Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Τα μνημεία του Β΄ Παγκοσμίου Πόλεμου

Από τα “Χ.ν.” πληροφορηθήκαμε προ ημερών ότι θα αρχίσει η καταγραφή των ιστορικών μνημείων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου (Μάχη Κρήτης- Κατοχή).
Εκτός από τα γραπτά, και άυλα μνημεία υπάρχουν αμέτρητα στον νομό Χανίων, που κατά την άποψη μου είναι δύο κατηγοριών.

Α. Οι τόποι εκτελέσεων και τα κατεστραμμένα χωριά και τα σχετικά και, πέρα από αυτούς τους ειδικούς τόπους, κατάσπαρτα μνημεία και αγάλματα, προτομές, συγκροτήματα μικρής μνήμης, πλάκες μαρμάρινες κ.λπ. Αυτά είχα πριν πολλά χρόνια αρχίσει να τα φωτογραφίζω, αλλά ήταν έργο πέρα των δυνατοτήτων μου και τα άφησα. Για τις πλάκες ειδικά, είναι αμέτρητες σε κατοικημένους χώρους αλλά και λόφους, βουνά κι ερημιές. Για παράδειγμα, είχα επισημάνει, δίπλα σε εκκλησάκι στα Φαλάσαρνα, πλάκα στο δάπεδο που ανέφερε: «Εδώ ενταφιάσθηκαν δύο άγνωστης εθνικότητας στρατιώτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». Τους είχε εκβράσει η θάλασσα αγνώριστους.
Β. Τα οχυρωματικά έργα Γερμανών και ολιγότερα των συμμάχων. Πυροβολεία καταφύγια, υπόγειες στοές κ.λπ. Υπάρχει, ως γνωρίζω, έτοιμη η εργασία για το σύνολο τους από τον νέο των Χανίων, φαινόμενο δραστηριότητας και γνώσεων και σε διεθνή πλέον κλίμακα, Στέλιο Τριπαλιτάκη που έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 50.000 αντικείμενα από την περίοδο αυτή, αλλά και παλαιότερους πολέμους μέχρι και από μάχες του 1821.
Τα οχυρωματικά έχει αποτυπώσει, αν και δεν είναι αρχιτέκτονας, και μάλιστα έχει καταφέρει το καταπληκτικό για κάθε οχύρωση, να έχει καταγράψει τη μονάδα και σύνθεση που το επάνδρωνε, την προέλευση και τον τύπο του εξοπλισμού και πολλά άλλα στοιχεία, και για ορισμένα και φωτογραφικό υλικό.
Η συμβολή του στην προσπάθεια αυτή θα είναι καθοριστική.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα