα εξογκώματα προκαλούνται από τους νηματώδεις, κάτι μικροσκοπικά σκουληκάκια ενός χιλιοστού, που προσβάλουν την πιπεριά τομάτα, την πατάτα και άλλα λαχανικά. Οι νηματώδεις δαγκώνουν τις ρίζες των φυτών και προκαλούν εξογκώματα. Τα φυτά παρουσιάζουν κιτρίνισμα φύλλων, αναστολή ανάπτυξης και μειωμένη παραγωγή. Σε συνθήκες μη ευνοϊκές (χαμηλή θερμοκρασία, απουσία καλλιέργειας, ξηρασία), οι νηματώδεις παραμένουν στο βαθύτερο στρώμα του εδάφους. Οταν όμως αυξηθεί η θερμοκρασία και η υγρασία, η κάμπια ανεβαίνει στην επιφάνεια του εδάφους ψάχνοντας για ρίζες. Για την αντιμετώπιση των νηματωδών, θα πρέπει προληπτικά να γίνεται εναλλαγή των καλλιεργειών (αμειψισπορά), αγρανάπαυση και επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών. Επίσης, η χρήση υγρών λιπασμάτων με πολυσακχαρίτες βελτιώνει την ανθεκτικότητα των φυτών. Διαφορετικά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε στο έδαφος χημικά μέσα.

Θέλω να αγοράσω ένα φυτό για το δικηγορικό γραφείο του άντρα μου. Τι θα μου προτείνατε;
Βάλε κέντια στον χώρο, να εμπνεύσεις δικηγόρο! Κομψή, αεράτη, επιβλητική, η κέντια θα προσδώσει κύρος στον επαγγελματικό χώρο του συζύγου σας, καθώς το μέγεθος της είναι πολύ εντυπωσιακό και φτάνει τα δύο μέτρα σε ύψος. Η κέντια έχει ένα λεπτό βασικό κορμό από τον οποίο ξεκινούν μακριοί μίσχοι με φοινικοειδή φύλλα. Σχετικά με την θέση τοποθέτησης στο γραφείο, οι κέντιες δεν αντέχουν το απευθείας ηλιακό φως και γιαυτό ο ιδανικός προσανατολισμός, είναι κοντά σε ένα βορεινό ή ανατολικό παράθυρο. Επίσης, επειδή τα φύλλα τους γέρνουν σε σχήμα αψίδας και απαιτούν αρκετό χώρο, επιλέγουμε να τις τοποθετήσουμε σε μια γωνία ώστε οι άνθρωποι που περνούν δίπλα τους να μην ακουμπούν στα φύλλα τους και τις ταλαιπωρούν. Τέλος, λόγω της αργής ανάπτυξης τους, μεταφυτεύονται κάθε 3 – 5 χρόνια, ενώ λιπαίνουμε με υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα